19 листопада 2022 р. 19:43

Республіканці проти абортів, демократи проти зброї: кого обирали в США на проміжних виборах

Фото: Американка вкидає бюлетень до поштової скриньки в штаті Юта/CNN

(Фото: Американка вкидає бюлетень до поштової скриньки в штаті Юта/CNN)

За давньою американською традицією, у перший вівторок після першого понеділка листопада, що цьогоріч випав на 8 число, громадяни США проголосували на виборах до Конгресу. Таке волевиявлення федерального рівня проходить кожні два роки у вищезазначений день, а тому в половині випадків збігається з виборами Президента. Відповідно, в інші роки ця подія відбувається приблизно посередині президентського терміну, що й відображається в назві "midterms", чи проміжні вибори.

Однак не всі американці висловлюються в один день, вони можуть проголосувати й раніше. У 46 з 50 штатів виборці можуть прийти заздалегідь особисто на спеціально створені дільниці, якщо з якихось причин не зможуть голосувати в офіційний день виборів. Окрім того, у всіх штатах доступне заочне голосування чи голосування поштою, які часто сприймаються як синоніми, хоча мають певні відмінності. Історія заочного голосування сягає аж Громадянської війни 1861-1865 рр., коли солдатам дали проголосувати прямо на фронті, відправивши туди бюлетені. У подальшому така система допомогла забезпечити виборче право солдатам, що билися за океаном у Другу світову, а зараз заочним голосуванням користуються солдати на закордонних базах США та прості громадяни, що на момент виборів опинилися за кордоном. Правда, бюлетені їм уже надсилають електронною поштою. 

Для тих же, хто перебуває на території США, два види голосування дійсно збігаються. Якщо громадянин не може прийти на дільницю в день виборів чи навіть у визначений для раннього голосування період, то йому можуть надіслати бюлетень звичайною поштою. У трохи більше ніж половині штатів для цього можна подати запит навіть без вказання поважної причини, як-то захворювання, несення служби чи навчання в університеті в іншому штаті. Вісім з них узагалі ввели загальне голосування поштою, за якого бюлетені розсилаються всім виборцям автоматично, хоча люди можуть прийти з цим аркушем на дільницю та проголосувати там. У Каліфорнії та Вермонті цей принцип діяв вперше цього року. Звісно, розвиток такої системи значно прискорила пандемія COVID-19, через яку на виборах 2020 року відсоток голосів, надісланих поштою, перевищив особисте голосування.


У виділених штатах усім виборцям за замовчуванням бюлетені розсилаються поштою

Дивіться також "Три президенти та багато парламентів: як обирають керівників держави у Боснії і Герцеговині"

За кого голосують американці?

На проміжних виборах у багатьох штатах голосують за губернатора, членів місцевих законодавчих органів, але найбільша увага прикута саме до результатів виборів до американського парламенту - Конгресу.

Він поділяється на дві палати: нижню - Палату представників та верхню - Сенат. Для голосування всі штати поділяються на виборчі округи, і від кожного округа до Палати може пройти один представник. Коли Конституцію США тільки писали, то передбачалось, що до об’єднання приєднаються нові штати, а тому чіткої кількості членів Палати не прописували. Вказано лише, що число представників не має перевищувати одного на тридцять тисяч громадян (тих, хто в той час вважалися громадянами), але кожний штат повинен бути представлений хоча б однією людиною. Наразі Палата складається з 435 членів, розподілених по штатах приблизно пропорційно чиельності населення. Для того, щоб бути обраними, представники також мають досягнути віку 25 років, бути громадянами Сполучених Штатів не менше 7 років і проживати в штаті, від якого обираються. І хоча процедура досить стандартна, термін дії мандату в американських обранців значно коротший за більшість країн світу - усього лише два роки.

Фото: Засідання в Палаті представників США / EPA

Зовсім інша ситуація в Сенаті, до якого проходять на шість років. До 1913 року сенаторів обирали законодавчі збори штатів, але після прийняття 17-ї поправки це право передали народу. Тут уже чітко вказано, що кожний штат має бути представлений двома сенаторами, тому зараз верхня палата включає 100 осіб. Утім, після перших виборів їх поділили на приблизно рівні три "класи": перший змінився за два роки, другий - за чотири, а третій - за шість. Ті, хто приходили їм на зміну та в подальшому додавались з нових штатів, уже обирались на однаковий термін у шість років. Таким чином створили систему, у якій склад Сенату кожні два роки оновлюється на третину. Наприклад, на цьогорічних виборах змагання відбуваються за 35 місць зі 100. 

Також, на відміну від Палати представників, у якій спікера обирають самі представники зі свого числа, очільником Сенату є Віцепрезидент США, який має право голосу лише у випадку, коли сенатори розділяються порівну з приводу якого-небудь питання. 

Конгресу належить уся законодавча влада. Законопроєкти мають бути прийняті в Палаті представників, потім Сенаті, але перед набуттям чинності бути схваленими Президентом США. Якщо він відмовляється підписувати закон, то має повернути його зі своїми зауваженнями до палати, у якій писали проєкт. Однак закон усе ж набуває сили, якщо в обох палатах за нього проголосують дві третини конгресменів.

Лише парламент може вносити зміни до оподаткування, схвалювати будь-які рішення у зовнішній політиці, включно з оголошенням війни, дозволяти формування армії чи інших збройних формувань, засновувати трибунали та приймати закони, обов’язкові для всіх штатів. Окрім того, Сенат має виключне право на розслідування можливих правопорушень Президента, а Палата представників - на оголошення імпічменту. 

Дивіться також: "Квоти для племен та електронне голосування: як проходять вибори в Індії"

Хто (у/о)тримає владу?

Традиційно за голоси виборців у Штатах змагаються більш консервативна Республіканська партія та більш ліберальна Демократична, до якої належать і нинішні Президент США Джо Байден та Віцепрезидентка Камала Гарріс. Проміжні вибори часто розглядаються ще і як своєрідна оцінка дій президента в попередні два роки, а тому опозиція акцентує увагу на недопрацюваннях чинної влади. 

Так, перед цьогорічними виборами основними проблемами вважались імміграція, рівень злочинності та вартість життя, з якими обіцяли розібратись республіканці. Однак сумнозвісне рішення Верховного Суду США влітку, яке по суті дало зелене світло до заборони абортів у багатьох штатах (рішення, яке теж підтримується частіше республіканськими виборцями) похитнуло терези. Джо Байден та демократи висловлювалися за закріплення репродуктивних прав, тобто дозволу переривати вагітність, у Конституції. Окрім того, якщо демократи витримають, президент зможе продовжувати реалізацію своїх планів щодо боротьби зі змінами клімату, розширення державних програм охорони здоров’я та посилення контролю над зброєю. Якщо республіканці візьмуть контроль над будь-якою палатою, вони зможуть заблокувати ці ініціативи.

 
Інфографіка: Проблеми, що найбільше турбують виборців обох партій / ВВС

На момент написання статті було відомо, що в Сенаті зі ста місць 50 зайняли демократи, а 49 - республіканці. Оскільки в Джорджії жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів, то 6 грудня тут проведуть другий тур. Утім, від його результатів уже не залежить ситуація в Сенаті, бо перед виборами голоси в ньому були розділені 50 на 50, але демократи мали контроль завдяки вирішальному голосу віцепрезидентки Гарріс.

Що стосується Палати представників, то остаточний підрахунок голосів може тривати ще декілька тижнів, утім республіканці вже закріпили за собою 215 місць, а отже їм не вистачає усього трьох до більшості, у той час, як демократи зайняли поки лише 206. Загалом саме республіканцям пророкують більшість у Палаті, але це не настільки помітно загальмує ініційовані президентом реформи, як передбачалось у разі очікуваної "червоної хвилі" (Республіканська партія позначається червоним кольором).

Зазначається, що на багатьох округах демократам допомогла молодь, адже цього року явка виборців у віці 18-29 років склала 27%. У той самий час загальна явка на проміжних виборах 2022 (приблизно 46%) дещо поступається 2018 року (близько 50%), коли висловились 31% виборців до 30 років. Тим не менш обидва результати, як по молоді, так і загалом, помітно вище всіх проміжних виборів з середини 1970-х років. 

Інфографіка: Явка виборців на проміжних виборах упродовж років / ВВС

В обох випадках це пояснюється бажанням не допустити повторної республіканської більшості в обох палатах, адже тоді під загрозу буде поставлено прогрес, досягнутий, як у сфері захисту прав людини, так і захисту довкілля. Окрім того, проблема контролю за обігом зброї турбує все більше число американців, які бачать вихід у запропонованому демократами перегляді другої поправки, яка гарантує право громадян на вільне зберігання та носіння вогнепальної зброї.

Автор: Олексій Воронко

Поділитися