YouControl запустив безоплатний інструмент з перевірки учасників закупівель

YouControl запустив безоплатний інструмент з перевірки учасників закупівель

З 1 січня 2022 року вступають в силу зміни до Закону України "Про Публічні закупівлі". До уповноважених з публічних закупівель застосовуватиметься персональна відповідальність: від штрафів до позбавлення волі.

Для уникнення таких ситуацій, підвищення ефективності тендерних закупівель та здійснення громадського контролю, фахівці YouControl розробили спеціальний інструмент ‒ "Аналіз тендерів". Він консолідує всю інформацію по тендерам в одному місці, підсвічує ризикові фактори та функціонує на безоплатній основі. 

Лише за 11 місяців 2021 року в Україні проведено понад чотири з половиною мільйони публічних закупівель на загальну суму в майже півтора трильйони гривень. Враховуючи те, що на одну закупівлю в середньому припадає два учасника, то під перевірку щорічно потрапляє понад 9 млн заявок на участь. Для перевірки кожної з них уповноваженими з публічних закупівель потрібно від 10 до 20 хвилин. Таким чином, на перевірку витрачається мінімум 100 млн хвилин. А це щорічні витрати бюджету в розмірі 150 млн грн, лише на зарплати уповноважених. 

При цьому через особливості роботи реєстрів перевірку за багатьма параметрами без використання автоматичних систем виконати навіть за цей час не вдається. Адже інформація знаходиться в різних реєстрах (окремо щодо компаній, окремо щодо фізосіб, судових рішень по них, санкцій, порушень тощо).

Як "Аналіз тендерів" вирішує проблему

Новостворений модуль "Аналіз тендерів" консолідує інформацію по тендерам в одному місці та функціонує на безоплатній основі. Він дозволяє за 5 секунд перевірити дані у відкритих реєстрах по всіх учасниках. А також "підсвічує" проблемні місця, аби вчасно та більш ретельно перевірити гравців. 

Модуль дозволяє значно оптимізувати час менеджерів із закупівель та аудиторів, які мають перевіряти, верифікувати тендерні пропозиції. Зокрема, можна перевірити в автоматичному режимі чи має учасник торгів санкції, пов'язані з корупцією судові справи, штрафи АМКУ, пов’язаність з іншими учасниками чи замовником тендеру. Перевірка відбувається у кілька разів швидше та якісніше, дозволяючи суттєво економити бюджетні кошти та убезпечує уповноважених з перевірок від помилок.

Адже з 2022 року вступають в силу зміни до ЗУ "Про Публічні закупівлі" і до "уповноважених з публічних закупівель" застосовуватиметься персональна відповідальність. При порушенні закупівельної процедури, в тому числі недостатньої, неякісної перевірки учасника закупівель, наслідки для представника замовника можуть бути серйозними. А саме: штраф до 170 тис. грн, а в деяких випадках – кримінальна відповідальність, що може передбачати позбавлення волі на строк до 12 років.

Дивіться також: Поради YouControl щодо безпечного шопінгу у "чорну п'ятницю"

Як проаналізувати тендер в YouControl

"Аналіз тендерів" розташований в лівому навігаційному меню головної сторінки платформи YouControl. Для пошуку тендерів та перевірки достатньо вказати номер тендеру або ввести посилання на нього в рядок пошуку.

Система знайде та покаже відповідний тендер: назву, умови, організатора та учасників.

Також учасників можна вказати самому. Для цього потрібно натиснути "додати учасника". Інформацію про кожного підрядника та відповідність вимогам можна побачити в меню, що розкривається.

Функціонал інструменту містить перелік з 11 ризикових факторів, визначених статтею 17 Закону України "Про Публічні закупівлі". Параметри перевірки та ступінь важливості окремих факторів можна скоригувати на власний розсуд:

 корупційні правопорушення ЮО;

 корупційні правопорушення ФО;

 штрафи АМКУ;

 фізична особа була засуджена;

 посадова особа була засуджена;

 зв'язки з іншими учасниками;

• банкрут;

 відсутні бенефіціари;

 особа під санкціями;

• використання дитячої праці;

 особа має борги.

Дивіться також: "ТОП-1000 найбільших компаній України за доходами у 2020 році" за версією YouControl 

Беручи до уваги високу сенситивність теми прозорості публічних закупівель, розробники модулю "Аналіз тендерів" додали можливість шерінгу результатів перевірки учасників. Таким чином, користувачі можуть вільно ділитися результатами перевірок з усіма бажаючими, в незалежності від того, чи є адресат користувачем YouControl, чи ні. 

Поділитися