Як купити житло: квартири за межами міста

Як купити житло: квартири за межами міста

Заміська нерухомість асоціюється в першу чергу з приватними будинками. Однак у більшості сел та смт, особливо в розташованих біля міст обласного значення, є багатоквартирні будинки. Звичайно, слово "багатоквартирний" не дуже підходить двоповерховим баракам на чотири квартири, якими рясніють наші села. Але, як не крути, квартири в провінції є: продаються / купуються / здаються. І будинки можуть бути не тільки двоповерховими, а й п'яти-, дев'яти- і навіть... двадцятип'ятиповерховими. Як так виходить? Ми розкажемо в черговій публікації з циклу "Як купити житло?". Одразу попереджаємо — ми не будемо брати до уваги квартири в містах Чорноморськ і Южне, які за ціною давно зрівнялися зі спальними районами Одеси.

Масив "Райдужний"

"Райдужний", побудований на місці колишніх виноградників, позиціонується як "житло в Київському районі Одеси". Але це не зовсім так. Що б там не обіцяли забудовники, чиновники і ріелтори, а масив "Райдужний" за фактом знаходиться не в місті Одеса, а на землях колись Овідіопольського, а нині — Одеського району, котрий включив в себе всі прилеглі до Одеси території (Овідіопольський, Біляївський, Лиманський райони). Прописка у жителів — не в Одесі. Ще до недавнього часу всі довідки потрібно було отримувати в Овідіополі. Як буде тепер — на ці питання повинні відповісти фахівці з адміністративної реформи. А ми продовжимо говорити про нерухомість.

Ім'я "Райдужний" вже давно стало прозивним при позначенні не надто вдалого планування житлової забудови. Тут тісняться один до одного 16-17-поверхові будинки з вузькими проїздами і надзвичайно бідною інфраструктурою. Проте є люди, які навіть фанатіють від цих місць — все-таки нове житло не за дуже великі гроші. Ціни на смарт-квартири стартують від 17 тис. у. о., повноцінні однокімнатні квартири — від 22 тис., "двушки" — від 35 тис., а трьохкімнатні — від 45 тисяч у. о.

Лиманка

Забудова цього селища стартувала з індивідуального житла, але зараз там активно будуються і продаються будинки з квартирами. Споруджують як малоповерхові будівлі — до 4 поверхів, так і 12-ти-, 17-ти- і навіть 19-типоверхові будинки. Будують активно — Лиманка має ризик перетворитися у "Райдужний", а може, і зовсім злитися з ним. Вартість смарт-квартир стартує від 12 тис. у. о., "двушки" — від 15 тисяч 500 у.о. Не забуваймо, що придбання не зданого в експлуатацію житла насправді не є купівлею - це інвестиція з усіма витікаючими ризиками.

Совіньйон, Зелений Гай

Розкрутка Совіньйона як місця для життя преміум-класу призвела до того, що тепер тут будують не тільки особняки, але і 4-6-поверхові будинки для спільного проживання. Спершу їх будували в рамках селищ — як гуртожитки для обслуговуючого персоналу. Тепер стрункі ряди квартирних будинків можна побачити вздовж вулиці Зої Космодем'янської. І є люди, які обирають саме таку нерухомість — через розвиненість району та малу поверховість будівель. Інвестиції в квартирну нерухомість в районі Совіньйона стартують від 19 тис. у .о. Готові "однушки" коштують від 22 до 40 тисяч.

Червоний Хутір

Відносно нові квартири продаються і тут. Будинки, як і в Совіньйоні, здебільшого низькі — 4-6 поверхів. Але є й 10-11-поверхові будівлі. Вартість смарт-квартир стартує від 17 тис. у.о. Повноцінні "однушки" — від 24 тис., а "двушки" — від 30 тис. у.о.

Смт Таїрове

В смт Таїрове є кілька багатоквартирних будинків — це 5-6-поверхові будівлі, розташовані майже біля Сухого лиману. Будинки відносно нові — побудовані в останні два десятиліття. Але пропозицій тут надзвичайно мало: у продажу є "двушка" за 44 тисячі і чотирикімнатна оселя за 60 тисяч у. о.

Масив "Сьоме небо"

Новобуд в полях біля промринку "7 км". Починався в середині 2000-х — з комплексу з п'ятиповерхових будинків з гучною назвою "Сьоме небо", який призначався для тих, хто веде бізнес на промринку. Невеликі квартири без вишукувань — переночував і на роботу. Один ріелтор навіть обізвав це місце "Китайським кварталом". На старті тут продавали "однушки" з ремонтом "від забудовника" за ціною 24 500 у.о. Зараз це ж житло коштує 25-27 тисяч у. о. Ціна "двушок" починається від 35 тисяч, а трикімнатних практично немає в продажу. Житло тут продовжують будувати.

Смт Авангард

Так само, як і "Сьоме небо", пов'язаний з "7 км". Спочатку тут будувалося індивідуальне житло і дво-триповерхові квартирні будинки. Зараз максимальна кількість поверхів досягла дванадцяти. "Смарти" у 16 квадратних метрів у вигляді інвестиції коштують від 12 500 у.о, "двушки" — від 22 тисяч, трикімнатні — від 40 тисяч у.о.

Смт Хлібодарське

В степовому смт є п'яти- і десятиповерхові будинки, побудовані на початку двохтисячних. Охочих тут оселитися дуже небагато, але і пропозицій теж не густо. "Однушку" на 46 квадратів можна купити за 17 тисяч, "двушка" розміром 55 квадратних метрів коштує 22 тисячі у.о.

Нерубайське, Усатове, станція "Усатове"

Виявилося, що і в цих селах є в продажу квартири. У Нерубайсьому це пошарпані будинки до 5 поверхів, а на станції "Усатове" є навіть дев'ятиповерхівки 80-х років спорудження. Ціни: від 18 тисяч за "однушку", від 25 тисяч — за "двушку" і від 35 тисяч у. о. — за трикімнатну.

Красносілка

Не повірите, у продажу знайшлося 9 об'єктів. Це або частина будинку, яка гордо зветься квартирою, або справжні квартири в 2-3-поверхових будинках. "Однушка" коштує 12 тисяч, "двушки" — від 20 000 тисяч у. о. Є пропозиції "з походом" — або 1 сотка городу, або власний гараж.

Кріжанівка, Ліски

Тут продається величезна кількість об'єктів — сотні квартир. Але пояснюється це просто: впритул до селища Котовського на землях сільрад будуються нові житлові комплекси висотою до 25 поверхів. Тобто знову отримуємо умовний "Райдужний", тільки з іншого боку Одеси. Інвестувати тут можна від 14 тисяч за "смарт"-квартиру. "Двушки" починаються від 25 тисяч, а трикімнатні — від 25 тисяч у. о.

Фонтанка

Фонтанка сьогодні активно забудовується, в тому числі багатоквартирними будинками. Інвестори, як бджоли на мед, злітаються на пропозиції купити "квартири біля моря". Тут є як малоповерхові, так і багатоповерхові будинки. "Однушки" починаються від 15 тис., "двушки" — від 25 тис. А трикімнатні — від 50 тис. у.о. У продажу є ​​навіть кімната в комунальній квартирі — за 10 тис. у.о.

Смт Чорноморське

Коли мова заходить про квартири в провінції, не можна не згадати населений пункт, який тричі змінював назву. Чабанка / Гвардійське / Чорноморське — раніше закритий військове містечко з 5-, 9- і 10-поверхівками. Всі будинки побудовані ще за радянських часів. Містечко тихе, поруч — пляж. Частина будинків (п'ятиповерхівки) знаходиться у зсувній зоні, про що чесно попереджені їх мешканці. З доступних пропозицій - тільки "двушка" у п'ятиповерхівці за 20 500 у.о. і дві ттрикімнатні: 31 500 і 37 000 у.о.

Автор: Артем Перфілов

Поділитися