Чи є мамографія безкоштовною?

Чи є мамографія безкоштовною?

1 квітня стартувала перша в Україні програма медичних гарантій — перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнтові. Це є стартом другого етапу медичної реформи.

До мене як до юристки звертаються пацієнти з питанням: «Мамографія безоплатна в рамках медичної реформи чи ні?»

У рамках Програми медичних гарантій виділено пріоритетні медичні послуги інструментальних досліджень для ранньої діагностики новоутворень: гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія та мамографія, які будуть безоплатними для українців. Національна служба здоров'я України оплатить лікарням, які уклали з нею відповідні договори, ці послуги за підвищеним тарифом. 

На інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень слід обов'язково мати направлення лікаря з надання первинної медичної допомоги, з яким укладено декларацію про вибір лікаря, або лікуючого лікаря. 

Підставою для проведення безоплатних інструментальних досліджень є й вік пацієнта. Мамографія призначається жінці від 40 років та старше, гістероскопія – від 50 років та старше. Езофагогастродуоденоскопія, цистоскопія, бронхоскопія для пацієнтів від 50 років і старше, колоноскопія – від 40 років і старше.

До медичної послуги за напрямом «Мамографія грудних залоз» відповідно до потреб пацієнта входить:

1. Консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або важливих аспектів для забезпечення проведення дослідження, а також аналіз проведених раніше досліджень (за наявності).

2. Проведення проекційного рентгенографічного неінвазивного дослідження молочних залоз у двох проекціях для діагностики патологічних змін молочних залоз і прилеглих анатомічних структур.

3. Аналіз та опис результатів досліджень, що проводиться лікарем-рентгенологом.
 

Наталія Маркочева, адвокат,

член Комітету медичного та фармацевтичного права і біоетики НААУ 

Поділитися