12 листопада 2020 р. 13:44

Вибори мера Одеси у 2 турі: що обіцяють кандидати

Вибори мера Одеси у 2 турі: що обіцяють кандидати

П’ятнадцятого листопада одеситам знову доведеться прийти на виборчі дільниці. У всіх громадах, які нараховують більше ніж 75 тисяч виборців, вибори міського голови проходять у два тури, якщо за першого жоден з кандидатів не набрав більш як 50% голосів.

За результатами першого туру, фінальна боротьба за крісло мера Одеси відбудеться між Геннадієм Трухановим ("Довіряй ділам"), який отримав 37,54% голосів, та Миколою Скориком ("Опозиційна платформа – За життя"), який отримав 19,06% голосів.

Часу до голосування залишається все менше, а амбіції кандидатів на посаду міського голови Одеси невпинно ростуть. Тому зараз від них можна почути все більше обіцянок про зміни та розвиток громади у майбутньому. І стосуються вони найбільш чутливих для громадян сфер: освіти, транспорту, ЖКГ, охорони здоров’я, доріг та соціального захисту.

Кандидати на посаду міського голови не зобов’язані мати окремі політичні програми. Але обидва кандидати у мери балотуються від партій, тому ми можемо брати за основу позиції тих політичних сил, яких вони представляють. Насправді ці програмні позиції надзвичайно важливі, адже від них залежить майбутня стратегія розвитку та успішність найважливіших сфер життя Одеської міської громади. Тому ми радимо ознайомитися з тим, що обіцяють кандидати на посаду міського голови Одеси перед тим, як поставити галочку у виборчому бюлетені. 

Що може мер? 

Недарма міських голів часто називають "головними господарниками". Вони мають доволі широкі повноваження майже у всіх сферах життєдіяльності громади, а також неформальний вплив на рішення міської ради. Тому той, хто сяде у крісло мера Одеси, отримає всі важелі для розв’язання проблем у місті та його подальшого розвитку. Детальніше про повноваження мера – на інфографіці. 


Обіцянки кандидатів у мери Одеси

Освіта. Побудувати нові школи, дитсадки та будинки творчості збирається Геннадій Труханов. Більше обіцянок має Микола Скорик: він планує забезпечити пільговий проїзд для школярів та студентів, організувати безкоштовне харчування в дитячих садках та шкільних їдальнях і повернути безкоштовні спортивні секції, музичні, художні та театральні гуртки. Також Скорик пропонує закріпити вільне право вибору мови навчання в навчальних закладах, але це аж ніяк не компетенція органів місцевого самоврядування.

Транспорт. У транспортній галузі Микола Скорик хоче провести капітальне оновлення міського електротранспорту і збільшити кількість маршрутів та пільгових посадочних місць. У свою чергу, Геннадій Труханов обіцяє оптимізувати мережу маршруток, впровадити єдиний електронний квиток у міському транспорті та оновити його рухомий склад. До пріоритетів цього кандидата належить ще й завершення проєкту трамвайного сполучення "Північ-Південь", який об’єднає Суворовський та Київський райони.

Житлово-комунальне господарство. Кандидат від партії "Довіряй ділам" Геннадій Труханов планує встановити економічно обґрунтовані тарифи, які регулює місто, побудувати локальні котельні, модернізувати підземні комунікації та запустити проєкт "Глибоководний випуск". Його суперник від партії "ОПЗЖ" Микола Скорик пропонує заснувати програму енергоефективності, видавати муніципальні гранти для ОСББ, ініціювати будівництво сміттєпереробного заводу і встановити газові лічильники та водоміри за рахунок міського бюджету.

Охорона здоров’я. Про медицину зазначають також обидва кандидати у мери Одеси. Геннадій Труханов обіцяє модернізувати й оснастити міські медичні заклади, запровадити електронну амбулаторну картку пацієнта. А от Микола Скорик збирається створити програму капітального ремонту медичних установ, програму будівництва центральних лікарень в спальних районах міста та провести повну заміну обладнання. До його планів входить ще й будівництво муніципального онкологічного центру.

Дороги. Будувати та ремонтувати дороги за сучасними технологіями, модернізувати ключові транспортні розв’язки та побудувати нову одеську об’їзну дорогу планує Геннадій Труханов. Також він збирається збудувати багаторівневі розв’язки на перехрестях і створити мережу муніципальних паркінгів. Микола Скорик схиляється більше до того, щоб упорядкувати, асфальтувати й обладнати міжквартальні проїзди та перехрестя.

Соціальний захист. Доволі багато пропонують обидва кандидати у сфері соцзахисту. Микола Скорик обіцяє надавати адресну допомогу найбільш нужденним, відкрити мережу соціальних аптек і продуктових магазинів, запустити програму допомоги багатодітним, малозабезпеченим сім'ям, а також сім’ям з прийомними дітьми, програму підтримки людей з інвалідністю. На противагу, Геннадій Труханов хоче розвинути програми Міської комунальної допомоги, надавати соціальну підтримку незахищеним верствам населення та відремонтувати житловий фонд.

Замість епілогу

Другий тур виборів міського голови насправді є ще важливішим, ніж перший. Від нього залежить перемога одного з двох найбільш популярних у громаді політиків. І саме від нього значно залежить, якого вектору буде притримуватися громада у своєму розвитку. Аби зробити дійсно зважений остаточний вибір, варто зрештою ознайомитися з програмами кандидатів на міського голову. Саме там можна побачити, наскільки серйозно вони ставляться до виборів, чи усвідомлюють, якими повноваженнями можуть володіти, та якою кількістю коштів можуть розпоряджатись.

Якщо ви хочете детальніше вивчити програми кандидатів у мери Одеси, то можете відвідати інструмент порівняння програм від Центру спільних дій, де тезово описано, що саме пропонують нам політики на місцевих виборах і що з цього дійсно знаходиться у їхній компетенції.

Автор – Костянтин Шокало, аналітик Центру спільних дій

Поділитися