На Одещині переміщеним особам розширено можливості отримання правової допомоги

Внутрішньо переміщені особи (ВПО), яких в Одеській області обліковується більше 30 тисяч осіб, постійно стикаються з масивом абсолютно нових для себе правових потреб та проблем

В Одеській області за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Уряду Японії розвивається ініціатива, покликана покращити та посилити систему надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). До юридичної приймальні для ВПО в м. Одесі, яка працює з кінця вересня 2015 року, долучилися приймальні в містах Котовськ та Татарбунари, які тісно співпрацюють з органами юстиції та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО), яких в Одеській області обліковується більше 30 тисяч осіб, постійно стикаються з масивом абсолютно нових для себе правових потреб та проблем. Найбільш актуальними у зверненнях громадян залишаються питання, що стосуються визнання державою документів, виданих на непідконтрольній України    території, отримання виплат, компенсації заподіяної шкоди (знищення майна, отри- мання збитків, фізичних ушкоджень  і  поранень,  смерть близьких), відновлення документів, працевлаштування, порушень права на працю тощо. За більше ніж два місяці роботи приймальні в м. Одесі, можливістю отримати безоплатну правову допомогу скористалося більше 60 осіб.

До юридичної  приймальні для ВПО в Одесі долучилися приймальні в містах Котовськ та Татарбунари, які тісно співпрацюють з органами юстиції та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Інформація про отримання правової допомоги в рамках ініціативи Одеської організації Комітету виборців України, поширюється переважно в приміщеннях залізничних та автовокзалів, в державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування, в Центрах зайнятості, в службах соціальної допомоги, а також в офісах інших організацій та установ, які працюють з ВПО.

Нагальні правові питання внутрішньо переміщені особи мо- жуть вирішити, звернувшись до юристів приймалень дистанційно через електронну пошту odesakvu@ukr.net чи телефоном, або звернувшись до приймальні особисто. Окрім надання допомоги в стаціонарному режимі, періодично здійснюються виїзні прийоми в місцях компактного проживання ВПО.

Щодо звернень, які будуть ідентифіковані як стратегічні, передбачено надання вторинної правової допомоги та юридичний супровід на національному та міжнародному рівні (зокрема, Європейський суд з прав людини,  Спеціальні  процедури ООН, Управління Верховного комісара з прав людини). Правова допомога надається фахівцями Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України", залученими експертами та представниками органів юстиції і центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В грудні 2015  року  в  рамках   ініціативи  запускаються два інших важливих компонента роботи — інформаційно-просвітницька кампанія для ВПО та освітні  заходи  для  правових консультантів та адвокатів, які надають правову допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Первинну правову допомогу (правові консультації та підготовку звернень до органів влади) внутрішньо переміщені особи можуть отримати:

в м. Одесі: в офісі Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" за адресою 65091, м. Одеса, вул. Садиковська, буд.  25.

Графік   прийому:  понеділок - п'ятниця, з 11.00 до 18.00. Попередній запис за телефо- ном (048) 716-46-83. Електронна адреса odesakvu@ukr.net

в м. Котовськ: в приміщенні  Котовсько- го місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою 66300, м. Котовськ, вул. 50 років Жовтня, 194-а.

Графік   прийому:  понеділок -   п'ятниця, з 11.00 до 15.00. Попередній запис за телефоном (04862) 3-07-34. Електронна адреса odesakvu@ukr.net  

в м. Татарбунари: в приміщенні Татарбунарського районного управління юстиції за адресою м. 68100, м. Татарбунари, вул. В.Тура, 48.

Графік прийому:  понеділок - п'ятниця, з 11.00 до 15.00. Попередній запис за телефоном (04844) 3-37-74. Електронна адреса odesakvu@ukr.net

З усіма питаннями щодо реалізації ініціативи, звертай- теся за тел. (048) 716-46-83, Ігор Бринош, заступник голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України».

«Ініціатива «Безоплатна правова допомога внутрішньо переміщеним особам – запо- рука рівних можливостей» реалізується за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні (в межах Проекту «Швидке  реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні») та Уряду Японії.

Поділитися