Як відновити втрачений паспорт?

Якщо ви втратили паспорт громадянина України, зволікати з виготовленням нового не варто

Паспорт — основний документ людини, яким кожен повинен особливо дбайливо розпоряджатися, оскільки за умисне пошкодження паспорта чи недбале його зберігання, що призвело до втрати, статтею 198 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів. Отож, якщо ви втратили паспорт громадянина України, зволікати з виготовленням нового не варто.

Іноді в житті трапляються неприємні ситуації, наприклад, ви їхали в транспорті і у вас витягли документи, або вкрали барсетку, а там були і права, і паспорт, а тепер все необхідно відновлювати. Справа навіть не у адміністративному стягненні через проживання на території країни без посвідчення особи, який, до слова, в Україні складає максимум 51 гривню, проблема в іншому: якщо громадянин загубив свій паспорт, або його викрали, через деякий час він зі здивуванням може з’ясувати, що став позичальником значної грошової суми у банку.

Відновлення вкраденого паспорта – справа непроста і тривала, але від цього завдання позбавитися ще нікому не вдавалося. Куди звертатися, якщо вкрали паспорт? У випадку крадіжки паспорта зверніться до поліції  і подайте заяву про викрадення. Це потрібно для того, аби  у разі, якщо за вашим вкраденим паспортом були здійснені махінації (наприклад, узятий кредит на вкрадений паспорт або оформлено купівлю-продаж), можна було довести той факт, що ви до цього не мали ніякого відношення, і визнати ці угоди через суд недійсними.

Щоб уникнути непередбачуваних труднощів, варто не зволікати із зверненням у відділення міграційної служби у своєму місті чи районі. Там ви можете вирішити питання оформлення посвідчення особи. Вона не складна. Як заявляють представники  міграційної служби,  основне навантаження у цій справі на себе перебирає міграційна служба.

Отже, якщо ви втратили паспорт громадянина України, перш за все вам слід звернутися до міграційної служби за місцем реєстрації проживання або фактичного перебування. Безпосередньо у міграційному підрозділі подати  заяву про втрату.

При написанні заяви необхідно мати при собі:

- заяву;

- дві (три - у разі одержання втраченого паспорта в іншому територіальному підрозділі) фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

- платіжний документ з відміткою банку про сплату державного мита або копію документа про звільнення від сплати державного мита;

- документи, на підставі яких у паспорті проставляються спеціальні відмітки (пред’являє за наявності);

- копію постанови про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за заявою особи до органів внутрішніх справ про викрадення паспорта (пред’являє за наявності).

Термін видачі нового паспорта після звернення складає 1 місяць. У випадку, якщо потрібна додаткова перевірка за матеріалами справи, термін видачі паспорта може бути продовжено ще на місяць, але не більше. До видачі паспорта міграційний підрозділ має видати особі тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України.

Якщо втрачений паспорт було знайдено під час розгляду заяви про втрату паспорта, розгляд справи про втрату паспорта припиняється. У разі знаходження паспорта після отримання нового, особа повинна здати знайдений паспорт до територіального підрозділу, де оформлювався новий паспорт, про що необхідно попередити під час подачі заяви про втрату паспорта. У випадку, якщо паспорт не буде отриманий особою протягом року, він погашається, вважається недійсним та знищується.

Також, якщо втрачений паспорт знаходять під час виготовлення нового, то процедура виготовлення нового паспорта припиняється. У випадку, якщо втрачений паспорт знаходиться після виготовлення нового, його обов’язково необхідно здати у міграційний підрозділ.

Додатково нагадуємо, що проживання без паспорта або з недійсним паспортом, або проживання на території України без реєстрації тягне за собою попередження або накладання штрафу. Таке саме покарання передбачено й для тих, хто умисно зіпсував документ або недбало зберігав його, що й спричинило втрату документа

Консультація підготовлена Татарбунарським офісом Мережі правового розвитку Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України", який здійснює свою діяльність за підтримки МФ "Відродження" та співпрацює з Татарбунарською районною та міською радою, Татарбунарською районною державною адміністрацією.

 

Поділитися