24 вересня 2022 р. 13:55

Їсторія Південної Бессарабії: Борщ з Михайлівки

Їсторія Південної Бессарабії: Борщ з Михайлівки

ІзбірКом продовжує поширювати відеоісторії про культуру та унікальну самобутність одеського півдня.

На черзі історія від Суспільне Одеса про борщ з Михайлівки.

Вперше українські козаки з’явились в Буджаку ще у 16 столітті, під час походів на Кілію та Аккерман. На початку 18 століття перші козаки оселились в Буджаку вже як союзники кримських татар та османів, а після руйнування запорозьких січей хвилі козацьких переселенців раз у раз приходили сюди, заснувавши тут села та хутори.

У 19 столітті саме тут, в Бессарабії найдовше на території сучасної України проіснувало козацьке військо – спадкоємець традицій запорозьких козаків. Тут збереглись 11 колишніх козацьких станиць, а нащадки українських переселенців складають зараз найбільшу етнічну громаду - 40 відсотків населення Південної Бессарабії. Саме до козацької станиці Михайлівки відправилась команда «Їсторії», щоби зафіксувати рецепт старожитнього козацького борщу.

Дивіться у попередніх серіях про традиційну культуру дунайських рибалок, про головну літню страву Південної Бесарабії - манджу, про секрети приготування справжнього курбану, стародавні секрети виготовлення овечої бринзи та трениці, а також сарми з Криничного.

Автор проєкту та ведучий: Володимир Полторак

Поділитися