28 червня 2019 р. 18:46

Понад двісті кандидатів на округах Одещини: хто кому конкурент

Понад двісті кандидатів на округах Одещини: хто кому конкурент

Центральна виборча комісія зареєструвала 209 кандидатів у народні депутати на 11 одномандатних виборчих округах Одеської області. При цьому чотирьом з них реєстрацію скасували пізніше

Як проаналізувала ОПОРА, найбільше кандидатів зареєстровано в окрузі №133 (Київський район міста Одеси) – 50 осіб. Друге місце розділили округи №№ 134 (Малиновський район Одеси) і 137 (центр – місто Подільськ) – по 24 кандидати, на третьому – округ №135 (Приморський район Одеси) – 23 претенденти на депутатський мандат.

Серед кандидатів – 31 жінка, наймолодшій кандидатці – 21 рік, вона балотується в окрузі №133, найстаршому – 70 років, він зареєстрований в окрузі №139.

Здебільшого кандидати є самовисуванцями, а 72 представляють партії. При цьому на всіх округах своїх представників висунули партії ВО «Батьківщина», «Слуга народу» і «Опозиційна платформа – За життя».

Серед тих, хто балотується в мажоритарних округах, є чинні народні депутати. Так, по 134 – це Геннадій Чекіта, 135 – Сергій Ківалов, 136 – Дмитро Голубов, 137 – Леонід Клімов та Олексій Гончаренко, 138 – Іван Фурсін, 139 – Олександр Пресман, 140 – Василь Гуляєв, 141 – Віталій Барвіненко, 142 – Антон Кіссе. Здебільшого всі вони вже вигравали вибори на цих округах, а деякі – кілька скликань поспіль (крім Олексія Гончаренка, який балотується на окрузі №137 вперше, пройшовши до парламенту на минулих виборах за списками партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»). Крім того, на окрузі №143 (центр – місто Ізмаїл), де на минулих виборах перемогу здобув Олександр Урбанський, цього разу балотується його рідний брат, чинний голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський. Всі зазначені політики йдуть на вибори самовисуванцями.

Вже після реєстрації ЦВК відмінила її стосовно чотирьох кандидатів. В окрузі №140 знято з реєстрації начальника комунального підприємства Чорноморської міськради Сергія Мизу, підставою для чого стало його звернення із заявою про відмову балотуватися; в окрузі №138 заявив про відмову балотуватися Іван Геннадійович Фурсін, тимчасово безробітний випускник профтехучилища. Раніше ЗМІ повідомляли, що цей громадянин мав інші ім’я та прізвище і змінив їх напередодні виборів. На цьому ж округу балотується інший Іван Геннадійович Фурсін – чинний народний депутат. В окрузі №137 з реєстрації зняли двох кандидатів з прізвищем Гончаренко. Олександра Гончаренка зняли у зв’язку з його відмовою балотуватися, а Сергія Гончаренка – через те, що одночасно висунув свою кандидатуру в кількох округах. Таким чином, в окрузі №137 тепер балотується лише один Гончаренко – Олексій Олексійович, чинний народний депутат.

Попри зняття цих кандидатів з реєстрації, на окремих округах є чимало так званих «двійників» - повних або майже повних тезок кандидатів або відомих політиків, які є активними на цих округах. Так, в окрузі №133 (Київський район Одеси) зареєстровано четверо осіб з прізвищем Баранський: один Віктор, двоє з ім’ям Віталій та один Ігор. Серед них відомим є чинний депутат Одеської обласної ради Віктор Баранський, висунутий партією «Опозиційна платформа – За життя». Інший Баранський – Віталій Борисович – є тимчасово безробітним і висунутий «Опозиційним блоком». Ще двоє Баранських також ніде не працюють, мають професійно-технічну освіту і балотуються як самовисуванці.

У цьому ж окрузі є двоє кандидатів, яких звуть Дмитро Танцюра: Дмитро Миколайович – чинний депутат Одеської міської ради від партії «Довіряй ділам», а Дмитро Валентинович – безробітний з Херсона.

В окрузі №135 (Приморський район Одеси) є двоє кандидатів на прізвище Леонов: Євген Михайлович є заступником директора в ТОВ «Слуга народу» і проживає в місті Білгород-Дністровський, а Олексій Олександрович живе в Одесі і висунутий партією «Слуга народу».

В окрузі №137 (центр – місто Подільськ), крім «двійників» Гончаренка, є троє людей з прізвищем Клімов або Климов: безробітний Василь Геннадійович Климов з Дружківки Донецької області, журналіст з Вінниці Денис Миколайович Клімов та чинний народний депутат Леонід Михайлович Клімов. В цьому ж окрузі є двоє кандидатів з прізвищем Муконін: безробітний Олег Володимирович з міста Антрацит Луганської області і одесит Олександр Вікторович, висунутий партією «Слуга народу».

У 139 окрузі (центр – місто Роздільна) є двоє Васильковських: одесит Василь Миколайович є самовисуванцем, який працює директором ТОВ «Слуга народу-ЗЕ», і одесит Ігор Ігорович, якого висунула партія «Слуга народу».

В окрузі №141 (центр – місто Білгород-Дністровський) нема тезок, але є «двійники» відомих на цій території політиків: так, тут балотується безробітний Олександр Миколайович Дубовий з селища Старокозаче Білгород-Дністровського району, який є майже повним тезкою Олександра Федоровича Дубового, екснардепа та бізнесмена, який проводить активну благодійну діяльність, але вирішив не балотуватися на цих виборах. Також ЦВК зареєструвала безробітного з села Шевченкове Кілійського району Павла Івановича Бойченка, повного тезку голови Кілійської міської ради, який також не балотується на цих виборах.

На 142 окрузі (центр – місто Арциз) балотуються двоє кандидатів з прізвищем Плохой: самовисуванець Ігор Георгійович і Руслан Ігорович, висунутий партією «Слуга народу». При цьому Ігор Георгійович Плохой є майже тезкою батька Руслана Ігоровича - Ігоря Івановича Плохого, колишнього народного депутата і бізнесмена. Сам Руслан Плохой заявив, що Ігор Георгійович навмисне змінив своє прізвище напередодні виборів.

Не минулося без двійників на окрузі №143 (центр – місто Ізмаїл). Тут є два кандидати з прізвищем Куртєв: безробітного Федора Васильовича висунула партія «Опозиційний блок», а київського бізнесмена Віктора Владиславовича – партія «Слуга народу».

Що ж стосується головних конкурентів в округах, то ними можна назвати такі пари або ж "трійки" (на думку видання ІзбірКом, що не претендує на остаточність):

- в окрузі №133 (Київський район Одеси) попри півсотні кандидатів головна боротьба точиться між чинним депутатом Одеської міської ради від партії "Довіряй ділам" Дмитром Танцюрою і депутатом Одеської обласної ради, кандидатом від "Опозиційної платформи - За життя" Віктором Баранським;

- в окрузі №134 (Малиновський район Одеси) потужну кампанію проводить чинний нардеп Геннадій Чекіта -;

- у 135 окрузі (Приморський район Одеси) балотується чинний нардеп Сергій Ківалов, якому, серед інших кандидатів, протистоять бізнесмен і висуванець партії "Слуга народу" Євген Леонов та депутатка Одеської міської ради Ганна Позднякова

- в окрузі №136 (Суворовський район Одеси) чинний нардеп Дмитро Голубов практично не має сильних конкурентів;

- в окрузі №137 (центр - місто Подільськ) боротьба розгорнулася між чинними нардепами Олексієм Гончаренком, який розпочав тут працювати кілька років тому, і обраним від цього округу Леонідом Клімовим, який дещо неочікувано для аналітиків все ж розпочав свою кампанію зовсім нещодавно, хоча не проявляв активність досить давно;

- у  138 окрузі (центр - смт Ширяєве) конкурують чинний нардеп Іван Фурсін і депутат Одеської обласної ради, висунутий партією "Опозиційна платформа - За життя" Князь Хачатрян;

- основними конкурентами на окрузі №139 (центр - м. Роздільна) є нардеп Олександр Пресман і депутат обласної ради, висуванець "Опозиційної платформи - За життя" Віталій Саутьонков, також активну працює з виборцями кандидат від "Слуги народу" Ігор Васильковський;

- в окрузі №140 (центр - місто Біляївка) конкурують чинний нардеп Василь Гуляєв і заступник голови Одеської облдержадміністрації, висуванець "Слуги народу" Сергій Колебошин;

- у 141 окрузі (центр - місто Білгород-Дністровський), як і на минулих виборах, гостро конкурують чинний нардеп Віталій Барвіненко і мер Білгорода-Дністровського Алла Гінак, а також до сильних конкурентів долучився депутат обласної ради Трифон Антов;

- в окрузі №142 (центр - місто Арциз) чинний нардеп Антон Кіссе практично не має сильних конкурентів, хоча деякі оглядачі вважають, що до певної міри конкурує з ним Руслан Плохой;

-  в окрузі №143 (центр - місто Ізмаїл) практично без конкуренції балотується чинний голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський, але у боротьбу більш-менш потужно вступив і бізнесмен Віктор Куртєв.

Втім, це не означає, що виборці обиратимуть винятково серед тих, чия боротьба за мандат є найбільш потужною та забезпеченою фінансами. Повний перелік кандидатів у народні депутати, а також їх короткі біографії опубліковані на сайті Центральної виборчої комісії.

Євгенія Генова

Поділитися