Інформаційне повідомлення IFES: Як змінилося виборче законодавство в Україні?

Інформаційне повідомлення IFES: Як змінилося виборче законодавство в Україні?

Впродовж останніх 10 років Україна проходила важливі етапи в процесі реформування виборчого законодавства. Нещодавно, 17 червня та 16 липня 2020 року, Верховна Рада України ухвалила зміни до Виборчого кодексу та ряду інших законів, а 15 липня 2020 року призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
 
IFES підготувала інфографіку, щоб роз'яснити, як саме змінилось виборче законодавство перед проведенням місцевих виборів.

Процес роботи над текстом Виборчого кодексу тривав понад 10 років: від представлення його першої концепції у першій половині 2000-их, до його остаточного прийняття Верховною Радою у грудні 2019 року. У червні та липні 2020 року, кодекс та інші закони зазнали низки змін, спрямованих на вдосконалення положень виборчого законодавства напередодні чергових місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року. Багато зацікавлених сторін, представники громадянського суспільства, експерти в сфері виборів, народні депутати України, представники місій спостереження за виборами, міжнародних організацій та партнерів, в тому числі і представники IFES, були залучені до процесу розробки та впровадження цих змін.
 
Представлена сьогодні інфографіка окреслює основні етапи процесу реформування виборчого законодавства в Україні, що передували ухваленню Виборчого кодексу, та основні позитивні зміни у виборчому законодавстві. Серед них:

запроваджено пропорційну виборчу систему з відкритими списками, за якою кандидат, який набрав достатню кількість голосів, гарантовано отримує місце у Раді;
вибори мера у великих містах відбуватимуться в два тури;
новий дизайн виборчого бюлетеня, який став зручнішим для виборців;
удев’ятеро зменшено виборчі застави для кандидатів на місцевих виборах;
встановлено 40% гендерну квоту для партійних списків для більшості місцевих рад, і 30% гендерну квоту на виборах до місцевих рад у менших громадах;
запроваджено більш пропорційні та ефективні санкції за порушення виборчого законодавства.

IFES вітає ці позитивні зміни та прийняття низки важливих нововведень до виборчого законодавства в Україні загалом. Водночас, все ще існує поле для вдосконалення законодавчого регулювання виборів, про що IFES вже зазначала раніше. IFES продовжить надавати свою підтримку у процесах розробки та впровадження виборчого законодавства в Україні.

Поділитися