Поради для вагітних жінок, які виїхали за кордон у зв’язку з війною

Поради для вагітних жінок, які виїхали за кордон у зв’язку з війною

Вторгнення росії в Україну змусило багатьох громадян переїхати за кордон, це стосується й вагітних жінок, невідомо коли вони зможуть повернутися додому чи хоча б у рідну країну, проте звертатися до лікарів знадобиться точно. 

Тож юристка Одеської обласної організації "Комітет виборців України" Юлія Лісова підготувала пам'ятку для вагітних жінок, яка може статися у пригоді.  

1. Відкриття лікарняного

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) спростило процедуру формування лікарняних для вагітних, які через війну були змушені виїхати до інших країн. Такі зміни відбулися завдяки наказу МОЗ від 22.04.2022 р. №675 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 01 червня 2021 року № 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності».

Якщо раніше лікарняний можливо було відкрити тільки на особистому прийомі у лікаря, то зараз на час воєнного стану МОЗ дозволило лікуючим лікарям формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність (МВТН) без особистого прийому вагітної.

МОЗ рекомендує вагітним, які знаходяться за кордоном, за можливості тримати зв'язок зі своїм лікуючим лікарем та скористатися нижчезазначеним алгоритмом для відкриття листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами дистанційно.

  • зв’язатись з лікарем, який веде вагітність, та повідомити про своє бажання сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність у зв’язку вагітністю та пологами;
  • якщо зв’язатись зі своїм лікарем не виходить або вагітна ще не встигла стати на облік в Україні, то необхідно зв’язатись з будь-яким іншим лікарем, який має повноваження вести вагітність та формувати листки непрацездатності. У цьому випадку лікарю необхідно надіслати документи, які підтверджують вагітність (довідки). Якщо документи складено іноземною мовою, то перед надсиланням лікарю необхідно зробити їх переклад.

Важливо! Листок непрацездатності є підставою для отримання виплат у зв’язку з народженням дитини. Тому, якщо Ви працюєте офіційно, то листок непрацездатності необхідно надати вашому працедавцю. Якщо ви є приватним підприємцем, то вам необхідно надати цей листок непрацездатності до фонду соціального страхування.

2. Доступ до медицини за кордоном у зв’язку з вагітністю та пологами

Візьміть за можливості всі медичні документи, довідки, аналізи з собою. Вони можуть знадобитись за кордоном для того, щоб місцевий лікар мав змогу дослідити перебіг вашої вагітності. Разом з тим, будьте готові, що лікар за кордоном попросить вас перездати аналізи або пройти заново обстеження в країні перебування.

Якщо у Вас є можливість обирати, до якої країни виїхати, то рекомендуємо дослідити умови надання медичних послуг в різних країнах. В деяких країнах, наприклад в Польщі, діють програми надання біженцям з України безоплатної медичної допомоги за рахунок держави.

Але будьте готові до того, що в деяких країнах медицина для іноземців є оплатною. 

3. Оформлення документів новонародженого

В інших країнах, як і в Україні, після народження дитини батьки мають отримати свідоцтво про народження дитини. Тому, після виписки з пологового Ви маєте звернутись до місцевого органу, який відповідає за видачу таких свідоцтв та отримати його. Скоріш за все, Вам для цього знадобиться:

  • ваш паспорт;
  • паспорт батька дитини, якщо плануєте вписувати батька;
  • свідоцтво про шлюб, якщо дитина народилась в шлюбі;
  • медична довідка про народження дитини;
  • документи українською мовою необхідно буде перекласти на офіційну мову країни та переклад завірити.

З отриманим свідоцтвом, перекладеним на українську мову, необхідно буде звернутись до консульства чи посольства України в країні вашого перебування для отримання довідки про українське громадянство дитини.

І третім необхідним кроком є отримання закордонного паспорту на дитину або вписування дитини до закордонного паспорту батьків. Для цього також необхідно звернутись до консульства чи посольства України зі свідоцтвом про народження та фото дитини, паспортом одного з батьків та раніше отриманою довідкою про українське громадянство дитини. Цей крок необхідний у тому числі і для безперешкодного повернення в Україну дитини.

Ця правова пам’ятка має рекомендаційний характер, не є офіційним роз’ясненням чинного законодавства та актуальна станом на початок травня 2022 року. Правові поради підготовлено Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» в рамках проєкту «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19», за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. Погляди авторів публікації не відображають офіційної позиції Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.

Поділитися