25 січня 2021 р. 14:18

"Український південь" розповідає про ранню історію Одеси

"Український південь" розповідає про ранню історію Одеси

Третій ролик проєкту краєзнавчих лекцій "Український Південь" розповідає ранню історію Одеси та деконструює імперські міфи щодо віку міста. 

Щороку 2 вересня в Одесі святкують День міста. Ця дата суперечлива як і вік самого міста. Офіційно Одесі у 2020 році виповнилося 226 років, проте є думка, що дату заснування міста слід відміряти з першої згадки про фортецю Хаджибей, на місці якої стоїть місто. Тоді Одесі було б вже більше 600 років і дата змістилася б.

"Попри те, що пів Одеси знає місцеві визначні місця, що мають вік значно старший за "катерининську" версію заснування міста — багато є таких, хто досі сумнівається... Мовляв, прийшла російська імператриця Катерина II до місця, де чисте поле з'єднується з Чорним морем, тупнула чобітком і наказала "бути тут місту!" і росіяни побудували Одесу. Втім, як же ж бути з Хаджибейським замком, що штурмували українські козаки? Як бути з козацькими хуторами та селами, що складали тоді передмістя Хаджибея? Як з рештою бути з існуючим портом, про що писала у своєму рескрипті вже згадана Катерина II?", - розповідає начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Проєкт краєзнавчих лекцій "Український Південь" покликаний деконструювати історичні міфи про заселення південної України, а також розповісти про ключову роль в освоєнні цих територій українцями.

Ролик розробила студія ONYKO Films. Ініціаторами та координаторами інформаційно-просвітницької кампанії виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті. Консультантом у ролику виступив доцент кафедри Історії України ОНУ ім. І.Мечникова Володимир Полторак, начальник південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, професор кафедри Історії України ОНУ ім. І.Мечникова Тарас Гончарук.

Раніше автори проєкту вже розповідали про переселення мазепинських козаків у південні регіони країни та про історію Білгород-Дністровської фортеці.

Нагадаємо також, що студенти-історики під керівництвом професора Андрія Красножона та за участю відомого всім історика і краєзнавця Олександра Бабича 26 листопада провели розкопки на Приморському бульварі в Одесі. Метою було знайти Хаджибейський замок. Залишків замку не знайшли, але наштовхнулися на фундамент пізніше прибудованої до нього батареї.

Поділитися