19 вересня 2020 р. 12:45

Медреформа: що може змінитися для пацієнтів у 2021 році

Медреформа: що може змінитися для пацієнтів у 2021 році

Наступного року Національна служба здоров’я пропонує за державні гроші лікувати хворих на туберкульоз у Центрах первинної медико-санітарної допомоги та платити більше бригадам швидкої допомоги. Детальніше про імовірні зміни розповіла директорка департаменту комунікацій Національної служби здоров'я України.

– Наступного року ми плануємо ввести підвищувальний коефіцієнт для бригад швидкої, які дотримуватимуться конкретних маршрутів. Якщо швидка хоче отримувати більше грошей, вона повинна привозити пацієнтів в певних станах в лікарні, які уклали контракт з НСЗУ на лікування саме цієї проблеми, – розповідає директорка департаменту комунікацій Національної служби здоров’я Тетяна Бойко.

Наприклад, якщо лікарня уклала договір про те, що лікуватиме інфаркти та інсульти, там є потрібне обладнання та фахівці, і везти людину з інфарктом чи інсультом треба саме туди, каже директорка департаменту комунікацій НСЗУ.

Також, зі слів Тетяни, Національна служба здоров’я пропонує запровадити у 2021 році лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги.

Центри надання медичних послуг, колишні поліклініки, зможуть за державні гроші лікувати хворих на туберкульоз. Відповідно, цих людей не будуть тримати в тубдиспансерах по декілька місяців, коли вони вже перестали бути заразними.

– Ми також пропонуємо, щоб у програму «Доступні ліки» увійшли медикаменти для людей із розладами психіки та поведінки. Зокрема, для лікування шизофренії та депресії, – пояснює директорка департаменту комунікацій НСЗУ.

Усе це наразі – пропозиції Національної служби здоров’я, які вона прописує в документі під назвою «Програма медичних гарантій 2021».

– НСЗУ розробляє та ініціює цю програму, Міністерство охорони здоров’я подає її в Мінфін, Мінфін подає в Раду і депутати затверджують, – пояснює представниця пресслужби НСЗУ Христина Петрик.

Медична допомога при пологах та допомога новонародженим у складних випадках залишаться пріоритетними наступного року. Це значить, що Національна служба здоров’я даватиме лікарням на ці послуги порівняно більше грошей і ретельно стежитиме, щоб їх надавали якісно.

Наступного року не зміниться система отримання безкоштовного лікування: треба укласти декларацію із сімейним лікарем, який за потреби скеровуватиме до вузькопрофільних лікарів.

Без такого скерування безкоштовні послуги отримати можна лише в гінеколога, стоматолога, фтизіатра, психіатра, нарколога та лікаря, який веде пацієнта з хронічною недугою. Без декларації із сімейним лікарем безкоштовною буде лише екстрена медична допомога.

Нагадуємо, що обрати сімейного лікаря людина може будь-де, незалежно від місця проживання чи реєстрації. Так само в будь-якій лікарні можна обирати вузькопрофільних лікарів, до яких скерував сімейний лікар.

Якщо вам відмовилися безкоштовно надати послугу, за яку лікарні вже заплатила Національна служба здоров’я, скаржтеся. У контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77 фахівці проконсультують, як саме залишити скаргу або звернення на сайті Національної служби здоров'я.

– Якщо лікарня або головний лікар не повертає пацієнту гроші за послуги, за які вже заплатила держава, Національна служба здоров’я звертається до Нацполіції, – каже Тетяна Бойко.

Авторка: Ольга Ульянова, "Четверта влада"

Поділитися