Порядок скасування судового наказу про стягнення заборгованості по житлово-комунальних послугах

Багато громадян стикалися з ситуацією, коли у поштовій скриньці знаходили накази міського суду про стягнення заборгованості за послуги комунальних та енергопостачаючих підприємств. При цьому, не отримавши жодного рахунку-попередження, мешканці постають перед фактом: треба виконувати наказ суду і гасити борг за комунальні послуги, хоча, на думку споживача, вони і не мають такого боргу. Але ще не все втрачено – можна поборотися, особливо, якщо є докази власної "невинуватості"

Раніше для того щоб стягнути борг за комунальні послуги, комунальні служби повинні були подавати позовну заяву до суду та доказувати наявність боргів у споживача. Останні повинні були отримувати судові повістки, з’являтись до суду, давати пояснення щодо сплати (чи не сплати) комунальних послуг.

В тему Постановою Кабміну врегульовано механізм сприяння зайнятості внутрішніх переселенців

Тепер стягнути борг з оплати за комунальні послуги з громадянина можна в спрощеній процедурі – наказному провадженні. У такому випадку комунальні служби подають заяву до місцевого суду про видачу на споживача судового наказу, підтвердивши його заборгованість випискою про заборгованість, яка посвідчується печаткою.

Розгляд  справи відбувається без виклику сторін та судового засідання.

В такому випадку необхідно пам’ятати, що у Вас наявні всі правові засоби захисту від такої форми безспірного одностороннього стягнення:

1) суд зобов'язаний надіслати боржнику копію судового наказу рекомендованим листом не пізніше наступного дня після його видачі.

2) боржник має право протягом 10 днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування. Заява про скасування судового наказу подається в  письмовій формі, в той же суд, що і видав відповідний наказ.

Отже, слід поспішати із подачею заяви про скасування судового наказу.

Пам’ятайте! Якщо за цей період наказ не оскаржити, то він вступає в силу.

Заява про скасування судового наказу обов’язково повинна містити посилання на обставини, які свідчать про повну або часткову обґрунтованість вимог заявника (опис обставин в чому саме вимоги не справедливі та не обґрунтовані, чому з ними не згодні) та посилання на докази, якими боржник обґрунтовує свої заперечення проти вимог заявника (різність суми боргу з Вашими квитанціями, наявність складених вами Актів–претензій щодо якості комунальних послуг, тощо).

Заява підписується боржником або його представником і подається з її копією та копіями доданих до неї документів для надання стягувачеві.

У випадку, коли ви дізнались про наявність судового наказу вже від державного виконавця та не були належно повідомлені про його видачу судом, Вам необхідно звернутись до суду, що видав судовий наказ із заявою про видачу Вам копії цього судового наказу. Після цього із ще однією заявою про поновлення пропущеного строку та скасування судового наказу (до такої заяви додатково слід додати довідку з пошти про відсутність рекомендованої кореспонденції від суду).

Заява про скасування судового наказу розглядається протягом 10 днів з дня постановлення ухвали про прийняття такої заяви до розгляду у відкритому судовому засіданні. Про призначене судове засідання суд повідомляє стягувача і боржника заздалегідь.

За результатами розгляду справи, суд має право:

1) залишити заяву про скасування судового наказу без задоволення;

2) скасувати судовий наказ та роз'яснити, що заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті у позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред'явлення позову;

3) змінити судовий наказ.

Змінений судовий наказ чи судовий наказ, щодо якого суд прийняв ухвалу про залишення заяви про його скасування без задоволення, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.

За розширеної правовою консультацією і безоплатною правовою допомогою внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до громадської приймальні Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» за адресою: м Одеса, вул. Садиковська, б. 25.
Попередній запис за телефоном (048) 716-46-83.

Діяльність приймальні здійснюється в рамках ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини за фінансової підтримки Уряду Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку (SIDA) та Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма "Права людини понад усе" (Human Rights First).

 

Христина Кабакова

юрист громадської приймальні

Одеської обласної організації

ВГО «Комітет виборців України»

Поділитися