Головне про автоматичний перехід права власності на землю при покупці споруди на ній

Головне про автоматичний перехід права власності на землю при покупці споруди на ній

28 вересня офіційно опубліковано Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості" № 1174-IX (законопроєкт 0850). Закон набирає чинності через місяць з дня його публікації, тобто вже цього тижня. 

Сам законопроєкт № 0850 був внесений ще в 2015 році, у першому читанні був прийнятий 8 грудня 2015 року і врешті-решт ухвалений 2 лютого 2021 року.

Законом встановлено «автоматичність» переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ній будівлю, споруду від землекористувача до нового власника майна.

"Слово і Діло" повідомляє, що закон унормовує питання набуття права власності на землю, які раніше необхідно було вирішувати в суді.

Як набути право власності на землю, успадкувавши будинок

Спростили життя тим, хто купив чи успадкував нерухомість – житловий будинок чи будь-яку іншу будівлю або споруду (крім багатоквартирного будинку), а також об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на приватизованій земельній ділянці.

Право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від попереднього власника до набувача без зміни її цільового призначення.

Як набувається право власності на землю тим, хто володіє часткою нерухомості

У разі набуття окремої частки у праві спільної власності право власності на земельну ділянку, на якій розміщений такий об'єкт, одночасно переходить до набувача пропорційно до його частки у праві спільної власності на такий об'єкт.

Винятком є випадки, коли попередньому власнику належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі. Тоді й право власності переходить у такому ж розмірі.

Дивіться також: Як дізнатися все про новобудови у вашому місті

Які правила поширюються на майно, що перебуває в оренді

У разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна, що перебуває в оренді або у користуванні на праві емфітевзису (довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно - ред.) чи суперфіцію (право користування чужою земельною ділянкою для забудови, окремий вид прав на чужі речі - ред.) у попереднього власника, до набувача одночасно переходить відповідно право оренди, емфітевзису, суперфіцію земельної ділянки, на якій розміщений такий об'єкт, в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього власника.

Набувач має право вимагати внесення змін до договору оренди землі, емфітевзису, суперфіцію з визначенням його співорендарем (співкористувачем) земельної ділянки, а до внесення змін до відповідного договору зобов'язаний відшкодовувати орендарю (користувачу) частину орендної плати (плати за користування земельною ділянкою) пропорційно до його частки у праві власності на такий об'єкт.

Що підтверджує право власності на землю

Документи, що підтверджують набуття права власності на об'єкт нерухомого майна є підставою для державної реєстрації переходу до набувача права власності або користування земельною ділянкою.

Істотною умовою договору, на підставі якого набувається право власності на об'єкт нерухомого майна, є кадастровий номер земельної ділянки, а якщо у власність переходить частина земельної ділянки, здійснюється виділення такої частини в окрему земельну ділянку з присвоєнням їй кадастрового номера.

Проте ці вимоги не поширюються на випадки переходу права власності або прав користування на земельну ділянку, на якій розміщений об'єкт нерухомого майна, у разі якщо земельна ділянка не перебувала у власності або у користуванні у попереднього власника.

Дивіться також: Чотири способи отримати безоплатні ліки

Коли передається в оренду земля, на якій стоїть чужа нерухомість

У разі набуття права власності на нерухомість, яка розташована на чужій приватній земельній ділянці, набувач, який не може володіти цією ділянкою, має право вимагати передання її в оренду або суперфіцію на умовах, визначених набувачем права власності на такий об'єкт.

У такому разі орендар або суперфіціарій зобов'язані відшкодовувати власнику земельної ділянки плату за землю, яку відповідно до закону зобов'язаний сплачувати її власник.

Законом також встановлюється обов'язок набувача права власності на будівлю, споруду, що розташовані на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено протягом 30-денного терміну з дня набуття такого права власності, здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.

Нагадаємо, за перші 100 днів ринку землі підписано майже 30 тисяч земельних угод

На Одещині зареєстровано 441 правочин на ділянки загальною площею 929,2 гектари.

Фото: Delo.ua

Поділитися

08 лютого 2022 р. 22:07

Як працюватиме Дія.City