"Орендні війні": невиплата оренди часто призводить до конфліктів

На сьогоднішній день, багато селян стикаються з проблемами невиплати орендної плати з боку орендарів. Для того, щоб реально захистити свої права у орендних відносинах, власникам земельних ділянок не обійтися без юридичної допомоги. Саме надання юридичної підтримки власникам земельних паїв в ході виконання договорів оренди є одним з завдань програми USAID АгроІнвест, партнером якої є Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України". Практика звернень селян за правовою допомогою до Центру права організації в м. Котовськ повністю виправдовує вказаний пріоритет.

Так, 22 лютого 2013 року, під час одного з виїзних прийомів Центру права Одеської обласної організації Комітету виборців України в м. Котовськ, звернувся громадянин К. з проханням здійснити правову оцінку полжень договору оренди землі, який йому пропонує підписати орендар. З попереднім орендарем стосунки не склалися - постійна заборгованость по сплаті орендної плати, виплати сільгоспродукцією не завжди належної якості та ще й із запізненням. Отож, довелось чекати закінчення строку дії договору, інакше «лише через суд» - так пояснили в сільській раді. Під час прийому, громадянину К було роз'яснено, що дійсно, згідно зі статтею 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Також зазначено, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або договором. У зв’язку з цим, після проведенного детального аналізу істотних умов договору оренди землі, громадянину К було рекомендовано - передбачити в майбутньому договорі оренди земельної ділянки підстави його розірвання в односторонньому порядку. Такими умовами, наприклад, можуть бути: несплата розміру орендної плати протягом більш ніж три місяці; використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; передача в суборенду земельної ділянки без письмової згоди орендодавця. Необхідно передбачити розрахунки за договором суто в грошовій формі, або в натуральній, але не більше ніж 25 відсотків від суми орендної плати. За наявною інформацією, новий орендар погодився з умовами громадянина К, і договір був підписаний з доповненнями, рекомендованими юристами Центру права Одеської обласної організації Комітету виборців України в м. Котовськ.

 Діяльність Центрів права Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в м. Котовську в сфері захисту земельних прав громадян здійснюється в рамках партнерського проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України "Земельні права: консультування, правозахист і яскрава просвіта", за фінансової підтримки проекту USAID АгроІнвест.

 

Віктор Зуєв

Котовська організація Комітету виборців України

 

Поділитися