Набули чинності збільшення штрафу для п’яних водіїв

27 липня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції»

27 липня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції». Вказаним Законом Верховна Рада істотно збільшила штрафи за керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських препаратів.

Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції опубліковано в газеті "Голос України" 26 липня 2016 року. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто 27 липня. Законодавчим актом внесено зміни до статті 25 та статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відтепер за вказані дії на осіб будуть накладатися наступні стягнення:

Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння тягнуть за собою накладення штрафу:

- на водіїв у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб  в розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.).

За повторне протягом року вчинення будь-якого порушення вказаних вище накладення штрафу: на водіїв у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки; на інших осіб - у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400 грн.)  з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

За вживання водієм алкоголю або наркотиків після ДТП або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення медогляду, передбачається штраф у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400 грн.) і позбавлення права водіння на три роки або адміністративний арешт на 15 діб.

Якщо ж водій протягом року двічі притягався до адміністративної відповідальності за керування в стані алкогольного сп’яніння, то наступне аналогічне порушення тягне за собою накладення штрафу: на водіїв у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (40800 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років; на інших осіб - у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40800 грн.) з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

За розширеною правовою консультацією та безоплатною правовою допомогою звертайтеся до громадської приймальні Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» за адресою м. Одеса, вул. Садиковська, буд. 25, попередній запис за телефоном (048)716-46-83. Консультація розміщена в рамках ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини, за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку SIDA.

Поділитися