Проблемами внутрішньо переміщених осіб в Україні опікуватиметься окреме міністерство

Кабінет Міністрів України постановою від 20.04.2016 р. № 299 утворив Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України

Кабінет Міністрів України постановою від 20.04.2016 р. № 299 утворив Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Нове Міністерство утворюється шляхом злиття Державного агентства з питань відновлення Донбасу та Державної служби з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, що діяли до цього часу. Проект Положення про зазначене Міністерство має бути поданий Кабінетові Міністрів України у місячний строк. Одночасно Фонду державного майна разом з новоутвореним Міністерством доручено внести до Уряду пропозиції щодо розміщення Міністерства.

Таким чином, віднині за реалізацію державної політики щодо ВПО відповідатиме центральний орган влади зі статусом міністерства. А відповідно до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» міністерство є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику в одній чи декількох визначених Кабінетом Міністрів України сферах, проведення якої покладено на Кабінет Міністрів України Конституцією та законами України. Міністерство очолює міністр, який є членом Кабінету Міністрів України. У той же час, діяльність центральних органів виконавчої влади (служб, агентств) спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через відповідних міністрів.

Раніше, 14.04.2016 р. Верховна Рада України призначила Міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадима Черниша, який до цього працював головою Державного агентства з питань відновлення Донбасу.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист прав ВПО в Україні - правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Поділитися