20 квітня 2024 р. 19:07

Атака ракетами, декларації та мільярдний прибуток дунайських річників: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

14 квітня ворог завдав ракетного удару по області. Було чутно роботу ППО. Як повідомляють Сили оборони півдня України, ворог випустив по Одеській області дві ракети Х-59, які наші захисники збили над морем. Вранці 17 квітня окупант атакував балістикою інфраструктурний об’єкт в Одеському районі. Інформації про постраждалих немає. 19 квітня російська армія здійснила комбіновану атаку по Одеській області, застосувавши дрони-камікадзе та ракети різного типу. Того ж дня ворог вдарив по "Південному", ракети влучили в іноземні портові споруди. Про це заявив Володимир Зеленський у зверненні до учасників зустрічі Україна – НАТО.

14 квітня стало відомо, що міський голова Геннадій Труханов розпорядився внести зміни до власного розпорядження від 29 грудня 2023 року "Про затвердження граничної штатної чисельності працівників комунальних установ, що забезпечують діяльність Одеської міської ради та її виконавчих органів, на 2024 рік". Згідно із розпорядженням штатна чисельність комунальної установи "Муніципальна варта" з 1 травня 2024 року має зменшитись із 450 одиниць до 350 одиниць. 18 квітня стало відомо, що мер звільнив двох керівників комунальних закладів міста. Ігоря Маслоша з посади директора Установи комунальної власності "Автотранспортне господарство Одеського міськвиконкому", за угодою сторін та Ганну Воробйову з посади директора Комунального підприємства "Міське агентство з приватизації житла". Раніше, 16 квітня, Інтент писав, що в мерії збільшилась чисельність відділу мобілізаційної та оборонної роботи із семи людей до 10. Також зміниться чисельність:

  • Департаменту освіти та науки Одеської міської ради із 52 одиниць на 58 одиниць
  • Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради із 37 одиниць на 44 одиниці
  • Департаменту фінансів Одеської міської ради із 67 одиниць на 64 одиниці


Скриншот з відео Інтента 

17 квітня заступник директора департаменту муніципальної безпеки - начальник управління з питань цивільного захисту Володимир Харіщак повідомив, що в укриттях цивільного захисту Одеси можуть сховатися під час повітряних тривог понад 700 тисяч жителів. Про це він повідомив під час прямого етеру на youtube-каналі Інтента, етери виходитимуть щовівторка. 

Того ж дня інтерактивну мапу рекомендованих українських медіа оновили. Від Одеської області до переліку увійшли 11 видань (онлайн, телебачення, радіо). За результатами незалежної експертної оцінки Інституту Масової Інформації (ІМІ) та Детектор медіа, до оновленого списку потрапили 174 українські ресурси, зокрема Інтент.

Наше видання та Центр публічних розслідувань продовжує досліджувати декларації високопосадовців. На цьому тижню Інтент писав, що голова Одеської районної ради Віталій Барвіненко взяв у 2023 році кредит 638 тисяч 442 гривні. Особою, на користь якої виникло зобов'язання (у кого взяв кредит), вказаний сам Віталій Барвіненко. 

Фото: Інтент/Наталя Довбиш
Фото: Інтент/Наталя Довбиш 

16 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України наклала штраф на голову Одеської районної ради Віталія Барвіненка та постановила про примусовий привід його в Київ на засідання суду. Сума штрафу становила 6 тисяч 56 гривень. Як зазначається в матеріалах справи, до Апеляційної палати звернувся адвокат Віталія Барвіненка — не згодний з рішенням суду про обрання тому запобіжного заходу у вигляді застави в 1 мільйон 2 тисяч 268 гривень. Судді призначили засідання на 10 квітня, але Віталій Барвіненко на те засідання не з'явився. 

Фото: Олександр Авдєєв
Фото: Олександр Авдєєв

Того ж дня стало відомо, що Уряд Італії та України підпишуть меморандум про співпрацю, за яким Україна отримає 45 млн євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт в постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі. 19 квітня у зоні ЮНЕСКО знесли нахаббуд на памʼятнику архітектури. В центрі Одеси на вулиці Катерининській демонтували незаконну прибудову. Йдеться про прибутковий будинок Бродського, який є  пам’яткою архітектури.

17 квітня стало відомо, що чистий прибуток компанії "Українське Дунайське пароплавство" (УДП) за 2023 рік склав 719 млн, загальна сума дивідендів за минулий рік - 215,6 млн гривень. Директор УДП Дмитро Москаленко зазначив, що загалом з 2022 року команда сплатила податків на суму понад 1,06 млрд грн. 


Фото: Ігор Біляков

18 квітня Інтент писав, що в Одесі рідкісна змія напала на директора зоопарка. За словами Ігоря Білякова, коли він приїхав на місце, то побачив, що це рідкісна змія - жовточеревий полоз, який занесений до Червоної книги України. Цю подію можна б було не вважати такою, що має значення для підсумків тижня, але скоро Пасха та початок травня - час, коли одесити традиційно виїжджають за місто, роблять прогулянки на природі. Тож нагадуємо про обережність. 

Головні підсумки тижня:

Ігор Льов

Поділитися