Як купити житло: будинок у передмісті

Як купити житло: будинок у передмісті

Переїзд за місто — це фундаментальне рішення, яке може прийняти не кожен громадянин. Насамперед це зміна ритму: якщо вам потрібно регулярно їздити в місто, наприклад, на роботу, то часу на дорогу доведеться витратити більше. Якщо ж ви працюєте віддалено або маєте пасивний дохід, то цей ритм, навпаки, буде уповільнений — вас вже не чіпатиме той самий "пульс великого міста". У будь-якому раіз, переїзд за місто змінить для вас все: спосіб життя, стиль одягу, звички. І залежно від того, в яку місцевість Ви переселяєтесь, проявлятимуться особливості Вашого нового мислення. Його формуватиме місцевість і соціальне оточення. Отже, у нашій новій публікації з циклу "Як купити житло?" розглянемо найближчі до Одеси населені пункти і їх характеристики.

Совіньйон

Це бренд. Елітна елітність. Сюди переселялися ті, у кого багато грошей. Ріелтори розповідають, як наприкінці дев'яностих і на початку двохтисячних до них зверталися… гм... скажімо так — до них ходили держслужбовці з мішком грошей (без перебільшення) і вимогою обміняти цей мішок на великий будинок на двадцяти сотках у Совіньйоні. Як результат: цей мікрорайон став першим у своєму роді експериментом зі створення селища не тільки з шикарних особняків, а ще й з інфраструктури, яка відповідає соціальному оточенню. Пляж, парк, магазини, дороги, садки, школи, охорона, власне телебачення (замисліться: телеканал для "частини села Мізікевича" - так офіційно називається Совіньйон). Ціни за капітальну будівлю стартують від 50-60 тисяч у. о., але "справжні" пропозиції йдуть в сегменті 1-3 млн у.о.

Є один нюанс. Совіньон геологічно — зсувна зона. "Ми йшли в магазин, проходили повз шикарного особняку в першій лінії. Повертаємося — будинку немає!" - розповідають очевидці.

Найімовірніше, ріелтори скажуть, що таке було на стадії становлення селища. Зараз, мовляв, узбережжя тут ретельно укріплюють. Можна вірити, якщо нічого не купляти, але під час придбання нерухомості бажано скористатися послугами геолога.

Червоний Хутір, Золота Гірка

Степова частина, логічне продовження Чорноморки, яка знаходиться в межах міста, і Совіньона. Престижу менше, але кураж є. Цей райончик можна назвати таким, що розвивається — найчастіше тут продається нерухомість, побудована за останні 20 років. Ціни на недобудову стартують від 40 тисяч. Найдорожчі пропозиції сягають 500 тисяч у.о.

Лиманка

Ще одна частина села Мізікевича, яка отримала власну назву та позиціювання. Житло новіше, ніж в Червоному Хуторі та на Золотій Гірці. Пропозиції індивідуального житла стартують від 60 тисяч. Але в продажу багато таунхаусів за ціною від 40 тисяч. Також тут вже будуються багатоповерхові будинки. Недолік — поруч Таїровське кладовище та крематорій. Але це, скоріше, справа сприйняття.

Бурлача Балка

Незважаючи на те, що село стоїть не так вже далеко від морського узбережжя, прогрес тут йде повільніше, ніж в інших приморських поселеннях. Ціни на старі будинки починаються від 40 тисяч. За ці гроші можна знайти раритети мало не часів колонізації цих земель, які стоять порожніми 20-25 років. Багато з тих, хто тут живе, мріють перебратися до Одеси. До речі, дороги тут не такі вже й погані.

Смт Таїрове, Сухий Лиман, Балка

Смт Таїрове — те саме місце, яке регулярно плутають з одеським районом Таїрова. З тим самим винзаводом. Взагалі, смт Таїрове і село Сухий Лиман — це досить великі населені пункти, оточені дачними кооперативами на березі Сухого лиману. Тут можна знайти дачку від 20 тисяч. Звичайно, там буде куди прикладати зусилля. Старенькі, але повноцінні будинки — від 30 тисяч. Найдорожче житло коштує 250-300 тис. у.о. До речі, для довідки: Балка — це дуже маленьке село, загублене між Таїровим і Сухим Лиманом. Тут іноді теж продається нерухомість.

Смт Авангард, Прилиманське

Зовсім інші — степові місця. Підприємство, яке глобально впливає на розвиток — промринок "7 км". Тут часто-густо поселяються торговці, а деякі будинки перетворені в склади. Ціни приблизно такі ж, як в смт Таїрове. І, якщо не брати до уваги ароматів від коров'ячої ферми, то тут цілком непогано.

Нерубайське, Усатове, станція "Усатове"

Історичні козацькі села на узбережжі Хаджибея. Пам'ятки: музей катакомб, козацькі кладовища. Можна знайти дачний будиночок від 8-10 тисяч. Найшикарніші пропозиції не перевищують 200 тисяч у. о. Звідси багато людей їздять на роботу в Одесу. У тому числі — на громадському транспорті. Ремарка: потрібно розрізняти Усатове та станцію "Усатове" — вони знаходяться досить далеко одне від одного.

Латівка (до 2016 року — Котовка)

Початок Міжлимання — території між Хаджибейським та Куяльницьким лиманами. Ще один населений пункт, який має "бізнес"-спеціфікацію, і не одну! По-перше, на всіх основних дорогах тут розташовані автомобільні розборки. По-друге, поруч знаходиться санаторій Куяльник. По-третє, в безпосередній близькості — аеродром Гідропорт, де відбуваються спортивні та туристичні польоти. Пропозицій з нерухомості тут не багато і стартують вони від 22 тис. у.о.

Корсунці, Красносілка

Якщо раніше тут знаходилося сумнозвісне Палермо (неофіційна назва величезного наркопритону), то зараз ці села вже втратили статус "депресивних". Тут купують дачі або селяться мешканці селища Котовського з Одеси, які втомилися від свого галасливого району. Пропозиції стартують від 20 тисяч. І закінчуються на рівне 300 тис. у. о.

Крижанівка, Ліски, Фонтанка

Все три пункти розташовані на море. Але, окрім розташування, велику роль зіграла інфраструктура — після будівництва в Лиманському районі великих торговельних центрів навколишня нерухомість різко зросла в ціні. Характерно, що Крижанівку, Ліски і Фонтанку ділять на "стару частину" і "нову частину". Стара знаходиться між морем і Старомиколаївською дорогою (хоча і тут будується нове житло також). Але, як і у випадку з Совіньйоном, потрібно пам'ятати про зсуви. Нова частина розташована з іншого боку дороги. Ціни стартують від 20 тисяч у. о. за руїни і досягають .. ну, у досконалості немає меж — пропозиції є і за мільйон у. о. Деякі нові котеджні містечка цього району ще при будівництві ставили серйозні цілі - наздогнати й обігнати Совіньон.

Автор: Артем Перфілов

Поділитися