30 квітня 2024 р. 21:44

Школи села в Роздільнянському районі перевели на онлайн навчання через масове захворювання дітей

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Учнів ліцеїв №№ 1,2 в селі Лиманському Роздільнянського району Одеської області перевели на онлайн навчання через спалах захворюваності на кашлюк він же коклюш.

Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

За даними центру,  минулого тижня у Роздільнянському районі зареєстрували групову захворюваність. Всього захворіли 25 дітей, з них у дев'яти дітей діагноз підтвердили лабораторно, іншим 16 хворим хворобу діагностували клініко-епідеміологічно. Всі діти лікуються амбулаторно. 

Переведення на заочний освітній процес ухвалила комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій районної державної адміністрації з прийняттям відповідного рішення.

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Першими ознаками кашлюку є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное). Пневмонія є відносно поширеним ускладненням від кашлюку, рідше виникають конвульсії і ураження головного мозку (енцефалопатія).

Симптоми, зазвичай, з'являються через 7-10 днів після інфікування.

Збудник передається крапельним шляхом при кашлі, чханні хворого. Контагіозність (імовірність зараження при контакті з хворим) є дуже високою — становить до 90%.

Раніше у селі Гонората Подільського району Одеської області зафіксували випадок захворювання свиней на африканську чуму (АЧС). 

Кирило Бойко

Поділитися