24 лютого 2024 р. 08:59

Флот ворога суттєво схуднув, у ЗСУ новий головнокомандувач: яким був другий рік повномасштабного вторгнення

Фото: reuters

(Фото: reuters)

Минув другий рік з початку повномасштабного вторгнення. Рік чудових та не дуже новин. Рік, коли ми раділи через втоплені кораблі та збиті літаки та страждали через втрачений Бахмут та Авдіївку. Рік, коли ми знову кожного дня сотні разів оновлювали новини, втрачали друзів та рідних, вірили в наші сили охорони і в те, що кожен новий ранок трішки наближає нас до перемоги. Редакція Інтента вирішила нагади деякі з цих новин, адже тепер на нашому календарі з’являється дедалі більше сумних і радісних дат. Отже: 

17 березня міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента рф володимира путіна, а також уповноваженої рф з прав дитини марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині — незаконній депортації населення, зокрема дітей. Після цього вони мають офіційний статус підозрюваних і при виїзді за кордон їх повинні заарештувати.

Вночі проти 6 червня російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Інтент вів онлайн подій перших трьох днів після цього злочину. 

6 серпня українські військові завдали ракетні удари по Чонгарському та Генічеському мостах, що ведуть в окупований Крим. Ця атака змусила сили рф перенаправляти автомобільний рух із коротших східних маршрутів на довші західні.

16 серпня з порту Одеси вийшло перше після виходу рф із зернової угоди судно. Зараз з портів Великої Одеси відвантажують не тільки збіжжя.  В день виходить до 18 суден. 

24 серпня на Кримському мисі Тарханкут відбувся бій. Головне управління розвідки Міноборони України заявило про висадку і повернення своїх підрозділів. 

11 вересня Україна повернула під свій контроль так звані "Вежі Бойка".

22 вересня ЗСУ суттєво пошкодили штаб Чорноморського флоту рф у Севастополі. 

17 листопада українськи морпіхи вперше підтвердили, що закріпились на лівобережжі Херсонщини в районі Кринок. Плацам досі наш. 

26 грудня в окупованій Феодосії ЗСУ атакували великий російський десантний корабель "Новочеркаськ". У наслідок вторинної детонації ракет чи дронів-камікадзе корабель зруйнований. Після знищення десантного корабля "Новочеркаськ", який відповідав за логістику, росіяни, що окупували Крим, опинилися в "глухому куті".

8 лютого Володимир Зеленський звільнив Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, замінивши його на командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського.

14 лютого безпілотні надводні апарати ГУР вранці атакували російський великий десантний корабель "Цезар Куніков" у Чорному морі, що призвело до його затоплення. Це була спільна операція Збройних Сил України з ГУР. За даними командування, корабель у момент ураження перебував в територіальних водах України поблизу Алупки.

17 лютого головнокомандувач української армії генерал-полковник Олександр Сирський наказав усім українським військам, які воюють в Авдіївці, відступити, щоб уникнути оточення російськими військами. 

Українські військові продовжують нищити ворога. Кожний день, кожним кроком наближають нашу Перемогу. 

Ігор Льов

Поділитися