28 січня 2020 р. 11:03

Місцеві вибори: який буде бюлетень і хто зможе голосувати

Місцеві вибори: який буде бюлетень і хто зможе голосувати

Продовження циклу публікацій про те, за якою системою пройдуть наступні місцеві вибори та що потрібно знати кожному виборцеві.

Хто зможе проголосувати

Як і раніше, проголосувати на місцевих виборах зможуть громадяни, які досягли 18 років та проживають у відповідному місті, селищі або селі. 

Важливі зміни Виборчий кодекс вніс для громадян, які раніше не мали змоги проголосувати під час місцевих виборів та могли голосувати лише за виборчий список партії на виборах до Верховної Ради. Раніше це могли робити лише громадяни, місце реєстрації проживання яких збігалося з тим населеним пунктом, в якому проводяться вибори. Тобто, серед жителів Одеси голосувати за міського голову, за депутатів міської ради, а також за кандидата в народні депутати по одному з одеських округів раніше могли лише ті, які, користуючись побутовою термінологією, були «прописані» в Одесі. 

Втім, кількість громадян, які проживають в інших містах, ніж у тих, де вони «прописані», є вражаючою. Серед них, зокрема, - внутрішні трудові мігранти, підприємці та внутрішньо переміщені особи, які на постійній основі живуть в іншому місті, сплачують в цьому місті податки, проте не мали можливості повноцінно реалізувати своє виборче право, яким наділені абсолютно всі громадяни, котрі досягли 18-річного віку.

За даними Міністерства соціальної політики, на початок 2020 року лише зареєстрованих ВПО наразі більше 1,4 млн. Кількість трудових мігрантів, які не змінювали місце реєстрації проживання, може бути значно більшою. 

Новий Виборчий кодекс розширив перелік можливих підстав, які дозволять громадянам змінити свою виборчу адресу та отримати виборчий бюлетень. Для того, щоб на постійній основі закріпити свою виборчу адресу за місцем фактичного проживання, необхідно буде звернутись із заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців та надати одне з можливих підтверджень: 

-    договір оренди житла
-    документ, що підтверджує здійснення підприємницької діяльності за фактичною адресою
-    документ, що підтверджує право власності на житло
-    довідка про взяття на облік ВПО
-    документ, що засвідчує догляд за особою, яка зареєстрована за фактичною адресою
-    підтвердження перебування у шлюбі або родинних відносинах з людиною, проживання якої зареєстровано за фактично/ адресою.  

Суттєвим нововведенням має стати і можливість звернутись до Державного реєстру виборців із заявою за допомогою електронних засобів із застосуванням електронного цифрового підпису - без фізичної явки до Держреєстру.

Важливо, що змінити виборчу адресу можна буде не пізніше, ніж на 5-й день з початку виборчого процесу. 

Виборчий процес розпочнеться за 50 днів до дня виборів. Відповідно, якщо у виборців є підстави для зміни своєї виборчої адреси, це необхідно буде зробити задовго до дня голосування. Така можливість має з’явитись після 20 липня цього року, коли вступлять в силу зміни до закону «Про державний реєстр виборців». Відповідно перед майбутніми місцевими виборами у громадян має бути принаймні місяць для того, щоб змінити свою виборчу адресу. 

Необхідно розуміти, що кількість виборців, які проживають в населеному пункті, районі або області, впливає на процес формування виборчих округів. Водночас часто для багатьох громадян виборчий процес стає помітним лише тоді, коли партії та кандидати розпочинають вести активні кампанії. І якщо виборчі округи будуть формуватися на початку виборчого процесу, то активні агітаційні кампанії стануть помітними вже на другий місяць виборів, коли можливості змінити виборчу адресу на жовтневі місцеві вибори вже не буде. Саме тому виборцям варто стежити за новинами та не пропустити можливість актуалізувати свою виборчу адресу за наявності належних підстав, аби не втратити свого права голосу. 

Громадянам також варто звернути увагу, що на місцевих виборах процедура зміни місця голосування без зміни виборчої адреси не застосовується. На останніх президентських та позачергових парламентських виборах українці достатньо активно користувались такою можливістю, в тому числі, завдяки тому, що на парламентських виборах процедура була значно спрощена. Втім, за таким підходом громадяни на парламентських виборах могли проголосувати лише за виборчий список партії, а бюлетень для голосування за кандидата-мажоритарника вже не отримували. Вище ж ідеться про зміну саме виборчої адреси, що дозволить в повній мірі скористатись своїм правом голосу, зокрема й на місцевих виборах.

Що ж до громадян, які змінили прізвище, місце реєстрації проживання, яким виповнилось 18 років і подібних випадків, то відомості в реєстрі мають оновитись без участі самих громадян. Проте краще не нехтувати своєю можливістю перевірити та уточнити списки відомості щодо себе в списках виборців за п'ять днів до дня виборів. Реєстр виборців має раз на місяць отримувати оновлені відомості щодо громадян від органів, які відповідають за реєстрацію шлюбу, місця проживання, тощо. На практиці ж актуальність списків виборців може залежати від відповідальності працівників таких установ в кожному окремому населеному пункті. 

Як відбуватиметься голосування

Загальний порядок організації голосування для громадян не змінюється. Загальнонаціональні місцеві вибори за планом мають відбутись в останню неділю жовтня цього року – 25 жовтня, дільниці працюватимуть з 8 ранку і до 8  вечора. Для громадян, які не матимуть змоги прийти на свої дільниці за станом здоров’я, як і раніше, передбачена можливість проголосувати вдома. 

На дільниці виборцю, як і раніше, за пред’явлення паспорту видадуть виборчі бюлетені для голосування на всіх виборах, на яких в нього або неї є право голосу. Наприклад, на дільниці в Одесі виборцям видаватимуть бюлетень для голосування за міського голову, міську раду та обласну раду. В селі, селищі або місті, які входять до складу району, буде ще бюлетень для голосування на виборах до райради. 

Як виглядатиме виборчий бюлетень

На виборах сільського, селищного, міського голови, старости, а також на виборах до райрад та сільських, селищних і міських рад (з кількістю виборців до 90 тисяч)  виборці не побачать візуальних змін. 

Бюлетені цього типу будуть структуровані за кандидатами. Кандидати будуть розміщені за порядковими номерами. Під порядковими номерами в бюлетені будуть відомості про самих кандидатів: прізвище, всі імена та по батькові, рік народження, відомості про освіту, партійність, місце роботи та проживання, а також партію, від якої висунуто кандидата або ж відомості про самовисування. Між порядковим номером та прізвищем кандидата буде розміщений порожній квадрат для відмітки про голосування.

Порядкові номери кандидатам будуть присвоєні за алфавітом. Враховуючи те, що на виборах до місцевих рад сіл, селищ, міст з кількістю виборців до 90 тисяч у кожному багатомандатному окрузі партія може висунути рівно стільки кандидатів, скільки розігрується мандатів в окрузі – виборцю варто розуміти, що кандидати від однієї партії в переважній більшості випадків не будуть розташовані в бюлетені підряд. 

На виборах до міських рад з кількістю виборців більше 90 тисяч громадяни помітять різницю у зовнішньому вигляді бюлетеня, оскільки він має передбачати можливість віддати голос не лише за виборчий список політичної партії, а й надати перевагу конкретному кандидатові в регіональному списку партії. 

Виборчі бюлетені цього типу структуруватимуться за політичними партіями. Порядок розміщення партій визначатиметься жеребкуванням, яке проводитимуть територіальні виборчі комісії в присутності представників самих партій. 

У бюлетені буде зазначено номер партії, який вона отримала за результатами жеребкування, та повна назва партії. Праворуч від назви партії розміщується порожній квадрат для голосування виборця. А під назвою партії розміщуються кандидати з регіонального списку партії за порядковими номерами, які на етапі формування свого списку та висування кандидатів сформувала сама партія.

Варто нагадати, що у великих містах партії формують один великий список кандидатів на все місто, а з цього списку ще визначають регіональні списки кандидатів на кожен багатомандатний округ в місті, в якому має бути від 5 до 12 кандидатів.  Аналогічно виборчі списки формуються і для обласних рад.  

Після зазначення останньої партії у виборчому бюлетені разом з її регіональним списком буде розміщуватись текст: «Від організації партії, за яку я проголосував (проголосувала), підтримую кандидата у депутати», а праворуч від цього тексту – прямокутник зі знаком «№» та вільним місцем для написання номера кандидата в депутати.  

Виборцям варто звернути увагу, що надати перевагу конкретному кандидатові не є обов’язковою вимогою для того, щоб голос громадянина було визнано дійсним. Позначки навпроти партії буде достатньо. Проте не варто нехтувати можливістю вплинути на перелік конкретних осіб, які стануть депутатами за результатами виборів. Якщо ви вирішили не конкретизувати свій вибір та не вказувати конкретний номер кандидата від партії, за яку віддано голос, у такому випадку вибір осіб, котрі стануть депутатами, вже зроблено партією, яка визначила черговість розміщення кандидатів у своєму єдиному виборчому списку. Таким чином громадянин надає мовчазну згоду із «закритим» підходом до формування виборчого списку, де впливу виборців на черговість розміщення кандидатів немає. 

Якщо ж у бюлетені вказувати номер кандидата від партії, таким чином вступає в дію «відкритий» елемент виборчого списку. Оскільки чим більше персональних голосів набере кандидат з регіонального списку, тим більше шансів саме цього кандидата потім бути обраним до ради. 

Для допомоги громадянам зі списками кандидатів у великих містах (від 90 тисяч виборців), а також на виборах до обласних рад на дільницях будуть доступні інформаційні буклети та інформаційні плакати. Обидва види інформаційних матеріалів будуть виготовлені за єдиним стандартом територіальними виборчими комісіями. Інформаційні плакати та буклети на виборах сільських, селищних, міських голів, а також інших місцевих рад не виготовлятимуться. 

Інформаційні буклети міститимуть коротку програму кожної партії, з якою вона реєструвала свій виборчий список, єдиний виборчий список з фотокартками всіх кандидатів, а також всі регіональні списки. Втім, на кожній дільниці буде лише по п'ять примірників таких буклетів, тому після вивчення списку кандидатів буклет варто залишити на виборчій дільниці. 

Окрім буклетів, на дільниці традиційно будуть розміщені інформаційні плакати. Плакати також міститимуть списки всіх кандидатів з фото, проте не матимуть програм партій. 

Кодекс також відзначає, що плакати мають виготовлятися із застосуванням розумного пристосування для людей з інвалідністю. Вимоги адаптації інформаційних плакатів для людей з інвалідністю має затвердити Центральна виборча комісія.

Далі буде...

Анастасія Матвієнко, 

очільниця аналітичного відділу Одеської обласної організації "Комітету виборців України"

Поділитися