23 квітня 2024 р. 11:53

Чинного міністра затримали за підозрою у заволодінні землею на майже 300 мільйонів

Фото: НАБУ

(Фото: НАБУ)

Детективи Національного антикорупційного бюро України за підозрою у заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень та спробі заволодіння землею ще на 190 мільйонів гривень затримали міністра.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Детективи стверджують, що міністр очолив злочинну групу, до якої залучив службових осіб органів Держгеокадастру, а також осіб, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

Учасники схеми, за даними слідства, забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. 

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їхні права на безплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання. 

Унаслідок реалізації оборудки у 2017-2021 роках учасники схеми заволоділи 1 тисячею 250 земельними ділянками загальною площею 2,5 гектара, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 мільйон гривень. Вони також здійснили спробу заволодіти 3,3 гектара землі вартістю близько 190 мільйонів гривень, однак їм завадили детективи, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

Наразі про підозру повідомили організатору схему, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяла вчиненню злочину.

НАБУ не називає прізвища затриманого міністра, але з 2019 року по 2022 рік комітет аграрної політики й земельних відносин у Верховній Раді України очолював чинний міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Тим часом у лютому суд погодився із прокурорами Одеської області й скасував передачу гімназією підприємцям 44 гектарів землі, які навчальний заклад використовував у навчальних цілях.

Кирило Бойко

Поділитися