23 квітня 2024 р. 09:58

Погода змінила концентрацію формальдегіду у повітрі Миколаєва

Фото: pixabay

(Фото: pixabay)

Через дощову погоду якість повітря у Миколаєві значно покращилась. Фахівці фіксують знищення концентрації формальдегіда, який є основним забруднювачем атмосферного повітря у місті.

Такі дані оприлюднив Миколаївський обласний Центр з гідрометеорології за підсумками моніторингу
в період з 15 по 20 квітня.

Контроль атмосферного повітря у Миколаєві здійснюється на чотирьох пунктах спостереження, які знаходяться в різних кінцях міста. Основним забруднювачем атмосферного повітря є формальдегід.

Спеціалісти фіксують, зниження цієї речовини у повітря завдяки дощовій погоді.

"У зв’язку із змінами природних умов (дощова погода протягом минулого тижня) якість повітря значно покращилась. Отже, перевищення ГДК с.д. формальдегіду спостерігалося лише 15 та 16 квітня 2024 р та коливався в межах 2,9 – 3,1 ГДК с.д.", – йдеться у повідомленні.

За іншими домішками перевищення не спостерігалося протягом усього тижня.

(Інфографіка Миколаївській обласний центр з гідрометеорології)

Формальдегід  — це безбарвний легкозаймистий газ, який має виразний сильний запах. Речовина є генотоксичною, а отже може викликати соматичні мутації, що можуть передаватися по спадковості. За своєю токсичністю він належить до 2 класу небезпеки для організму людини. Джерелом формальдегіду є смог, який виділяється на ТЕС, ТЕЦ, промислових підприємствах. Проте у містах чинником підвищення рівня в повітрі формальдегіду є автотранспорт, адже в складі вихлопних газів міститься більше цієї домішки порівняно з викидами стаціонарних установок, що спалюють паливо.

Ще пари формальдегіду потрапляють у повітря  з димом цигарок, спалюванням сміття, випаровуванням стічних вод. 

Формальдегід може викликати алергію, кашель, напади астми, порушення сну, головні болі, хронічну втому та інші хвороби. У великих концентраціях формальдегід може збільшувати ризик розвитку ракових утворень дихальних шляхів. Дитячий організм ще більш чутливий до шкідливого впливу цієї сполуки. Покращити ситуацію можуть дерева. За даними досліджень, зелені насадження можуть знизити концентрацію формальдегіду в повітрі на 7-23%

Ірина Глухова

Поділитися