Відкрите багатство: тест від YouControl до Дня відкритих даних

Відкрите багатство: тест від YouControl до Дня відкритих даних

До Міжнародного дня Відкритих даних, який цього року святкують у всьому світі 7 березня, YouControl зробив тест, який дасть можливість дізнатись більше, які з даних є відкритими та загальнодоступними, а які є персональними.

З кожним роком дедалі більше даних не тільки у форматі тексту, а й графічних, відео, геопросторових та інших стають відкритими для використання та створення унікальних сервісів для покращення життя. Україна у 2015 році на рівні законодавства офіційно заявила: відкритим державним даним в нашій країні бути. Нині, згідно із минулорічною постановою Кабміну, для вільного використання мають бути відкритими майже 900 наборів даних із найрізноманітніших сфер діяльності. На сьогодні в Україні працює Портал відкритих даних із 886 наборами, а різні регіони активно долучаються до Міжнародної хартії відкритих даних. Такі кроки не залишились непоміченими і світовою спільнотою. Інститут міжнародних фінансів визнав нашу державу однією з ТОП-3, що найшвидше прогресує у питанні відкритості. А, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Україна має більш амбітну мету: за три роки увірватися у трійку лідерів за обсягом відкриття даних. 

Чому відкриті дані такі важливі для кожного члена суспільства, тобто для кожного з нас? Вони дозволяють створювати продукти, покликані на боротьбу із корупцією, робити державні закупівлі, використання бюджетних коштів чесними та зрозумілими. Сприяють формуванню прозорого бізнес-середовища, допомагають компаніям знаходити надійних партнерів та боротися із шахраями. Відкриті дані роблять важливий внесок у боротьбу зі злочинністю та покращення екологічного становища завдяки технологічним продуктам, розробленим на їхній основі. Вони просто допомагають нам жити зручніше, використовуючи різні додатки пошуку заходів, житла, території для відпочинку чи навпаки – вказують на небезпечні місця, які слід оминати.  

Та часто у людей виникає підміна понять і дилема: що належить до відкритих, а що – до персональних даних? Наскільки добре ви розумієтеся на цій темі і чи зможете відрізнити одне від іншого? Для того, аби перевірити це, YouControl розробив тест, пройти який може анонімно кожен бажаючий.

YouControl — аналітична система на основі відкритих даних, що з понад 60 джерел формує повне досьє на кожну компанію України, відстежує зміни та візуалізує зв’язки. Унікальна технологія YouControl дозволяє за хвилину отримати актуальну (на час запиту) інформацію про компанію, ФОП або фізичну особу. 
 

Поділитися