Як отримати направлення на безоплатну комп'ютерну томографію

Як отримати направлення на безоплатну комп'ютерну томографію

Комп’ютерна томографія (КТ) – метод рентгенівського сканування, за якого пучок рентгенівського променю проходить через тканини людського тіла в різних напрямках. Фактично КТ дає змогу визначити стан будь-якого органу людини. У випадку із коронавірусною хворобою COVID-19 йдеться про КТ органів грудної клітини. 

МОЗ розповідає, коли варто робити КТ та як зробити його безкоштовно.

Цей метод діагностики став ще більш популярним серед українців з початку пандемії. Проте, ефективність його використання для хворих на COVID-19 є сумнівною. У першу чергу, тому що відсутність змін на КТ не означає відсутність захворювання. 

Коли варто призначати КТ? 

  • При неможливості забезпечити ПЛР-діагностику коронавірусної хвороби COVID-19;
  • При наявності таких симптомів як дихальна недостатність чи існуванням супутніх патологій;
  • У випадку негативного ПЛР-тесту у пацієнтів із вираженими ознаками захворювання при їх важкому загальному стані. 

Позитивний тест на коронавірусну хворобу COVID-19 за умови задовільного стану пацієнта не є підставою для призначення КТ

У питанні направлення на комп’ютерну томографію лікарі мають спиратися на загальний стан пацієнта, наявність дихальної недостатності, показник сатурації (насиченості крові киснем), температуру тіла. 

Якщо існує підозра на інфікування COVID-19, то спочатку лікар має направити пацієнта на тестування. Якщо провести його неможливо, а стан хворого погіршується, тоді призначають КТ органів грудної клітини. 

Фахова спільнота не рекомендує використовувати КТ як масовий метод для всіх, хто має ознаки коронавірусної хвороби. 

Водночас, спеціалісти радять послуговуватись методом ультразвукової діагностики для відслідковування захворювання. Його перевага в тому, що він не дає додаткову дозу опромінення, як у випадку із КТ. 

Повторення КТ пацієнтам із важким та середнім перебігом захворювання рекомендують робити на 21-й день з початку захворювання та через півроку. Проте кожен випадок індивідуальний, тому рішення має ухвалювати лікар. 

Одже йдеться про ситуації, коли неможливо провести ПЛР-тест на COVID-19, наявність дихальної недостатності чи існування супутніх патологій та випадки негативного ПЛР-тесту та загальний важкий стан пацієнта.

Як пацієнту зробити безоплатне КТ?

  1. Пацієнт має звернутись до свого сімейного або лікуючого лікаря за медичною допомогою. У випадку, якщо лікар бачить таку потребу, то виписує пацієнту е-направлення на обстеження. У направленні, яке можна отримати на телефон, вказується лише код послуги та інформація про заклад та лікаря, який і створив це направлення. 
  2. Далі пацієнт обирає медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за контрактом з НСЗУ. Лікарня чи поліклініка має надавати послуги за пакетом "Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах". Знайти необхідну лікарню можна на дашборді або зателефонувати до контакт-центру НСЗУ 16-77. 
  3. Надалі пацієнт має зателефонувати до відповідної поліклініки та уточнити, чи має медичний заклад апарат для проведення КТ (томограф) та лікаря, який його може зробити. У випадку позитивної відповіді, пацієнт записується на обстеження та приходить у визначений час для проведення безоплатного КТ. 

Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то усі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг та проводяться одразу в тій лікарні, куди його госпіталізували. Для надання відповідної допомоги лікарня має все необхідне. 

Нагадаємо, приймальне відділення облаштоване в окремому корпусі з обладнаним круговим під'їздом машин «швидкої допомоги» відкрили 31 серпня в міській лікарні №11.

В одному корпусі за принципом «emergency room» сконцентровані всі діагностичні та лікувальні екстрені служби: комп'ютерна томографія, рентгенологічна, ендоскопічна та ультразвукова діагностика, операційні зали, післяопераційний блок на вісім ліжок, палати інтенсивної терапії, палата термінальних станів, інфекційний ізолятор.

Нагадаємо також, що в Одеській області, згідно з даними "Карти коронавірусних закупівель", провели близько 24 закупівель апаратів штучної вентиляції легенів різної комплектації і вартістю.

Частина закупівель проводилася за високими цінами у компаній, які вже потрапляли в поле зору правоохоронців, стверджують журналісти "Центру журналістських розслідувань".

Фото: ВВС

Поділитися