17 жовтня 2020 р. 17:13

Аналіз передвиборчих програм п'яти партій та трьох кандидатів у міські голови, які, згідно з соцдослідженнями, мають шанси на перемогу

Аналіз передвиборчих програм п'яти партій та трьох кандидатів у міські голови, які, згідно з соцдослідженнями, мають шанси на перемогу

Вибори стають непростим випробовуванням для кожного. Виборці очікують якісних і конкретних змін у найбільш важливих для них питаннях, а політики біжать наввипередки і думають, що б такого оригінального пообіцяти, аби отримати підтримку людей. Особливо це стосується тих сфер, які хвилюють українців найбільше: освіти, доріг, транспорту, соціальної політики, житлово-комунального господарства та охорони здоров'я. Багато політичних обіцянок нездійсненні, не стосуються повноважень місцевої влади, і є простою декларацією.

Для того, щоб розуміти, що пропонують нам кандидати, і що від них очікувати, ми підготували для вас аналіз передвиборчих програм п'яти партій та трьох кандидатів у міські голови, які, згідно з соціологічними дослідженнями, мають найвищі шанси на перемогу. Серед партій це "Довіряй ділам", "Опозиційна платформа - за життя" (ОПЗЖ), "Слуга народу", "Європейська солідарність" та "Партія Шарія", а серед кандидатів у міські голови - Геннадій Труханов ("Довіряй ділам"), Сергій Ківалов ("Українська морська партія") та Олег Філімонов ("Слуга народу").

Станом на 13 жовтня, Олег Філімонов, хоча й висувається від партії "Слуга народу", має власну програму, яку ми проаналізуємо. Сергій Ківалов своєї програми не має, тому ми взяли за основу програму партії, яка його висунула - "Української морської партії". Що ж стосується Геннадія Труханова, його програма також відсутня у публічному просторі, але програму партії "Довіряй ділам" ми також проаналізуємо.

Виборчі програми важливі, оскільки, вивчаючи їх, можна побачити, чи дійсно кандидати планують розвивати громаду та захищати її інтереси, або ж для них це лише дорога забавка, а тому до програм вони ставляться як до формальності. Подібним чином вони можуть діяти і на своїх посадах.

Освіта

Освіта є надважливою сферою, оскільки прямо впливає на розвиток міста, країни, визначає подальшу долю учня, студента, і впливає на значну частину його життя. І у цій сфері Одеса має проблеми. Містяни негативно оцінили рівень освітніх можливостей. Частка видатків на освіту з міського бюджету 2019 року у порівнянні з 2018 не змінилась. А середній бал за результатами ЗНО складає лише 131, що є четвертим з кінця результатом серед обласних центрів України.

На тлі такої ситуації партія "ОПЗЖ" пропонує забезпечити пільговий проїзд для школярів і студентів, організувати безкоштовне харчування у дитячих садках і шкільних їдальнях та закріпити вільне право вибору мови навчання. "Партія Шарія" хоче забезпечити можливість отримання освіти рідною мовою, сприяти збільшенню мережі шкіл та дошкільних установ, а партія "Довіряй ділам" обіцяє побудувати нові школи, дитсадки та будинки творчості. Місцева влада управляє закладами освіти, може їх створювати чи ліквідувати, та навіть доплачувати викладачам. Але вона не може визначати мову освіти – це вирішує центральна влада.

Партія "Слуга народу" хоче забезпечити доступність якісної освіти для дітей, підлітків, молоді, а також сформувати спроможну мережу закладів загальної освіти. Програма партії "Європейська солідарність" не містить інформації щодо сфери освіти. Натомість, Олег Філімонов збирається будувати школи, підтримувати вчителів за рахунок коштів міського бюджету і до 2025 року ліквідувати черги у школах, а партія Сергія Ківалова "Українська морська партія" – фінансувати освіту не за залишковим принципом, звести нові школи та дитячі садки.

Дорожня інфраструктура

Дороги, як одна з вічних проблем України, потребують суттєвої уваги від місцевої влади. На жаль, Одеса є одним із міст, яке не має власної комплексної цільової програми у дорожньо-транспортній сфері. За площею відремонтованої дороги на одного жителя Одеса має найгірші результати серед обласних центрів, зате щодо ремонту тротуарів – друге найвище.

Партія "Слуга народу" пропонує ввести європейські стандарти проєктування та обслуговування автомобільних доріг, визначити базову мережу для планування мультимодальних вантажних перевезень. Партія "ОПЗЖ" хоче упорядкувати, асфальтувати і обладнати міжквартальні проїзди і перехрестя. А партія "Довіряй ділам" – будувати та ремонтувати дороги за сучасними технологіями, побудувати нову одеську об'їзну дорогу та модернізувати ключові транспортні розв'язки.

Партія "Європейська солідарність" та "Партія Шарія" не мають власних позицій щодо сфери доріг. Олег Філімонов обіцяє будувати дороги, забезпечити безпечність доріг та будувати нову об'їзну дорогу через поля зрошення, а "Українська морська партія" Серія Ківалова – задіяти транзитний потенціал повністю та на сучасному рівні.

Слід сказати, що лише місто несе відповідальність за власні дороги. Саме воно може проводити будівництво, ремонт (поточний чи капітальний) доріг, тротуарів велосипедні доріжки, пандуси, пішохідні доріжки, шляхопроводи тощо. Держава може допомогти, але не зобов'язана виділяти кошти на питання місцевого значення.

Громадський транспорт

Неякісний громадський транспорт, забиті маршрутки та незаконні маршрути стали проблемою ледь не для кожного міста в Україні. Нещодавні події в Броварах, коли нелегальний бізнес намагався зброєю вирішити проблеми з розподілом пасажирів показав, що деякі готові жертвувати життями заради отримання доходів.

Цілих три програми партій, а саме "Партії Шарія", "Європейської солідарності" та "Слуга народу" не мають позиції щодо сфери транспорту. Партія "ОПЗЖ" планує провести капітальне оновлення міського електротранспорту, збільшити кількість маршрутів та кількість пільгових посадочних місць. Партія "Довіряй ділам" хоче оптимізувати мережу маршруток, впровадити єдиний електронний квиток та оновити рухомий склад.

"Українська морська партія" Сергія Ківалова збирається відновити транспортну доступність, а також забезпечити стабільне та доступне внутрішньоміське сполучення, а Олег Філіонов – запустити великі і комфортні автобуси, запровадити єдиний електронний квиток, розвивати міський і приватний електротранспорт.

Спільними для більшості кандидатів є впровадження єдиного електронного квитка та розвиток системи громадського транспорту у місті. І це саме те завдання, яке покладає закон на органи місцевого самоврядування у сфері транспорту.

Соціальна політика

Допомога нужденним не є прямим обов'язком для міста. Але саме продумана соціальна політика та підтримка вразливих верств населення гарантують не тільки розвиток і єдність громади, але й допомагає залучити додаткові голоси виборців. Одеса – одне із міст із значними бюджетами, які виділили порівняно невелику частку бюджету на соціальний захист населення. А за оцінкою комплексних цільових програм у сфері соціального захисту населення за 2017-2019 роки, яку провів Центр спільних дій, Одеса отримала 3,5 бали з 4 можливих, що є одним з найвищих результатів.

Партія "Європейська солідарність" хоче нараховувати пенсії справедливо, провадити пенсійну реформу та соціальні програми захисту пенсіонерів, ветеранів АТО/ООС та чорнобильців. Партія "Слуга народу" пропонує впровадити охорону материнства та дитинства, зробити житло доступним. Партія "ОПЗЖ" планує надавати адресну допомогу найбільш нужденним, відкрити мережу соціальних аптек і продуктових магазинів.

"Партія Шарія" обіцяє забезпечити надання послуг комунальними підприємствами безкоштовно або за пільговими тарифами, а партія "Довіряй ділам" – розвинути програми Міської комунальної допомоги, надавати соціальну підтримку незахищеним верствам населення та відремонтувати житловий фонд.

Олег Філімонов збирається запровадити іпотечну програму під 10% річних для одеситів, відшкодувати витрати на проїзд для соціально незахищених та надавати соціальне житло жінкам, що постраждали внаслідок домашнього насилля. "Українська морська партія" на чолі з Сергієм Ківаловим хоче надавати пенсіонерам гідну адресну надбавку з місцевого бюджету.

Але місцева влада не може гарантувати проведення пенсійної реформи, справедливого нарахування пенсій чи створення особливих іпотечних програм. Ці повноваження належать державі, а останнє також банкам. Закон же ж дозволяє місцевій владі надавати цільову фінансову підтримку з місцевого бюджету, ухвалювати соціальні програми, надавати іншу допомогу тим, хто цього потребує.

Житлово-комунальне господарство

Влада Одеси у 2018-2019 роках виділила одну з найбільших часток місцевого бюджету на житлово-комунальне господарство - майже 20%. При цьому в цей час на одного мешканця з місцевого бюджету припадало 1862 грн, що є другим результатом по Україні. Також, за 2017-2019 роки міська влада відремонтувала майже 200 тис. кв м покрівель житлового фонду.

На цьому тлі, партія "Довіряй ділам" планує встановити економічно обґрунтовані тарифи, які регулює місто, побудувати локальні котельні та модернізувати підземні комунікації. Партія "ОПЗЖ" пропонує заснувати програму енергоефективності, видавати муніципальні гранти для ОСББ та ініціювати будівництво сміттєпереробного заводу, а "Партія Шарія" – реалізувати програму розвитку мережі сміттєпереробних заводів, ліквідувати сміттєзвалища, рекультувати землі під ними.

Партія "Слуга народу" хоче забезпечити якісною питною водою, реконструювати систему водопостачання та впровадити роздільний збір відходів. Програма партії "Європейська солідарність" не містить інформації щодо пропозицій у сфері ЖКГ. "Українська морська партія" Сергія Ківалова хоче встановити прозорі та зрозумілі тарифи на послуги ЖКГ та провести технічний аудит підприємств природніх монополій, а Олег Філімонов - підтримати ОСББ, контролювати тарифи та забудовників.

Сфера ЖКГ є проблемною по всій Україні. Гори неприбраного сміття, проблеми з комунікаціями і відсутністю теплих труб взимку стали вже звичним явищем ледь не для кожного міста. І саме місцева влада має можливість вплинути на це: повноваження, гроші, програми.

Охорона здоров'я

В умовах пандемії коронавірусу викрились недоліки системи охорони здоров'я України, її недофінансованості, недостатньої кількості обладнання та висококваліфікованого персоналу. Ми зрозуміли, наскільки важливо підтримувати лікарні, лікарів та обладнання на найвищому рівні. Одеса у середньому у 2017-2019 роках виділяла майже 15% бюджету на сферу охорони здоров'я, де на одного мешканця припадала 1433 грн. Самі ж одесити, а саме 52%, оцінюють стан з медициною у місті погано або жахливо, і лише 11% - добре або відмінно.

Партія "Слуга народу" хоче зробити медичні послуги якісними та доступними. "Партія Шарія" обіцяє зберегти існуючу мережу медичних закладів, реалізувати положення Конституції про безоплатну медичну допомогу та популяризувати здоровий спосіб життя, а партія "ОПЗЖ" - створити програму капітального ремонту медичних установ, програму будівництва лікарень у спальних районах міста та побудувати муніципальний онкологічний центр.

Партія "Довіряй ділам" збирається модернізувати та оснастити медичні закладати, а також впровадити електронну амбулаторну карту пацієнта. Програма партії "Європейська солідарність" не містить інформації щодо охорони здоров'я. Олег Філімонов пропонує будувати, переоснащувати та ремонтували лікарні та забезпечити комунальні доплати лікарням. "Українська морська партія" Сергія Ківалова хоче забезпечити ефективне, якісне та безкоштовне обслуговування та гідну оплату праці медичних працівників.

Хоча місцева влада й має достатньо повноважень для розвитку мережі медичних закладів та технічного переоснащення лікарень, місто не може гарантувати лікарям гідну оплату праці – воно може лише надавати доплати. Винагорода лікарів належить до сфери відання держави. Також місцева влада в теорії може виділити кошти на безкоштовне обслуговування, але на практиці навіть цілого місцевого бюджету на це не вистачить.

Місцеві вибори є важливим моментом для кожного: провладні партії можуть отримати можливість впливати на місцеву політику, опозиційні – протистояти провладним партіям, а громадяни – отримати ефективних і якісних управлінців на наступні 5 років. Але визначити, хто з кандидатів може таким стати, доволі складно.

Для цього варто вивчати програми кандидатів на міського голову та партії, які хочуть пройти до місцевої ради. Саме там можна побачити, наскільки серйозно вони ставляться до виборів, чи усвідомлюють, якими повноваженнями можуть володіти, та якою кількістю коштів можуть розпоряджатись.

Щоб детальніше вивчити програми партій та кандидатів на посаду міського голови, то можете відвідати інструмент порівняння програм від Центру спільних дій, де тезово описано, що саме пропонують нам політики на наступні вибори і що з цього дійсно знаходиться у їхній компетенції.

АВТОР: Олег Савичук

Поділитися