Як правильно заповнювати бюлетені на виборах 25 жовтня

Як правильно заповнювати бюлетені на виборах 25 жовтня

Центральна виборча комісія оприлюднила роз'яснення щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів.

Згідно документу заповнювати слід наступним чином: 

Перший крок. Обираємо організацію партії. Спочатку виборцю пропонується обрати організацію партії, яку він підтримує. У порожньому квадраті навпроти повної назви цієї організації партії виборець робить позначку, що засвідчує його волевиявлення. УВАГА! Виборчий бюлетень без проставленої позначки в цьому квадраті буде визнано недійсним! Виборець у порожньому квадраті навпроти визначеної ним організації партії, за яку він голосує, ставить позначку "плюс" (+) або "галочку" (✓), або іншу (×, ◊, ○ та ін.), що засвідчує його волевиявлення.

УВАГА! Виборець може голосувати лише за одну організацію партії. Виборчий бюлетень буде вважатися недійсним, якщо в ньому проставлено позначки навпроти назв кількох організацій партій або не проставлено жодної позначки біля повної назви організації партії (частина дев’ята статті 248, підпункти "в" і "г" пункту 1 частини двадцять дев’ятої статті 250 Кодексу). Вписуємо номер кандидата в депутати, якого підтримуємо (за бажанням виборця). У другому квадраті з нанесеним трафаретом виборець може вписати порядковий номер кандидата в депутати від організації партії, якого він підтримує.

Другий крок. Якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати не зробив позначки, такий бюлетень не може вважатися недійсним, а голос вважається відданим на підтримку усього територіального виборчого списку відповідної організації партії.

Порядкові номери кандидатів у депутати, за якими їх включено до територіальних виборчих списків, відповідно до затверджених постановою Центральної виборчої комісії від 24 вересня 2020 року № 295 форм виборчих бюлетенів позначаються у виборчому бюлетені за трафаретним форматом.

Водночас Кодексом не встановлено вимог до варіантів трафаретного написання номера кандидата в депутати під час безпосереднього заповнення виборцем виборчого бюлетеня. Таким чином, виборець під час написання номера кандидата у квадраті з нанесеним трафаретом може вписати номер у форматі, що відрізняється від того, яким позначено порядкові номери кандидатів у бюлетені.

Наприклад: У разі підтримки кандидата, порядковий номер якого відповідає одноцифровому числу, наприклад 6, виборець може у другому квадраті із нанесеним трафаретом вписати номер у другому прямокутнику, або у першому, або нуль у першому та цифру у другому. Зазначення цифри "нуль" (0) перед позначенням номера кандидата в депутати не є обов’язковим. Виборчий бюлетень вважається дійсним незалежно від розміщення однієї цифри у квадраті із нанесеним трафаретом та проставлення перед нею цифри "нуль" (0).

Разом з тим, якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати зробив позначку не по трафарету, але з якої можливо встановити дійсне волевиявлення виборця, вважається, що виборець підтримує кандидата, номер якого зазначено (абзац другий частини сьомої статті 248 Кодексу).

За змістом абзацу третього частини сьомої статті 248 Кодексу, якщо запис (позначку) у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати, якого підтримує виборець, зроблено в графі організації партії, яку виборець не підтримав, вважається, що такий виборець підтримує весь список кандидатів у депутати від організації партії без надання підтримки окремому кандидату. Наприклад, якщо запис (позначку) у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати, якого підтримує виборець, зроблено в графі організації партії, яку виборець не підтримав (тобто є організація партії, яку виборець підтримав, поставивши у порожньому квадраті навпроти назви цієї організації партії позначку, що засвідчує його волевиявлення), вважається, що такий виборець підтримує весь територіальний виборчий список кандидатів у депутати від організації партії, за яку він проголосував, без надання підтримки окремому кандидату.

Визначено, що виборець може голосувати лише за одну організацію партії, одного кандидата в депутати. Відповідно до підпункту "в" пункту 1 частини двадцять дев’ятої статті 250 Кодексу, якщо у виборчому бюлетені проставлено позначки навпроти назв кількох організацій партій, такий виборчий бюлетень вважається недійсним.

Виходячи із системного аналізу положень частин сьомої, дев’ятої статті 248 та підпункту "в" пункту 1 частини двадцять дев’ятої статті 250 Кодексу, якщо виборець під час заповнення виборчого бюлетеня зробив позначку у квадраті навпроти назви організації партії, а також записи (позначки) зроблено ним у двох і більше квадратах із нанесеним трафаретом для написання номера кандидата, вважається, що виборець підтримав увесь територіальний виборчий список кандидатів у депутати від організації партії без надання підтримки окремому кандидату.

ВІДЕО: ОПОРА

Докладніше ТУТ.

Поділитися