30 вересня 2021 р. 14:01

Гендерні окуляри: жінки-науковиці ламають стереотипи

Гендерні окуляри: жінки-науковиці ламають стереотипи

«Гендерні окуляри» - проєкт, в якому зібрані історії людей з Одеської та Івано-Франківської області, де розкриваються проблеми гендерної нерівності, насильства, сексизму у професіях та обмеження в правах представників ЛГБТК+ спільноти

В цьому випуску героїні розкажуть, з якими викликами вони зустрілися, будуючи кар'єру у науці.

Марія Байляк – біологиня та професорка кафедри біохімії. У дитинстві вона не планувала ставати науковицею, а мріяла бути вчителькою. Каже, спочатку навчатися було непросто, але згодом прийшло розуміння, що невдачі – це також нормально. Якоїсь миті в розпачі хотіла покинути аспірантуру та науку. Але взяла себе в руки та почала рухатися далі. Зараз Марія працює над дослідженням антивікових властивостей рослинних препаратів.

Наталя Крестовська – історикиня та правознавиця. Вона першою в Україні захистила дисертацію з ювенального права. Спочатку Наталя працювала викладачкою історичних дисциплін. Але зі збільшенням кількості вишів, які готували юристів, довелося перепрофілюватися та здобути іншу освіту. Тепер вона кандидатка історичних наук та докторка юридичних.

У минулих випусках можна було дізнатися, як протидіяти домашньому насильству та наскільки важливо захищати права ЛГБТ-спільноти. Як це взагалі - бути геєм в Україні. Раніше героїні випуску розповідали, як мати активну соціальну позицію та досягати мети. Дивіться також, що є свобода бути собою,  як боротися зі стереотипами та якою має бути освіта для підлітків.

Авторка проєкту: Зоряна Безпалько

Поділитися