23 квітня 2024 р. 10:34

Житель Херсонщини зареєстрував захоплений окупантами медзаклад за російським законодавством

Житель Херсонщини зареєстрував захоплений окупантами медзаклад за російським законодавством

На Херсонщині слідчі поліції оголосили псевдоголовлікарю підозру в пособництві окупантам

Про це повідомили в пресслужбі ГУ Нацполіції в Херсонській області.

У дописі відомства йдеться про те, що під час тимчасового захоплення військовими рф Херсона 48-річний місцевий житель погодився співпрацювати з окупантами. Фігурант обійняв посаду так званого "головного лікаря" у незаконно створеній загарбниками медичній установі. Слідчі поліції та оперативники СБУ зібрали достатньо доказів причетності зловмисника до вчинення злочину проти основ національної безпеки України. Нині за погодженням із обласною прокуратурою фігуранту повідомлено про підозру в пособництві окупантам. Йому загрожує 12 років ув'язнення.

Зазначається, що оперативники обласного управління СБУ встановили, що 48-річний мешканець Херсона під час окупації міста погодився на пропозицію незаконно утвореної влади та обійняв посаду так званого "виконувача обов'язків головного лікаря Державної бюджетної установи охорони здоров'я Херсонської області "Фтизіопульмонологічний медичний центр". Після призначення фігурант одразу перереєстрував українську медичну установу відповідно до російського законодавства у "государствєнноє бюджєтноє учрєждєніє здравоохранєнія хєрсонской області "фтізіопульмонологічєскій мєдіцінскій цєнтр".

Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, проведеними слідчими та оперативниками заходами було з'ясовано, що після проведення перереєстрації так званий "керівник медцентру" одразу забезпечив зняття української державної символіки з будівлі підприємства та організував роботу новоствореної псевдоустанови за стандартами рф та видачу заробітної плати в російських рублях. Також, перебуваючи на "посаді", фігурант забезпечив рішення окупаційної влади щодо вивезення майна із захопленого медичного центру до Каланчака.

"Дії псевдоголовлікаря були кваліфіковані за ч. 1 ст. 111-2 "Пособництво державі-агресору" Кримінального кодексу України. Нині за погодженням із обласною прокуратурою фігуранту заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Досудове розслідування триває", - зазначили у пресслужбі.

Раніше повідомлялось про те, що СБУ затримала ексдепутата та його спільницю, які наводили російські ракети на Херсон.

Також судитимуть жительку Херсонщини, яка зареєструвала захоплену окупантами лікарню у російському реєстрі.

Володимир Шкаєв

Поділитися