Бути понятим: наскільки формальним є цей інститут

Бути понятим: наскільки формальним є цей інститут

Для багатьох є знайомою ситуація: йдете по вулиці, і раптово вас зупиняє співробітник поліції з проханням: «Чи не могли б ви бути понятим?». Якщо погоджуєтесь, то стаєте учасником провадження, якого залучають до проведення процесуальних дій під час досудового розслідування або виконавчого процесу: спостерігаєте за діями патрульного, що складає протокол на сп’янілого водія, що вчинив ДТП, за діями слідчого при допиті підозрюваного у райвідділі або обшуку офісу. Якщо відмовляєтесь – нічого страшного… За це відповідальності немає – знайдуть інших.

В офісі проєкту «Клініка прав людини», що працює при громадській організації «ПРОЖЕКТОР» за підтримки Європейського фонду демократії (EED), неодноразово проводились процесуальні дії, до яких керівник проєкту і адвокат Віталій Матвєєв долучав понятих. Він роз’яснює, що зі стрімким ростом технічного прогресу роль понятих могли б виконувати сучасні гаджети. Проте не всі відеокамери мають достатні технічні можливості, щоб у повному обсязі охопити дії, які проводяться на місці події, та не завжди слідчі органи з усією відповідальністю ставляться до процесу збору матеріалів.

Тому пропонуємо розібратися в інституті понятих.

Хто може бути понятим?

Це поняття прописано відразу в декількох законодавчих актах, відповідно до яких понятими можуть бути дієздатні особи, які не мають особистої заінтересованості у кримінальному чи адміністративному провадженні, не є потерпілими, родичам підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого, а також підлеглими учасників та працівниками правоохоронних органів. Однак даний припис часто порушується при слідчих діях під час досудового розслідування з боку працівників правоохоронних органів, які долучають власних співробітників чи практикантів у якості понятих.

Понятий має право:

  • отримати від особи, що запрошує до слідчих (розшукових) або виконавчих дій (слідчого, прокурора, адвоката, виконавця), роз’яснення щодо власних прав і обов’язків перед їхнім проведенням;
  • знати, у яких діях бере участь;
  • знайомитися з протоколом відповідної слідчої або виконавчої дії;
  • вносити свої зауваження до протоколу слідчої або виконавчої дії;
  • відмовитися від участі у вищезазначених діях.

До обов’язків понятого входить:

  • на вимогу слідчого, прокурора не розголошувати відомості щодо проведеної процесуальної дії;
  • засвідчити факт, зміст і результати дій, під час яких він був присутнім;
  • повідомити свої паспортні данні та підвередити це документом;
  • виконувати законні розпорядження та вимоги працівників правоохоронних органів;
  • з’явитися до суду, якщо виникне потреба у його показаннях.

До речі, у деяких випадках поняті можуть бути перетворені на свідків проведення відповідної слідчої (розшукової) дії.

Коли участь понятих необхідна?

Відповідно до ч. 7 ст. 223 КПК України, слідчий, прокурор зобов’язаний запросити не менше двох понятих для пред’явлення особи, трупа чи речі для впізнання, огляду трупа, в тому числі пов’язаного з ексгумацією, слідчого експерименту, освідування особи. Також з обов’язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії здійснюються обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, а також обшук особи. В інших випадках, коли застосовується безперервний відеозапис ходу проведення відповідної слідчої (розшукової) дії, поняті можуть бути запрошені для участі в інших процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне.

У виконавчому провадженні присутність понятих є обов’язковою у випадку вилучення готівки та майна, що належать боржнику від інших осіб, а також у разі відсутності боржника або його представника під час вчинення виконавчих дій, пов’язаних з примусовим входженням на земельні ділянки, до нежитлових приміщень і сховищ, де зберігається майно боржника, на яке звернено стягнення, або майно стягувача, яке має бути повернуто йому в натурі, до житла, іншого володіння особи для забезпечення примусового виселення з нього та вселення в нього, під час проведення опису, арешту, вилучення і передачі майна (п. 2 ст. 22 «Про виконавче провадження»).

Відповідно до ст. 264 КУпАП, особистий огляд може провадитись уповноваженою на те особою однієї статі з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі. Крім того, за участю двох понятих можуть бути піддано оглядові речі, ручна поклажа, багаж, знаряддя полювання і лову риби, добута продукція, транспортні засоби та інші предмети у невідкладних випадках, коли відсутній власник (володільця) цих речей та предметів.

Ключова проблема інституту понятих

Фактично сьогодні функції понятого зводяться до фіксації слідчих або виконавчих дій. Проте є один важливий нюанс – не завжди ті, хто погоджується бути понятими, розуміють, що вони у подальшому можуть бути викликані до суду в якості свідка і зобов’язані надавати свідчення щодо проведених дій. Тому здебільшого поняті залишають свої неправдиві дані, що ускладнює, а іноді навіть унеможливлює пошук свідків, які раніше погодилися бути понятими.

Автори: Єлизавета Барашкова, Олексій Лосинець

Поділитися