Безоплатна приватизація земельної ділянки: правова консультація

Актуальною проблемою для селян залишаються питання безоплатної приватизації земельних ділянок. Часто для ефективної реалізації вказаного права необхідна правова допомога з боку фахівців. Саме надання безоплатної юридичної підтримки селянам з земельних питань є одним з завдань програми USAID АгроІнвест, партнером якої є Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України". Зважаючи на численні звернення селян, Центр права організації в м. Татарбунари надає відповідну правову консультацію.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним Кодексом.

Стаття 121 Земельного кодексу України визначає норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, в тому числі: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара.

Порядок безоплатної приватизації земельної ділянки громадянами, передбачений ст. 118 Земельного кодексу України. Так, відповідно ч. 6-8 ст. 118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Земельного кодексу України.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому статтею 186-1 Земельного кодексу України. Відповідно до п. 107 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року № 1051 державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування (у разі, коли згідно із законом така документація підлягає затвердженню таким органом) шляхом відкриття Поземельної книги на таку земельну ділянку відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність (ч. 9 ст. 118 Земельного кодексу України).

Отже, враховуючи вищезазначене, якщо громадянин не використав свого права на приватизацію земельної ділянки, він має право на безоплатну приватизацію земельної ділянки в розмірах, визначених ст. 121 Земельного кодексу України, та в порядку, встановленому ст. 118 Земельного кодексу України, для чого громадянину необхідно звернутися до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування із відповідним клопотанням. Крім того, необхідно зазначити, що відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Згідно ч. 10 ст. 79-1 Земельного кодексу України державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі. Таким чином, після внесення відомостей до Державного земельного кадастру про земельну ділянку та прийняття рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність відповідним органом, громадянину необхідно буде звернутися до органу державної реєстрації прав, для подальшої реєстрації свого права на відповідну земельну ділянку та отримання свідоцтва про право власності на нерухоме майно з урахуванням вимог Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Повний перелік суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на проведення землевпорядних та землеоціночних робіт на території м. Одеси та Одеської області Ви можете знайти на офіційному сайті Головного управління Держземагентства в Одеській області - www.landres.gov.ua.

Діяльність Центрів права Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в м. Котовську в сфері захисту земельних прав громадян здійснюється в рамках партнерського проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України "Земельні права: консультування, правозахист і яскрава просвіта", за фінансової підтримки проекту USAID АгроІнвест.

Євгеній Грибачов

Центр права Одеської організації КВУ в м. Татарбунари

Поділитися