03 травня 2024 р. 08:03

Миколаївську дитячу лікарню облаштували сонячною електростанцією

ФОТО: Миколаївська обласна рада

(ФОТО: Миколаївська обласна рада)

В рамках компаній "50 сонячних лікарень" у КНП "Миколаївська обласна дитяча клінічна лікарня" запрацювала гібридна сонячна електростанція.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної ради.

128 фотоелектричних модулів потужністю 58,24 кВт забезпечить потреби в електропостачанні критично важливих відділів головного корпусу: операційного блоку, хірургічного відділення, відділення інтенсивної терапії, відділення для новонароджених та недоношених дітей, а також пологового будинку.

Протягом кількох місяців БО Фонд "Енергетична дія для України" працював над встановленням сонячної станції на даху лікарні в рамках кампанії "50 сонячних лікарень" та меморандуму про співпрацю з обласною радою. Тож, тепер, якщо буде відключатися електрика, заклад продовжить безперебійно працювати завдяки цій станції», - зазначив Антон Табунщик.

Він акцентував, що це перший крок співпраці обласної ради з Фондом. Антон Табунщик нагадав, що на минулому засіданні сесії депутатський корпус погодив об’єднання лікарень, серед яких і наша обласна клінічна лікарня.

Це ще один з найпотужніших медичних закладів області. Тож на нараді після відкриття станції звернув увагу партнерів на допомозі саме цьому медзакладу.

Враховуючи об'єднання з чотирма лікарнями потреб буде більше. На сьогодні обласна лікарня, без врахування доєднання, має 25 відділень. Деякі з них є унікальними для області, які не мають аналогів, наприклад, щелепно-лицеве, політравми, відділення гемодіалізу тощо. Тому, попри те, що ми маємо генератори, хотілося б мати більш стабільні засоби живлення, - повідомив Антон Табунщик.

Він зазначив, що окремо звернув увагу партнерів на можливості впровадження таких проєктів для водоканалів, адже це також критична інфраструктура.

(Фото: Миколаївська обласна рада)

Данія та Миколаїв продовжують демонструвати високий рівень співпраці. За словами Оле Егберга Міккельсена, Миколаїв не може чекати на закінчення війни для того, щоб розпочати відновлення. Треба змінювати ситуацію зараз, а не тоді, коли настане мир. До цього данці закликають і інші країни.

На Миколаївщині за підтримки міжнародних партнерів реалізується низка проєктів, спрямованих на відновлення регіону. Зокрема фінансування надасть Данія. Йдеться про відновлення закладів освіти та комунальних підприємств. Крім того, Данія профінансує ще один проєкт, який стосується придбання товарів та послуг для відновлення України, бюджет якого складає понад 146 мільйонів данських крон.

Також у Миколаєві планують відновлювати суднобудівництво, а також впроваджувати нові економічні інструменти. За словами Олександра Сєнкевича, територіям, які ближче до Росії, які у більшій зоні ризику, повинні давати спеціальні економічні інструменти. Наприклад, зняти податкове навантаження: позбавити ці території деяких податків на 10-20-30 років. Зараз місцева влада вивчає практики спеціальних економічних зон у різних країнах, а також намагається співпрацювати з потенційними інвесторами.

Крім цього, до відновлення регіону приєдналась Індія, яка планує профінансувати відбудову освітніх закладів та реалізувати програму розвитку місцевих інфраструктури громад, відповідно до якої здійснюватиметься реконструкція пошкоджених внаслідок російської агресії обʼєктів інфраструктури Миколаївщини та України в цілому.

Анна Бальчінос

Поділитися