Які зміни чекають українців з 1 грудня 2021 року

Які зміни чекають українців з 1 грудня 2021 року

Зима принесе українцям не тільки новорічний клопіт, а й деякі зміни, зокрема й фінансові. ІзбірКом проаналізував найважливіші нововведення, які набирають чинності у грудні 2021 року.

Якою буде мінімальна зарплата та прожитковий мінімум в Україні з 1 грудня 2021

Згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" від 15.12.2020 р. № 1082-IX з першого місяця зими відбудеться підвищення розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму для всіх груп населення.

Так, розмір мінімальної зарплати зросте - замість 6 тисяч гривень українці отримуватимуть 6 тис. 500. Підвищення такого показника не вплине на:

  • податкові соціальні пільги;
  • граничний розмір зарплати на місяць, до якої застосовується ПСП;
  • добові;
  • ставки єдиного податку.

Водночас прожитковий мінімум з 1 грудня складе 2 тис. 393 грн на одну людину в місяць. Отже, збільшиться цей показник і для різних демографічних груп:

  • діти до 6 років - 2 тис. 100 грн (було 2 тис. 13 грн);
  • діти від 6 до 18 років - 2 тис. 618 грн (було 2 тис. 510 грн);
  • працездатні особи - 2 тис. 481 грн (було 2 тис. 379 грн);
  • особи, які втратили працездатність - 1 тис. 934 грн (було 1 тис. 854 грн);
  • мінімальна декретна допомога для безробітних - 2 тис. 749 грн (було 2 тис. 635 грн).

Яку надбавку отримають пенсіонери

Ріст прожиткового мінімуму спричинить і підвищення пенсій. Так, замість 1 тис. 854 грн літні громадяни нашої країни отримуватимуть 1 тис. 934 грн. Пенсіонери віком від 65 років отримуватимуть мінімально 2 тис. 600 грн. Для учасників бойових дій пенсія складе 4 тис. 61 грн. Максимальний розмір пенсії дорівнюватиме 19 тис. 340 грн.

Розмір аліментів та виплати на дитину

Сума аліментів з 1 грудня 2021 року складатиме як мінімум 1 тис. 50 грн (на дітей до 6 років) і 1 тис. 309 грн (на дітей від 6 до 18 років). Згідно із законодавством України, сума аліментів залежить від доходу батьків і ділиться на гарантовану і рекомендовану. У 2021 році це відповідно 2 тис. 100 і 2 тис. 618 грн.

Опікуни або піклувальники дітей до 6 років зможуть отримати допомогу в 5 тис. 250 грн, а дітей віком від 6 до 18 років - 6 тис. 545 грн, тобто 2,5 прожиткових мінімуми.

Опікун дитини з інвалідністю отримуватиме в грудні 2021 року 7 тис. 350 грн, якщо дитина молодша 6 років, і 9 тис. 163 грн, якщо їй від 6 до 18 років.

"Пакет малюка" в грошовій формі становить не менше 3 прожиткових мінімуми для дитини до 6 років, тобто 6 тис. 300 грн.

Як отримати та використати "вакцинальну тисячу" від президента

З 19 грудня 2021 року всі громадяни, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть отримати 1 тисячу грн. Однак кошти будуть віртуальними і відображатися в додатку "Дія". Витратити їх можна наступним чином:

  • на подорожі в межах країни (авіа - або ж\д транспортом);
  • при відвідуванні тренажерних залів, фітнес-клубів або басейнів;
  • для покупки квитка на розважальний захід (театр, кіно, цирк і тд).

Люди, які не користуються додатком, зможуть використати ці кошти вже в 2022 році.

Як отримати прописку онлайн

З 1 грудня на порталі Дія стартує масштабне бета-тестування декларування місця проживання онлайн. За даними Міністерства, кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей живуть без реєстрації взагалі. Щоб повідомити державі, де ви живете зараз, треба лише заповнити невеличку анкету з 4 пунктів за цим посиланням.

Що потрібно для участі в тестуванні:

  • податковий номер заявника та власників/співвласників житла;

  • КЕП заявника та власників/співвласників житла;

  • право власності на житло має бути внесено до Реєстру нерухомості (з 2013 року);

  • заявник має бути старше 14 років.

Перевірити це та інформацію про співвласників можна тут.

Раніше послуга була доступна тільки в 7 містах, а зараз масштабується майже на всю країну. Зазначимо, що для жителів Дніпра, Одеси, Чернівців, Миколаєва та Херсона зазначена послуга буде доступна трохи згодом.

Як зміняться правила для "жовтої зони" карантинних обмежень

З 6 грудня у "жовтій" зоні без COVID-сертифікату не можна буде відвідувати масові заходи, брати участь у культурних, спортивних, релігійних та соціальних заходах.

Співробітники театрів, кінотеатрів, спортивних залів, басейнів, ресторанів, кафе та інших закладів повинні мати "жовтий" або "зелений" COVID-сертифікат, негативний ПЛР-тест або експрес-тест, сертифікат про одужання або іноземний COVID-сертифікат.

Це стосується й відвідувачів — для перевірки документів у клієнтів заклад повинен виділити співробітника, який перевірятиме ПЛР-тести або за допомогою програми "Дія" перевірятиме сертифікати.

Для кого вакцинація обов'язкова

З 9 грудня 2021 року вакцину від Covid-19 повинні отримати працівники:

  • установ, що надають соціальні послуги, установ соціального захисту дітей, реабілітаційних установ;
  • підприємств, установ та організацій, включених до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави;
  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади.

У разі, якщо співробітники перерахованих вище підприємств не нададуть сертифікат про вакцинацію, вони будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Відновлення на посаді можливо тільки при наявності щеплення.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці. 

Поділитися