Як купити житло: знайомтеся, моя половина!

Як купити житло: знайомтеся, моя половина!

У попередньому матеріалі ми формували цілі придбання нерухомості. У цьому — поговоримо про те, що цілі і прагнення можуть бути різними навіть у людей, які живуть пліч-о-пліч — між чоловіком та дружиною. Ви впевнені, що добре знаєте свою половину і бачите свій рай своєму шалаші однаково? А ви запитайте про всяк випадок. Можливі сюрпризи.

До речі, нагадуємо, що все майно, яке було придбано у шлюбі, за законом вважається спільним. Тому, незалежно від того, хто приймає остаточне рішення в родині, варто уникати недомовленостей під час купівлі нерухомості. Отже, варто обумовити:

1. Вид житла. Швидше за все, ви будете жити разом, тому потрібно розуміти, чи однаково ви уявляєте собі житло мрії? Може трапитися так, що чоловік має намір поселити сім'ю в невелику квартиру в центрі, а жінка хоче заміський будинок із своїм городом. І обидва варіанти вони називають однаково - «поліпшення житлових умов». І, звісно, при купівлі житла за містом потрібна автівка. Іноді — дві.

2. Суму, яку сім'я має намір витратити на покупку нерухомості. Звичайно, в сім'ї завжди є умовний бухгалтер, фіндиректор, податковий інспектор, підлеглий. Але іноді, навіть при чіткому розподілі ролей, з`являються протиріччя і нові варіанти. Зараз на покупку є, наприклад, 70 тисяч у.о. «А я ось говорила з батьками — вони готові позичити нам ще двадцятку». Так-так, приємні сюрпризи теж можливі. Але, якщо хтось з сім`ї розраховує узяти іпотеку (яку зараз видають на драконівських умовах) та ще років зо двадцять працювати на трьох роботах, то треба ще раз замислитись. Хтозна, що там буде — коронавірус, зомбіапокаліпсіс, прибульці. Все одно розраховувати на те, що банк розвалиться, не варто — навіть за такого сценарію борги банку потім викупає інша фінансова установа.

3. Площа. Після того як визначилися з видом житла і з сумою, обговоріть бажані розміри оселі, кількість кімнат і можливих нежитлових приміщень. Можливо чоловік хоче майстерню, а жінка планує ще одну дитину. «І взагалі, з нами хотіла пожити мама — їй потрібна окрема кімната». Важлива також площа приміщень. Там, де чоловікам достатньо для комфорту 7-10 квадратів, жінці потрібна простора кімната з вікнами на схід. І, якщо чолов`яги, не дуже цікавляться розміром кухні, то жінка обов'язково зверне на це увагу — щоб розвернутися їй потрібно від десяти квадратних метрів. Але чоловік, в свою чергу, напевно запитає, а де ж йому ставити машину.

4. Ремонт. Чи готові ви купувати квартиру без ремонту або будете шукати так, щоб відразу вселятися і нічого не переробляти? Іноді жінка вважає, що її чоловік сам впорається з недоробками в квартирі, але не всі чоловіки дотримуються тієї ж думки. Не забувайте також, що у деяких оголошеннях пишуть лише «квартира під ремонт», але це позначає, що ремонтувати потрібно весь будинок.

5. Різні дрібниці. Це для чоловіків вони можуть здатися дрібницями, а жінки відразу звертають увагу на такі речі як вид з вікон, сторони світу, на які ці вікна виходять, рівень шуму, загазованість, джерела пилу навкруги, запах в приміщенні, наявність вікон у санвузлі. Важливо також знайти місце, куди можна поставити шафу з попередньої квартири. В першу чергу жінка запитає, чи багато в самому будинку живе інших дітей-одноліток. Не кажучи вже про близькість парків, базарів і супермаркетів. Все ж має бути по феншую, чи не так?

Ще одна «дрібничка» - це спосіб управління дому. На це зараз тільки починають звертати увагу як чоловіки, так і жінки — це спосіб управління багатоквартирним будинком, якщо мова йде про придбання квартири. Пам`ятайте, що ані ріелтор, ані, іноді, сам власник, скоріше за все, не знають таких слів як ОСББ, ЖКС, СДПТ. Тому потрібно докласти додаткових зусиль для отримання такої інформації. Такий фактор як управління житловою нерухомістю також стане окремою темою для матеріалів.

Автор: Артем Перфілов

Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися