Що змінилося для українців з 1 січня

Що змінилося для українців з 1 січня

1 січня кожного року вступають в силу нові закони, спливає термін багатьох відтермінованих ноу-хау, впроваджуються нові етапи реформ. Що ж змінилося для українців у 2021 році.

Фінанси

Відповідно до нового бюджету, мінімальна заробітна плата з 1 січня 2021 року становитиме 6 тисяч грн. А наприкінці року, з 1 грудня, вона має зрости ще на 500 грн. Прожитковий мінімум поки не зміниться — 2189 грн. Протягом року його планують підвищити двічі — з 1 липня до 2 294 грн, а з 1 грудня до 2 393 грн. Середня зарплата в новому році очікується на рівні 13 632 грн на місяць. Зарплати медиків обіцяють підвищити на 30%.

Середньорічний курс долара згідно з бюджетом становитиме 29,1 грн. 2,6 млрд грн влада заклала на «проведення вакцинації населення» від коронавірусу, а 58,6 млн грн — на «створення сучасної спеціалізованої лабораторії для роботи з інфекційними матеріалами». Про інші цікаві цифри з бюджету-2021 читайте тут. Найбільше грошей серед міністерств виділять на Мінсоцполітики (312,4 млрд грн, із них 195,3 млрд грн — дотація Пенсійному фонду), МОЗ (162,7 млрд грн) та Міноборони (117,6 млрд грн). Міністерство внутрішніх справ отримає 98,3 млрд грн.

Бюджет Одеської області на 2021 рік складе 4,8 млрд грн.

З 1 січня ФОПам на загальній системі оподаткування більше не треба буде вести Книгу обліку доходів та витрат. Її замінить затверджена Мінфіном Типова форма, яку можна заповнювати в паперовому або електронному вигляді, а також через електронний кабінет платника податків. Але не кваптеся викидати Книгу — її необхідно зберігати протягом 3 років після останнього звітного періоду. Використовувати касові апарати більшості ФОПів другої-четвертої груп, які сплачують єдиний податок, поки не доведеться — цей обов'язок відклали до 1 січня 2022 року.

Нова мінімальна зарплата та прожитковий мінімум автоматично підвищать податки для фізичних осіб-підприємців (ФОПів), які мають спрощену систему оподаткування. ЄСВ із 1 січня становитиме 1 320 грн, з 1 грудня — 1 430 грн. Також із 1 січня ФОПи першої групи платитимуть 227 грн єдиного податку, ФОПи другої групи — 1 200 грн, а ось для ФОПів третьої групи розмір єдиного податку залежатиме від доходу (3%, якщо ФОП є платником ПДВ, та 5% — якщо ні). Для ФОПів I групи президент ініціював податкові канікули: підприємців звільнять від сплати єдиного податку та ЄСВ із грудня 2020 року до травня 2021 року. Тобто у 2021 році вони зможуть зекономити 6 600 грн на сплаті ЄСВ та 1 094,5 грн на сплаті єдиного податку.

Для людей, старших за 65 років, зі стажем 25 років для жінок і 30 — для чоловіків із 1 січня пенсії зростуть із 2 100 грн до 2 400 грн, а з 1 липня — до 2 600 грн. Від 1 березня запланована індексація пенсій на 11%, а з квітня — автоматичний перерахунок пенсіонерам, які працюють, із урахуванням зарплати й напрацьованого стажу. З липня пенсіонерам віком від 75 до 80 років доплачуватимуть по 400 грн, а старшим за 80 років — 600 грн.

Тарифи

З 1 січня 2021 року зросте вартість газу. Більшість компаній пропонують його за ціною 8,8-9,9 грн за кубічний метр. Дізнатися ціну свого постачальника можна на його сайті. Українці платитимуть більше не лише за сам газ, а й за його постачання — у кожному регіоні вартість цієї послуги є різною, але в середньому в країні вона становитиме близько 2 грн за кубометр. В той же час в Україні впроваджено ринок енергопостачальників, тому ви можете обирати, кому саме сплачувати.

Тариф на електроенергію для населення, за інформацією Міненерго, з 1 січня мав би зрости більш як у 2,5 раза — до майже 3,3 грн/кВт*год. Щоб цього не сталося, уряд встановив єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів — 1,68 грн/кВт*год (без льготних 0,9 грн за перші 100 кВт). Тобто до 31 березня 2021 року тариф збережеться на поточному рівні.

На субсидії в новому бюджеті передбачено 36,6 млрд грн — на пів мільярда менше, ніж минулого року. Це пояснюють зростанням мінімальної зарплати та відносно теплими зимами впродовж останніх років. 

З хорошого — уряд дозволив отримувати субсидію домогосподарствам, члени родини яких офіційно працюють за кордоном або перебувають за межами України в період догляду за дитиною до 3 років.

Закони

Щоб захистити фінустанови від збільшення проблемної заборгованості й не дати позичальнику отримувати безмежну кількість швидких кредитів, з 1 січня запрацюють деякі зміни з нового закону. Кредитодавцям забороняється підвищувати процентну ставку за кредитом та змінювати порядок її обчислення. Максимальний штраф за порушення договору тепер може бути вдвічі більшим, ніж сума, яку споживач отримує за договором. Щоб укласти договір про споживчий кредит, клієнт має погодитися надати доступ до інформації про його кредитну історію, дозволити її збирати та поширювати через бюро кредитних історій. Інформацію про всі споживчі кредити кредитодавці муситимуть безоплатно передавати хоча б до одного бюро кредитних історій із відповідного реєстру.

Починається процес зниження податку на додану вартість (ПДВ) для окремих категорій аграрних товарів, зокрема для пшениці, жита, ячменю, кукурудзи, соняшникового насіння. Тобто раніше на всі товари в країні ПДВ становив 20%, а тепер виняток зробили для аграріїв, установивши їм податок на рівні 14%.

За законом про зміни до Податкового кодексу, який депутати ухвалили в грудні 2020 року, з 1 січня 2021 року рідини, що використовуються в електронних сигаретах, повинні маркуватись марками акцизного податку. А виробництво, оптовий та роздрібний продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за умови наявності у такого бізнесу ліцензій.

Поділитися

08 лютого 2022 р. 22:07

Як працюватиме Дія.City