Що потрібно знати про надзвичайний стан

Що потрібно знати про надзвичайний стан

Рада національної безпеки і оборони України вирішила запровадити надзвичайний стан на всій території України, окрім Донецької та Луганської областей, оскільки на цих територіях діє окремий правовий режим у зв’язку з воєнними діями. Наразі йдеться про 30 днів, але його можуть подовжити до 60. Відповідний Указ Президента затвердила Верховна Рада. 

Що таке надзвичайний стан

Це особливий тимчасовий правовий режим, коли держава може тимчасово обмежити права людини і надати органам влади додаткових повноважень. 

Робиться це з метою уникнення надзвичайних ситуацій, що призвели або можуть призвести до смертей чи загрози здоров'ю, правам і свободам.

Надзвичайний стан вводиться указом президента. Але, на відміну від інших указів, його має затвердити Верховна Рада.

Для чого його вводять

Режим надзвичайного стану вводять для усунення загроз і ліквідації надзвичайних ситуацій, зокрема техногенних і природних, відновлення правопорядку, захист конституційного ладу, відновлення конституційних прав та свобод. Тож пам’ятайте: надзвичайний стан - не лише про природні або техногенні катаклізми, а й про тероризм, захоплення важливих об’єктів, загрозу безпеці громадян тощо. 

Чим надзвичайний стан відрізняється від воєнного

Надзвичайний і воєнний стан між собою дуже подібні. Вони можуть мати однакові обмеження чи мету введення. Однак, є ряд відмінностей:

  • воєнний стан запроваджують для запобігання воєнним загрозам: війні, агресії, наступу тощо. Тому в умовах воєнного стану економіка має перелаштовуватись на потреби оборони;
  • воєнний стан можуть ввести одним рішенням на місяці чи роки. Надзвичайний стан можуть ввести максимум на 30 діб, після чого його потрібно продовжувати кожні 30 діб;
  • на час воєнного стану замість органів місцевого самоврядування можуть створюватись військові адміністрації, які перебирають на себе управління у населеному пункті, районі чи області. Роль військових в умовах воєнного стану значно більша ніж в часи надзвичайного стану.

Дивіться також: У прикордонних районах вводяться додаткові режимні обмеження

Які права не можуть обмежити

У Конституції України є перелік прав, які не можна обмежувати у випадку запровадження надзвичайного стану. Основний закон забороняє дискримінувати, катувати чи нелюдськи поводитися. 

Ніхто не може арештовувати громадян і тримати під вартою без рішення суду. 

Конституція не обмежує право громадян на самозахист в умовах надзвичайного стану. Водночас, ніхто не може змушувати громадян виконувати явно злочинні накази чи розпорядження. 

Скільки часу може тривати надзвичайний стан

Надзвичайний стан триватиме 30 діб. Але у разі потреби його можуть продовжити. Це робитиме президент після затвердження Верховною Радою. Одноразово надзвичайний стан можна продовжити на 30 діб. Подібну процедуру можна повторювати до безкінечності, якщо на це буде вистачати голосів у парламенті.

Також президент може скасувати надзвичайний стан, якщо усунули причину для його введення. З такими пропозиціями до нього можуть звернутись Верховна Рада або Кабмін.

Що держава не може робити в умовах надзвичайного стану

Під час надзвичайного стану не можна змінювати Конституції України і Автономної Республіки Крим, а також закони про вибори. А ще не можна проводити вибори і референдуми. 

Також під час надзвичайного стану заборонено вибори президента, Верховної і місцевих рад. Їхні повноваження продовжуються до того часу, поки не закінчиться надзвичайний стан.

Під час надзвичайного стану під заборону потрапляють зупинка або обмеження повноважень президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Уповноваженого з прав людини, міністерств, центральних і місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, судів, прокуратури і слідчих органів.

Дивіться також: Верховна Рада підтримала закон про право на цивільну вогнепальну зброю

Які заходи запроваджуються з 24 лютого 2022 року

  • встановлення особливого режиму в'їзду та виїзду (за потреби);
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби);
  • посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборона на проведення масових заходів (за потреби);
  • заборона страйків;
  • тимчасова або безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов'язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових житлових приміщень;
  • запровадження комендантської години (за потреби);
  • перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках - проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів;
  • заборона для призовників, військовозобов'язаних та резервістів міняти місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України;
  • заборона на виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів, які можуть дестабілізувати обстановку;
  • особливі правила використання зв'язку та передачі інформації через комп'ютерні мережі (за потреби).

21 лютого Президент Росії Володимир Путін повідомив про офіційне визнання так званих Донецької та Луганської народних республік (окуповані окремі райони Донецької та Луганської області).

Більше про російське вторгнення у хрониці ІзбірКома

Поділитися