30 квітня 2024 р. 22:33

В Одесі обрали перевізників на міських маршрутах

Фото: Інтент

(Фото: Інтент)

Конкурс з обрання компаній, які обслуговуватимуть маршрути міста відбувся 30 квітня в одеському муніципалітеті.

За конкурсом спостерігав кореспондент Інтента.

Метою конкурсу стало те, що в деяких компаній завершилися угоди про надання послуг з перевезення пасажирів. Відновити угоди можна буде лише за результатами конкурсу.  

На кожен маршрут були лише по одному претенденту, які й стали переможцями. За умовами конкурсу в перевізника мали бути автобуси не старіші 2000 року випуску. 

Утім депутати націлювали маршрутників на використання повнорозмірних автобусів замість чинних невеликих "Богданів" та "Еталонів". 

Йшлося про 62 маршрути, з яких працюють 49. Основною проблемою підприємці називають наявність водіїв. Річ у тім, що молоді чоловіки відмовляються йти на роботу через відсутність броні та побоювання, що їх мобілізують. 

Тож водії здебільшого літні чоловіки. Маршрути розподілили між трьома компаніями "Віраж", "Ніко" та "Аліт-Автотранс". 

"Віраж" подав заявку на продовження обслуговування (на п’ять років) таких маршрутів як №146, 175, 185, 203 й 232а. Комітет розглянув її та не мав нічого проти.

А от компанії "Ніка" та "Аліта Автотранс" зайшли на місце "Старс транс" колишнього віцемера Дмитра Жемана, яку у лютому усунули з ринку за скаргою. Спочатку компанії почали працювати як тимчасові перевізники, а тепер стали переможцями конкурсу на обслуговування маршрутів №145, 233, 191, 237, 6а, 16е, 149 та 288.

За інформацією ЦПР, таким чином відбулася легалізація змін у галузі одеських маршруток. Роками тут зберігали рівновагу інтересів ключових гравців, але конфлікт Жемана з мером Одеси Трухановим призвів до посилення власників автостанції "Старосінна" - компанії "Ніка" та "Аліта Автотранс", за даними Opendatabot, повʼязані через родину Морозових

Водночас учасники конкурсного комітету визнали, що лоти з маршрутами №263л, 30а, 215, 124, 197а, 100а, 155 та 210 взагалі не викликали зацікавлення в учасників ринку транспортних перевезень – ніхто не подав заявку.

Раніше голова постійної депутатської комісії з питань транспорту і дорожнього господарства Петро Обухов зазначив, що Одеському муніципалітету доведеться придбати 200 одиниць транспорту, в разі якщо в мерії з'явиться бажання повністю замінити якісним громадським транспортом маршрутні таксі.

Він зазначив, що йдеться про транспорт загалом, тобто трамваї, тролейбуси і, якщо буде потрібно, то й автобуси. 

Наразі ж на маршрутах міста щоденно працюють близько 70 трамваїв та приблизно така ж кількість тролейбусів й при цьому частину чинного рухомого складу треба замінювати через його застарілість. Утім, як зазначив депутат на придбання такої кількості транспорту в міста навряд чи будуть гроші.  

Кирило Бойко

Поділитися