Етика дорожнього руху під час війни: як змінились правила поведінки

Зображення згенероване ШІ

(Зображення згенероване ШІ)

Війна приносить смерть і руйнування, створює нові умови життя, до яких ми маємо пристосуватись, щоб вижити і убезпечити своїх близьких.

Важливо знати: дотримуючись низки простих правил поведінки на дорозі у період війни й не допускаючи ДТП, громадяни не відволікають поліцейських, які свій час можуть присвятити обороні держави.

Науково-дослідний Інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Національної Академії правових наук України розробив пам’ятку для населення "Правила поведінки учасників дорожнього руху під час війни".

Хто такі учасники дорожнього руху? 

Це – пішоходи, водії, пасажири, велосипедисти тощо.

Де паркувати свій автомобіль?

Власний транспорт, за можливості, зберігати на охоронюваному підземному паркінгу, у капітальному гаражі або на автомобільній стоянці, оточеній з усіх боків міцним парканом чи будівлями. Залишення транспортного засобу на вулиці підвищує шанси його знищення або пошкодження від вибухів.

Дотримуйтесь вимог комендантської години

Експлуатація транспортного засобу та будь-які переміщення пішки у межах одного чи кількох населених пунктів мають відбуватись з дотриманням комендантської години. Її тривалість відрізняється у різних містах. Тому планувати тривалі переїзди слід з урахуванням цих вимог і бажано із запасом у 15 хвилин для уникнення можливих непорозумінь із працівниками Національної поліції та військовослужбовцями.

Пам’ятайте: у разі порушення комендантської години патруль має право Вас затримати, застосувати фізичну силу, спецзасоби і, в окремих випадках, зброю.

Яка передбачена відповідальність за порушення комендантської години?

За невиконання законних вимог патруля порушнику комендантської години загрожує штраф, громадські чи виправні роботи, адміністративний арешт до 15 діб (ст. 185 КУпАП). У разі надання опору порушник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності й позбавлений волі до 2 років (ст. 342 КК України).

Коли плануєте переїзд на автомобілі:

  • після прийняття рішення про евакуацію на автомобілі на значну відстань (500 і більше кілометрів) рекомендується не лише перевірити перед виїздом і забезпечити технічно справний стан й комплектність транспортного засобу, а й розрахувати обсяг наявного палива у баку автомобіля з урахуванням його браку на автомобільних заправних станціях й лімітованим продажем (до 10-20 л);
  • у разі потреби в евакуації автомобілем членів родини, чисельність яких перевищує допустиму для конкретного типу транспортного засобу (частіше 5 осіб), за можливості, краще зробити дві або більше поїздок з тим, щоб уникнути небажаних негативних наслідків фізичного і правового характеру;
  • вжиття водіями-переселенцями й водіями-біженцями посилених заходів обережності при евакуації на автомобілі. Зокрема, під час перевезення на ньому, включаючи причепи, негабаритних вантажів, особистих речей необхідно правильно їх розміщувати та надійно закріплювати, не допускати відхилення від Правил дорожнього руху, які регламентують порядок перевезення вантажів.

Як себе поводити на блокпості ЗСУ?

На блокпостах, на яких несуть службу представники територіальної оборони або військовослужбовці Збройних Сил України, слід поводити себе чемно, з повагою ставитись до їх вимушених прохань і вимог, надавати, за потреби, можливість оглянути салон та багажник автомобіля, чоловікам призовного, і не тільки, віку не відмовлятись від вручення повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

За 200 м до такого блокпосту рекомендується зменшити швидкість транспортного засобу, водію тримати руки на рулі, не здійснювати різких рухів. У вечірній та нічний час доби перед блокпостом необхідно вимкнути світло фар й увімкнути світло у салоні автомобіля. Категорично забороняється продовжувати рух транспортного засобу всупереч вимогам про зупинку озброєних військовослужбовців. Це може бути розглянуто як спроба прориву ворожої диверсійно-розвідувальної групи, члени якої відповідно до законів військового часу підлягають затриманню і навіть фізичному знищенню. Краще у такий спосіб не здійснювати провокації!

Що робити, якщо ви помітили ворожу військову техніку або солдатів-окупантів?

  • у жодному разі не тікати;
  • не привертати до себе увагу;
  • покинути пішки або на автомобілі поле їх зору;
  • уникати словесних образ у їх бік;
  • за можливості, таємно сфотографувати або записати на свій телефон відео їх переміщення;
  • повідомити компетентні органи про чисельний склад ворога;
  • кількість ворожої військової техніки, місце її дислокації та напрям руху.

Куди або кому у такому разі повідомляти?

1. Повідомити через чат-бот «єВорог» у месенджері Telegram, пройшовши нескладну і швидку авторизацію у додатку «Дія».

2. Надати інформацію по телефону у найближче управління СБУ або Національної поліції.

3. Розказати про побачене військовослужбовцю ЗСУ чи поліцейському.

Ігор Льов

Поділитися