15 червня 2021 р. 16:48

Як стати «агентом крові»: інтерв’ю з лікаркою-трансфузіологом про донорство

Як стати «агентом крові»: інтерв’ю з лікаркою-трансфузіологом про донорство

Щороку 14 червня увесь світ відзначає День донора крові. Ділитися з іншими своєю кров’ю не тільки благородно, а й корисно. Тож принагідно ми поспілкувались з лікаркою-трансфузіологом, яка щодня приймає донорів у нашому місті.

В.о. гендиректора Одеської обласної станції переливання крові Марина Ткаченко от уже 15 років працює у центрі. За цими цифрами її біографія містить 12 років роботи операційною медсестрою, навчання в Одеському медичному університеті, куди вступила з четвертої спроби, а також трансфузіологічні курси в Національній медичній академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика в Києві. 

Зараз пані Марина - лікарка-трансфузіолог та експертка МОЗ. 

Кров та її компоненти необхідні для лікування пацієнтів у низці галузей медицини: хірургії, онкології, травматології, акушерстві й гінекології тощо. Потреба у крові буде у всі часи, тому зараз постає завдання у грамотному ознайомленні з донорством все більшої кількості молодих людей. 

«Кров не має аналогів та штучних замінників, тож у пацієнтів, які цього потребують, єдина можливість для порятунку – це добровільна здача крові іншою людиною», - зазначає Марина Ткаченко. 

Лікарка пояснює, що за стандартами ВООЗ у країні має бути приблизно 21 донор на 1000 осіб населення, а заготовлятися близько 20 мілілітрів донорської крові на людину. В Україні ці показники втричі нижчі за світові стандарти: 12-13 донорів на 1000 населення, 6,5-7 мілілітрів на особу.

«Наша станція забезпечує кров’ю та її компонентами майже всі лікарні в Одеському регіоні – обласні, міські, районні. Тут відбувається близько 10 тис. донацій на рік, але для повного забезпечення лікарень кров’ю цю цифру необхідно подвоїти», - наголошує лікарка-трансфузіолог.

Загалом в Одеській області є 28 пунктів, де можна здати кров. В Одесі їх п’ять: чотири лікарні і центр переливання (він найбільший).

«Всі компоненти крові, які заготовляються в Одеській області, проходять контроль якості та перевірку у нашій клінічній та інфекційній лабораторії. Здавати кров варто там, де людям зручно, головне – щоб загальна кількість донорів була достатньою, аби забезпечити регіон», - зазначає фахівчиня. 

З грудня 2020 року волонтерська організація «Агенти крові» почала допомагати Одеському центру крові залучати до донорства все більше і більше людей. Волонтери проєкту чергують в Одеській обласній станції переливання крові (Бісквітний провулок, 2/3) та популяризують безоплатне і регулярне донорство крові. 

Під час локдауну потреба у донорській крові загострилася, які ніколи раніше. Люди боялися виходити з дому, не те що йти в лікарню і здавати кров. Лікарі і донори пристосувалися навіть до таких умов та завдяки службам таксі налагодили безперебійний трансфер донорів. 

Користь кроводач для донорів 

Людині, яка не має протипоказань, корисно регулярно здавати кров - це позитивно впливає на організм. А крім цього, ви ще й рятуєте чиєсь життя чи допомагаєте комусь одужати. 

«Перед донацією обов'язково проводиться міні-медогляд – прийом у терапевта, загальний та біохімічний аналіз крові, перевірка на 4 інфекції (гепатит В, С, сифіліс та ВІЛ, досить дорогі обстеження, якщо робити їх приватно). Також зараз ми проводимо скринінг на антитіла до Covid класу G», - розповідає лікарка. 

Систематична здача крові, принаймні двічі на рік, знижує рівень холестерину, а відтак і ризик інсультів, інфарктів. Також здача крові активізує роботу кісткового мозку – посилюється поповнення кров'яного русла новими еритроцитами, покращується обмін речовин, самопочуття та загальна стійкість організму.

Покращення, які вже відбулися 

Центр крові намагається залучити до донорства якомога більше людей, тому нещодавно там запустили новий сучасний сайт, де щодня о 8 ранку оновлюється інформація зі статусом потреб у крові – якої достатньо, а якої критично бракує. 

«Трапляється, що поширеної першої чи другої позитивної немає, а рідкісна четверта негативна – є. Загалом це поширений міф – мовляв, якщо маєш розповсюджену групу крові, то немає сенсу її здавати, бо й так багато. Це хибна думка: адже й потреби такої крові серед пацієнтів значно вищі», - каже пані Марина. 

Також на станції встановили спеціальні столи з охолодженою поверхнею, де відбувається пакування продукції. 

Експертка каже, що попри обмежене фінансування керівництво станції робить усе, щоб продукція відповідала найвищим стандартам якості.

Що важливо покращити 

Фахівчиня наголошує, що система потребує змін на кількох рівнях, зокрема, на законодавчому. У 2019 році Кабмін затвердив Стратегію розвитку національної системи крові до 2022 року - вона передбачає реорганізацію служби крові, що дозволить централізовано заготовляти, тестувати, переробляти, зберігати та розподіляти донорську кров та її компоненти. 

Також буде введено єдиний національний реєстр донорів та електронну інформаційну систему в установах – завдяки цьому стане простіше контролювати обіг компонентів крові.

«Також у нас не передбачена доставка крові та компонентів – лікарні забирають їх самі, водночас у світовій практиці центр крові має самостійно доставляти компоненти крові до банків, обладнаних при лікарнях. Звичайно, нагальними є також питання фінансування, насамперед низький рівень зарплат працівників. До того ж, із початку цього року ми не отримуємо кошти на харчування для донорів з обласного бюджету», - зазначає заступниця генерального директора з якості крові.

Портрет сучасного донора 

Наразі база налічує більше 17 тис. донорів. Систематично приходять здавати кров близько 3 тис. осіб – це люди, які мають сформовану позицію, їм важливо допомагати, а кому саме – не має значення. 

«Багато наших працівників також є донорами крові». 

Найбільше серед донорів людей віком від 25 до 40 років. Більшість – мешканці Одеси, але приїжджають і донори з передмістя.

Систематичне донорство - це важливо

Зазвичай люди здають кров, коли стається біда – наприклад, нещасні випадки з дітьми чи трагічна пожежа на Троїцькій. Іноді станція навіть не може прийняти всіх охочих за один день, бо не вистачає потужностей. Тому важливо розвивати та популяризувати ідею саме систематичного донорства.

«Держава у свою чергу має підтримувати донорів. Зараз вони отримують додатковий вихідний, але добре було б запровадити й додаткові заохочення – квитки в кіно чи ресторан, чом би й ні? Це приємно.

Хоча я вважаю, що донорство має бути безоплатним. Якщо єдиною причиною прийти на здачу є грошова винагорода – це ризик, адже людина вірогідніше казатиме неправду, наприклад, щодо свого способу життя, захворювань чи оперативних втручань. Це призводить до великої частки браку крові та її компонентів», - наголошує лікарка. 

Для колективу станції постійні донори - це як родина. 

«Ми знаємо, коли вони одружуються, народжують дітей, а згодом приходять разом із ними до нас, і у такий спосіб прищеплюють ідею донорства новому поколінню. Вдячні їм, дуже любимо та чекаємо на їхнє повернення», - з усмішкою підсумовує Марина Ткаченко. 

Як стати донором

Щоб стати донором разом з проєктом «Агенти крові» та зібрати колекцію фірмових значків, потрібно просто перечитати перелік абсолютних та тимчасових протипоказань до донорства, зрозуміти, чи можете ви бути донором і далі уже регулярно ділитися своєю кров’ю з іншими. 

У винагороду за кожну донацію волонтер Гліб роздає донорам значки, на яких зображені компоненти крові - уся колекція містить 17 шт. 

Щоб долучитися до ініціативи «Агенти крові», потрібно перейти у чат-бот в Telegram @bloodagentsua_bot та обрати зручну для себе дату донації в Одеській обласній станції переливання крові. Бот направить вас у чат, де волонтери дадуть відповіді на всі запитання, розкажуть, які підготуватися до донації і врешті зустрінуть у центрі крові. 

Тільки сильні діляться силою. 

Авторка - Катерина Маєвська

Фото - Олег Синьков

Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися