Що зміниться для українців з травня: нове в законодавстві

З 1 травня в Україні оновиться система субсидій, підвищаться соціальні стандарти, завершиться електронне декларування для посадовців, які подають декларації до реєстру вперше

З 1 травня в Україні оновиться система субсидій, підвищаться соціальні стандарти, завершиться електронне декларування для посадовців, які подають декларації до реєстру вперше.

З травня прожитковий мінімум становитиме 1624 грн. Для працездатних осіб — 1684 грн, для непрацездатних осіб (мінімальна пенсія) — 1312 грн — на 65 грн більше. 

Збільшені наступні види виплат: мінімальні розміри пенсій та доплата за понаднормовий стаж; мінімальні пенсійні виплати; державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни; підвищення ветеранам війни та членам їх сімей; підвищення жертвам нацистських переслідувань; пенсії за особливі заслуги перед Україною; надбавка донорам.

Знизяться соцнормативи на тепло, газ і електрику

З 1 травня соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами переглянуть. Таке рішення у лютому ухвалив Кабмін.

Зокрема, переглянуть соціальні нормативи використання: теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими та/або квартирними приладами обліку: з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період; електричної енергії для індивідуального опалення: з 65 кВт·г до 51 кВт·г на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період; природного газу для індивідуального опалення: з 5,5 куб. метра до 5,0 куб. метра на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

Також переглянуть коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення у багатоповерхових будинках.

Соціальну норму встановлюють громадянам, які відповідно до законодавства мають субсидію на оплату житлово-комунальних послуг.

Оновлена система субсидій

З 1 травня в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій. Субсидії на наступний рік перепризначать. Також розрахують її розміри на літній період, а з жовтня — на новий опалювальний сезон.

Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Соціальна норма для непрацездатних збільшується. Це торкнеться пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.

З травня зможуть оформити субсидії ті, хто проживає у дачному будинку.

Зміни відбудуться і в опалювальний сезон. Раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня. Вона перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону. У 2017-2018 роках для користувачів централізованого опалення прив’язка до таких рішень залишається. Для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

З 1 травня набуває чинності рішення уряду щодо монетизації частини зекономлених субсидій.

Передбачається грошова виплата енергоощадним родинам — еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу.

Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, або у відділеннях "Укрпошти" має здійснюватися субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.

Вартість газу для промисловості знизиться

Вартість газу для промисловості на травень знизиться на 3%. Так, за умови попередньої оплати вона становитиме 7 тис. 456,8 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ). За умови оплати протягом місяця — 8 тис. 282,4 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ).

Завершення подачі е-декларацій новими декларантами

До 1 травня електронні декларації мали подати посадовці, які реєстрували їх вперше. Відповідні зміни були внесені у березні цього року.

Станом на початок 1 травня у реєстрі — 1 млн 217 тис. 868 щорічних декларацій. З них за 2015 рік — 127 тис. 760, за 2016 рік — 1 млн 89 тис. 668, за 2017 рік — 435 щорічних декларацій. При цьому на вечір 30 квітня реєстр е-декларацій працював без збоїв, згідно з повідомленням на сайті. Така проблема, нагадаємо, виникла, коли завершувалася хвиля декларування до 1 квітня.

 

Поділитися