Про що мають відзвітувати депутати місцевих рад

Про що мають відзвітувати депутати місцевих рад

Звітування є обов’язком місцевого депутата, який закріплений у «профільному» законі «Про статус депутатів місцевих рад». Цей обов’язок, за певними винятками, достатньо деталізований у статті 16.

Дослідження в рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» показують, що не значна кількість депутатів, які звітують, відображають у своїх звітах все необхідне.

Практика звітування перед жителями громади, яких представляє місцевий депутат, демонструє, що він відчуває свою відповідальність, відкритий до спілкування і бажає максимально враховувати інтереси своїх виборців.

Звіт місцевого депутата має представляти собою підсумки його діяльності за певний період (в більшості випадків – за кожний рік), які дають комплексне уявлення про зусилля, які були ним докладені для вирішення проблем жителів громади.

Саме зі звіту жителі громади мають отримати уявлення про те, наскільки систематичною була діяльність депутата, що конкретно робив депутат для вирішення їх проблем, що вдалося та не вдалося вирішити і чому, як саме враховувалися інтереси жителів громади при вирішенні проблем, а також які плани щодо вирішення цих проблем має депутат в подальшому.

Тому важливо, щоб звіт місцевого депутат містив наступні відомості:

  • яку роботу виконав депутат, беручи участь у роботі міської ради та її органів;
  • як відбувалася взаємодія депутата із жителями громади;
  • які рішення були прийняті місцевою радою і яким чином вони мають вирішити проблеми жителів громади;
  • яка персональна роль депутата у прийнятті та виконанні рішень ради;
  • які перспективи розвитку громади та плани щодо вирішення конкретних проблем вбачає депутат.

Якщо порівнювати із народними депутатами, то останні не мають таких чітких вказівок організації звітування перед громадянами, які мають місцеві депутати. Тим не менш, місцевим депутатам не варто занадто формалізовано ставитися до свого звіту: необхідно зробити звіт таким, щоб він давав загальне уявлення про їх діяльність, містив конкретну інформацію та був цікавим жителям громади.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проєкту в 16-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Поділитися