Рекомендації Ради Європи по дотриманню прав людини, демократії і верховенства права під час COVID-19

Рекомендації Ради Європи по дотриманню прав людини, демократії і верховенства права під час COVID-19

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари здійснив неофіційний переклад рекомендацій Ради Європи з питань дотримання прав людини, демократії і верховенства права у період кризи, викликаної COVID-19, які були прийняті 7 квітня 2020 року та доступні на офіційному вебсайті Ради Європи.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич випустила для урядів держав Європейського континенту інструментарій з питань дотримання прав людини, демократії і верховенства права у період кризи, викликаної COVID-19. 

Пані Марія Пейчинович Бурич зазначила у документі, що основним соціальним, політичним та правовим викликом, що постає перед країнами-членами Ради Європи, буде їх здатність ефективно реагувати на цю кризу, при цьому гарантуючи, що заходи, які вони вживають, не підривають справжній довгостроковий інтерес у захисті основних європейських цінностей демократії, верховенства права і права людини. Заходи, які застосовуються державами, мають залишатися пропорційними загрозі, спричиненій поширенням вірусу, і бути обмеженим у часі. «Вірус знищує багато життів і багато іншого з того, що нам дуже дороге. Ми не повинні дозволяти йому руйнувати і наші основні цінності та вільні суспільства».

Питання, що охоплені:

- дерогація (відступ) від положень Європейської конвенції про права людини в надзвичайних ситуаціях;

- дотримання принципів верховенства права і демократії в надзвичайних ситуаціях, зокрема обмеження щодо сфери застосування і термінів дії екстрених заходів;

- основні стандарти у сфері прав людини, зокрема свобода вираження думок, недоторканність приватного життя і захист персональних даних, захист вразливих груп від дискримінації та право на освіту;

- захист від злочинів і захист жертв злочинів, зокрема, насильства за ознакою статі.

Офіційний текст рекомендацій SG/Inf(2020)11 від 07 квітня 2020 року доступний на офіційному вебсайті Ради Європи

РЕКОМЕНДАЦІЇ (переклад)

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як  мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

 

Поділитися