04 серпня 2019 р. 16:02

Рада по-одеськи: кого і як обрали до парламенту виборці Одещини

Рада по-одеськи: кого і як обрали до парламенту виборці Одещини

ІзбірКом підготував огляд виборчих настроїв та інформацію про переможців на округах Одещини.

На парламентських виборах жителі Одеси й області очікувано проявили нижчу явку у порівнянні з другим туром президентських виборів 21 квітня та прогнозовано підтримали партію нового президента – «Слуга народу».

Симпатії і тенденції

21 липня по всій Україні явка стала найнижчою за всю історію голосувань починаючи з 1991 року. З одного боку це традиційно пов’язується з літнім періодом відпусток, недільних вакацій тощо, з іншого – прогнозованим переможцем перегонів, що зазвичай спонукає людей не стільки йти на виборчі дільниці, скільки займатися іншими справами, адже інтриги більше нема. 

ІНФОГРАФІКА: Радіо Свобода

Порівняно з явкою 21 квітня, коли проходив другий тур президентських виборів, на всіх одинадцяти виборчих округах Одеси і області спостерігалося суттєве зниження явки:

ІНФОГРАФІКА: ІзбірКом

Майже одностайними виявилися виборчі симпатії стосовно партій: на всіх округах, крім 143 (центр - Ізмаїл) перемогу здобула партія "Слуга народу", і лише в 143 окрузі - "Опозиційна платформа - За життя" (40,77% проти 37,84%). У першому турі президентських перегонів Володимир Зеленський програв Юрію Бойку в цьому окрузі та ще в одному - №142 (центр - м. Арциз), але на парламентських у цьому окрузі "Опозиційна платформа - За життя" здобула 37,73%, тоді як "Слуга народу" - 43,48% (у першому турі президентських виборів голоси розподілилися 35,06% на 33,9 % на користь Ю. Бойка). Тенденція до зростання голосів на користь "Слуги народу" спостерігалася на всіх 11 округах:

ІНФОГРАФІКА: ІзбірКом

Що ж стосується інших лідерів перегонів на округах, то до першої "трійки" подекуди, крім вищезгаданих партій, увійшла Партія Шарія, ВО "Батьківщина", "Опозиційний блок". В окрузі №135 (Приморський район Одеси) четверте місце посіла "Європейська солідарність" Петра Порошенка - цей округ та №140 з центром у Біляївці дали партії експрезидента найбільші відсотки голосів по всій області). Ще одна "цікавинка" стосується партії, яку представляв чинний одеський міський голова Геннадій Труханов - "Опозиційний блок". На округах №133 і 134 (Київський і Малиновський райони Одеси) вона посіла четверте місце, поступившись у трійці лідерів Партії Шарія, у 135 окрузі (Приморський район) програла "Європейській солідарності" четверте місце, зайнявши п'яте, і лише в окрузі №136 (Суворовський район) отримала третє місце. У північних районах області до п'ятірки лідерів також потрапила Радикальна партія Олега Ляшка, тоді як Партія Шарія отримала "призові" місця переважно в самій Одесі, витіснивши з ТОПу зокрема й "Опозиційний блок".

ІНФОГРАФІКА: ІзбірКом

Хто представить Одещину в парламенті?

У виборчих списках партій, які пройшли до Верховної Ради, вже традиційно для Одещини не так багато її представників. Як уже повідомляв ІзбірКом, одеситів і жителів області загалом було не так багато у списках, а у прохідних частинах - і того менше. Найбільше їх у "Слузі народу" - четверо: Юлія Діденко, Богдан Торохтій, Андрій Костін, Іван Шинкаренко. Всі вони обрані до парламенту вперше.

Від "Опозиційної платформи - За життя" до Ради пройшов ексголова Одеської облдержадміністрації Микола Скорик, для якого це вже друге скликання. Крім нього, від цієї ж партії отримала мандат Тетяна Плачкова, адвокатка з Києва, яка починала свою кар'єру в Одесі. 

Певною мірою представницею Одещини можна назвати колишню заступницю голови ОДА Соломію Бобровську, яка стала народною депутаткою від партії "Голос".

Щодо мажоритарних округів, то, як ми писали раніше, на восьми з одинадцяти перемогу здобули представники "Слуги народу". Ці вибори стали початком поразки для таких досвідчених депутатів як Сергій Ківалов, Геннадій Чекіта, Дмитро Голубов, Леонід Клімов, Віталій Барвіненко та інших.   

 №133, Київський район Одеси

Перемогу здобув представник партії «Слуга народу» Артем Дмитрук. Він народився 28 червня 1993 року місті Козятин Вінницької області, живе в Одесі. Освіта вища. Власник спортклубів Barbell gym і Barbell baza.

№ 134, Малиновський район Одеси

 Переміг журналіст з Ізмаїла від "Слуги народу" Олег Колєв. Він народився 9 березня 1973 року. працює головним редактором місцевої газети «Придунайські вісті».

№135, Приморський район Одеси

Перемогу над Сергієм Ківаловим тут здобув представник "Слуги народу" Олексій Леонов. Він народився 26 лютого 1983 року в Одесі. Освіта професійно-технічна. Комерційний директор ТОВ «Гріліон». Йому належить заклади під брендами Slow Piggy і Pizza & Grill.

№136, Суворовський район Одеси

Дмитра Голубова переміг висуванець "Слуги народу" Олександр Горенюк. Він народився 8 серпня 1991 року в Одесі, проживає в Києві. Закінчив Київський інститут міжнародних відносин за спеціальністю «міжнародне право», Одеську комп'ютерну академію "ШАГ". Розробляє проекти ревіталізації міських просторів. 

№137, центр - Подільськ

Перемогу здобув чинний народний депутат Олексій Гончаренко. Народився 16 вересня 1980 року в  Одесі. Є депутатом Верховної Ради України VIII скликання, член фракції "Блоку Петра Порошенка". На ці вибори йшов самовисуванцем.

№138, центр - Ширяєве

Перемогу отримав висуванець «Слуги народу» Степан Чернявський. Народився 4 травня 1973 року в смт Іванівка Іванівського району Одеської області, фізична особа -підприємець, проживає в місті Одесі.

№139, центр - Роздільна

Тут також переміг "Слуга народу" Ігор Васильковський. Народився 31 березня 1985 року в місті Одесі, освіта вища, член наглядової ради, ТОВ "ПСГ "Камбіо-Інвест", проживає в місті Одесі.

№140, центр - Біляївка

Депутатом став заступник голови Одеської облдержадміністрації Сергій Колебошин від «Слуги народу». Народився 22 листопада 1977 року в місті Одесі, освіта вища, проживає в смт Овідіополь.

№141, центр - Татарбунари

Перемогу здобув адвокат Олександр Ткаченко від "Слуги народу". Народився 15 червня 1984 року в місті Конгаз Комратського району, Молдова. Освіта вища, адвокат, ПП "Медфарм груп", проживає в місті Татарбунари.

 

№ 142, центр - Арциз 

Тут переміг чинний нардеп Антон Кіссе, для якого це вже четверте скликання. Народився 10 жовтня 1958 року в селі Євгенівка Тарутинського району, президент Асоціації болгар України. Він став найстаршим нардепом від мажоритарних округів Одещини і лишається єдиним з тих одеських нардепів, хто голосував за так звані диктаторські закони 16 січня 2014 року.

№143, центр - Ізмаїл

Це третій округ в області, де переміг не представник "Слуги народу". Попри успіх на цьому окрузі "Опозиційної платформи - За життя" і партії Володимира Зеленського, першим до фінішу прийшов самовисуванець, чинний голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський. Народився 21 червня 1975 року в місті Одесі, безпартійний.

Нагадаємо, що головною роботою обранця є розробка законопроектів, проектів постанов та інших документів, а також участь у голосуванні. Кожен депутат має право одного голосу і зобов’язаний голосувати лише персонально, своєю карткою. Також нардеп зобов’язаний інформувати виборців про свою депутатську діяльність через засоби масової інформації та на зборах виборців – не рідше двох разів на рік. Крім того, обранець повинен проводити особистий прийом громадян за графіком, здійснювати розгляд заяв та скарг громадян, які надійшли на його ім'я і щорічно декларувати свій майновий стан, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Євгенія Генова

Поділитися