До відома одеситів пільгових категорій: про отримання монетизованих виплат з 1 січня 2020 року

До відома одеситів пільгових категорій: про отримання монетизованих виплат з 1 січня 2020 року

З 1 січня 2020 року пільгові категорії громадян мають право в будь-який час подати заявку в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення при переході з безготівкової на готівкову форму виплат пільг на житлово-комунальні послуги. Тобто, відмінено тимчасове обмеження подання відповідної заявки після 15 жовтня (на опалювальний період) та 15 травня (на неопалювальний період).

Відповідне рішення було прийнято на рішення про проведення 27 грудня 2019 року (рішення Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 № 1123 «Про внесення змін і визнання такими, що втратили силу деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань надання житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг») .

Раніше пільговики могли отримати монетизовані виплати лише, якщо вони подали відповідну заявку до початку опалювального сезону - 15 жовтня. Вони можуть зробити це в будь-який момент.

Також вищевказаною постановою врегульований порядок надання пільг і субсидій на придбання твердого палива і скрапленого газу у 2020 році.

З 1 січня 2020 року для надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу пільговики повинні звернутися в районне управління соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання (або за фактичним місцем проживання), якщо особи перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, з відповідною заявою, до якої додається довідка про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та / або кухонного вогнища на твердому паливі.

Районні управління соціального захисту населення щомісячно складають списки осіб (із зазначенням пільгових категорій) для призначення пільг на придбання твердого палива та скрапленого газу.

У разі зміни реєстрації місця проживання з вибуттям за межі району (міста) протягом бюджетного періоду пільговик подає довідку про придбання твердого палива і скрапленого газу на пільгових умовах за попереднім зареєстрованим місцем проживання.

У разі зміни умов проживання пільговика (підключення житла до системи газо-, тепло-, електропостачання для його опалення) отримані ним кошти готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу або тверде паливо, скраплений газ не повертаються. Пільги по оплаті послуг газо-, тепло-, електропостачання для опалення житла надаються пільговику з наступного бюджетного періоду.

У разі зміни протягом бюджетного періоду будь-якого іншого виду опалення житла особи на пічне опалення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються, виходячи з кількості місяців, які залишилися до кінця бюджетного періоду, та середньомісячної вартості або кількості твердого палива і скрапленого газу, визначеної шляхом ділення річної вартості або кількості твердого палива і скрапленого газу на 12 місяців.

У разі смерті пільговика, якому нараховано пільги, члени сім'ї померлого, які проживали разом з ним, можуть отримати кошти готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу або тверде паливо та скраплений газ у натуральному вигляді на підставі:
• заяви одного з членів сім'ї, поданої не пізніше закінчення бюджетного періоду;
• копії свідоцтва про смерть пільговика;
• довідки про факт проживання членів сім'ї разом з пільговиком, виданої в установленому порядку.

Відповідно до статті 51 Бюджетного кодексу України, при наданні пільг та здійсненні видатків з бюджету щодо їх виплати до членів сім'ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II груп або особами з інвалідністю I групи; особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за нею, якщо тільки особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває в шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним.

Для отримання пільги в грошовій готівковій формі пільговикам потрібно звернутися до районних управлінь соціального захисту населення за адресою:
• Малиновський район - вул. Косівська, 2Д;
• Приморський район - вул. Армійська, 9;
• Київський район - вул. Корольова, 9;
• Суворовський район - проспект Добровольського, 120 А
і написати заяву.

При собі необхідно мати оригінали: паспорта, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, пільгове посвідчення; реквізити банківського рахунку.

Поділитися