16 березня 2024 р. 21:56

Два роки після "прильоту" в ліцей на Одещині: невдалий тендер, нові вікна та мрії відкритися 1 вересня

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

19 липня 2022 року російські військові завдали удару по Дачному, що під Одесою. Шість з семи випущених ракет влучили у село, постраждали цивільні об’єкти, з них – школа. Ми з'їздили подивитися та поспілкуватися з керівництвом та місцевими мешканцями, як відбувається процес відновлення ліцею майже через два роки. 

З новими вікнами та опалюванням, але без підрядника на капремонт 

У 2022 році усі 28 класів школи мали наслідки від влучання уламків ракети чи вибухової хвилі. Всі вікна і двері будівлі були зруйновані, подекуди на стінах з'явились тріщини, а стеля впала. 


Ось так вигладала школа в березні 2023 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

"Два місяці розбирали завали усім селом. Особливо постраждав спортзал", - каже директорка Дачненського ліцею №2 Ольга Негрескул.


Ось так вигладала школа в березні 2023 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

У вересні того року понад 640 школярів розпочали дистанційне навчання.


Ось так вигладала школа в березні 2023 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

"Разом з обласною адміністрацією, сільською радою були в найкоротший час встановлені вікна. Саме так ми змогли зберегти все, що лишилося від школи. Там дуже серйозні пошкодження і зараз ми навіть її опалюємо. Не даємо їй відволожитися, щоб вона зовсім пошкодилась", - каже сільський голова Руслан Сич.


Руслан Сич показує нам залишки від російських ракет. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Він додав, що склопакети встановлені з броньованою стороною скла: "На випадок, якщо десь буде вибух, то вони просто розсиплються на дрібненькі шматочки й нікого не пошкодять, як було до цього".


Ось так виглядають нові вікна, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Зазначимо, що тендер на "Вікна та двері з ПВХ профілю" сільрада виставляла з очікуваною вартістю понад 9 млн грн. Виграло одеське товариство з обмеженою відповідальністю "Паритет" й виконало роботи за понад 6 млн грн. Аукціон не проводився. 


Ось так виглядають нові вікна та двері, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Закупка викликала резонанс у місцевих мешканців, бо у село доволі часто "прилітає". Сич це визнає, але настрій в нього бойовий: "А якщо не прилетить, то що нам не жити? Люди зневірились. Якщо думати, що все погано, то навіть може не потрібно на вулицю виходити й щось робити, сидіти просто і чекати поки мана небесна звалиться на голову?".


Пошкоджений прапор на школі, березень 2023 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Директорка ліцею розповіла, що зараз в закладі навчається 597 дітей, з них з початкової школи - 83 школярі. 70 дітей виїхали за кордон, але залишились дистанційно навчатися у школі. 

"Є також вчителі, які виїхали, але усі працюють в нас онлайн, ніхто не звільнився", - каже Ольга. 

Для першачків, яким більш потрібен офлайн, сільрада облаштувала будинок культури, поряд з яким поставила мобільне укриття, але приміщень не вистачає. Зазначимо, що будівля теж постраждала під час атаки рф та пройшла ремонт.


Діти навчаються в будинку культури, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш


Ось так виглядає мобільне укриття поряд з будинком культури, березень 2024 року.
 Фото: Інтент/Наталя Довбиш


Бібліотека, березень 2024 року.
 Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Під час огляду завідувачка сільського клубу Світлана Мочкош залюбки показала нам відремонтоване приміщення, бібліотеку та новеньке мобільне укриття, яке опалювалося інфрачервоним обігрівачем.


Світлана Мочкош. Фото: Інтент/Ната Чернецька


Вчителя проводять онлайн-уроки, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Також на краю села є інша школа, до якої перекинули деяких школярів з ліцею, але їй вже 200 років і вона теж не може вмістити багато дітей, пояснює голова громади.

У 2023 році в постраждалому ліцеї мали провести капремонт. 


Дачненській ліцей №2, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

"Зроблені проєкти робилися два рази, тому що перший проєкт був замовлений після того, як пройшов певний час і зі спорудою сталися певні зміни. Ніхто не міг прогнозувати, що вона ще десь розійдеться. Потім вона стабілізувалась, просіла і було перероблено проєкт", - розповів Сич.


Дачненській ліцей №2, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

В листопаді Дачненська сільрада розмістила тендер на проведення робіт зі стартовою ціною 85,8 млн гривень. Але щось пішло не так. За даними Одеської облпрокуратури, замовник прийняв пропозицію учасника, чия тендерна документація мала порушення вимог законодавства.


Дачненській ліцей №2, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

"У договірній ціні необґрунтовано враховані завищені показники для визначення кошторисного прибутку та показники адміністративних витрат, а також безпідставно враховані витрати на відрядження, які не передбачені проєктно-кошторисною та тендерною документацією", — вважають в відомстві.


Дачненській ліцей №2, березень 2024 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Дачненська сільрада відхилила пропозицію учасника, що скасувало тендер.

Згідно з Prozorro, у торгах брали участь три товариства — "Виробничо-будівельна фірма "Олександр", "Будівельна компанія затишний дім" та "КГС Україна".

Зазначимо, що перша компанія доволі "відома". 7 березня 2024 року фірма "Олександр" виграла тендер та буде будувати протирадіаційне укриття Приморської гімназії у Білгород-Дністровському районі Одещини за 11 мільйонів грн. 

У червні 2023 року компанія виграла аукціон від Управління капітального будівництва Одеської міської ради щодо капремонту елементів благоустрою території міста Одеси. Проте згодом цю закупівлю скасували. 

Так само у березні 2023 року комунальне підприємство "Курорт-Сервіс" Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району провело аукціон з обрання підрядника для капітального ремонту дев'ятиповерхового житлового будинку, пошкодженого в результаті ракетного удару рф, завданого 1 липня 2022 року. Але результати цього аукціону зрештою теж скасували.

Плани на 1 вересня: шкільні автобуси до іншої школи та поетапні роботи в ліцеї

Зараз сільрада Дачного звернулася по допомогу до Міністерства регіонального розвитку, щоб профінансувати капремонт пошкодженого навчального закладу.


Керівник сільради Сич та директорка ліцею Негрескул (зліва направо) сподіваються, що відкриються 1 вересня, березень 2014 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

"Є проєкт, є експертиза на той проєкт і ми передбачили кошти — співфінансування з нашого бюджету та державного. Просимо допомогти нам, бо громада не витягне такий об'єм шляхом власних коштів", - каже Сич. 

За його словами, окрім самого відновлення ліцею, потрібно збудувати ще укриття, "яке теж коштує понад 100 млн грн, згідно з новими вимогами".

"І це ще одна школа, мабуть, під землею. Тут теж зроблений проєкт і від того, наскільки це буде профінансовано, ми будемо рухатися в одному і в іншому напрямку", - зазначив голова сільради.

- Скільки це буде коштувати? 

- Разом це під 200 млн грн.

- А підрядник вже є?

- Немає підрядника ніякого, тому що не хочеться, щоб зайшли якісь там шахраї, щось там наробили, а потім ми це самі переробляли. Ми будемо намагатися подивитися історію підрядника, який буде заходити, щоб це не була компанія з одним працівником, який прийнятий на роботу вчора. Це повинна бути компанія, яка має історію якогось будівництва. До речі, ця тендерна процедура вона трохи недосконала. Там неможливо прописати все це. Ми іноді навіть виїжджаємо на об'єкти, які збудовані підрядником, до цього — комісійно дивимося, взагалі питаємо у людей, де вони працювали, як вони робили. Це теж являється одним із критеріїв оцінки підрядника. Вони всі гарно пишуть, а приїжджаєш —  зліпили "хатинку на курних ніжках". При цьому будуть розповідати, що будують мегаполіси. Розумієте? Це біда.

- Якісь фонди до вас заходили?

- Так, заходили. "10 Квітня" і ще там декілька фондів. Вони нам допомогли в одній зі шкіл зробити туалетну кімнату. Буквально тільки закінчили.

- У вас є план "Б"? Якщо з ремонтом в ліцеї все затягнеться? 


Ось так вигладала школа в березні 2023 року. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

- Так, це дуже об'ємний проєкт і термін виконання може затягнутися на рік. Тому ми придбали ще два автобуси й будемо намагатися возити дітей до школи в селі Болгарка. Ми там зробили укриття, відремонтували підвал. Але розглядається ще один варіант розв'язання проблеми. Ми можемо замовляти роботи з відновлення школи поступово. Наприклад, щоб відновити на першому етапі тільки одне крило. Поставимо перегородки й почнемо навчання. Щоб не чекати, поки вся школа відремонтується. Зараз я хочу запросити ДСНС, чи дозволять вони нам так зробити. А укриття встановимо мобільні. Вони коштують не так багато, не 100 млн, як ці підземні, повністю заглиблені укриття згідно з вимогами, а близько 5-6 млн грн. І таким чином вони будуть і для людей, які там проживають, і для школярів, які там можуть бути. 

Зазначимо, що закупка автобусів теж викликала у людей обурення. Реакція Сича: "Я планую, а люди живуть сьогодні", - каже чиновник (до речі, колишній підприємець - з 2007 до 2010 року працював директором філії концерну СТО "Одесасервіс").

Цікаво, що в селі вже два рази намагалися оголосити тендер на будівництво протирадіаційного укриття на 300 кв м у яслах-садку "Антошка" за понад 27 мільйонів гривень, але потім скасовували.

Згідно з тендерною документацією, підрядник повинен був відновити та зміцнити стіни та сходи протирадіаційного притулку, укомплектувати його меблями та сантехнікою, а також налагодити систему оповіщення.

Останнього разу в торгах брали участь три фірми — ТОВ "Будівельна компанія Затишний Дім", ТОВ "Будівельна фірма Преміумстандартбуд" та ТОВ "БУ Градо-Строй". Усі три фірми погодилися виконати заявлений обсяг робіт за 24,2 млн грн.

Найпривабливішим замовник визнав пропозицію ТОВ "Будівельна компанія Затишний Дім". За інформацією Youcontrol, компанія зареєстрована у 2018 році в селі Петропавлівка Білгород-Дністровського району. Керівник та бенефіціар — Денис Роженко.

В березні цього року робоча група "Прозорість і підзвітність", яка працює при обласній військовій адміністрації, відзвітувала, що тендер скасовано. 

Перший тендер на реконструкцію цього об’єкту Дачненська сільрада оголосила на початку грудня 2023 року. Переможцем торгів тоді визнали єдиного учасника — ТОВ "СК "Градо-Буд". Фірма зареєстрована у 2008 році в Одесі. Керівник – Сергій Мішакін. Проте в кінці грудня результати тендеру теж були скасовані після перевірки робочою групою "Прозорість і підзвітність".

Читайте також: Життя після атаки рф: чому відновлення одеського бізнесу дійсно надихає

"Болото і діти": чому сільрада "злила" 29 мільйонів на водопостачання 

- Багато зараз "прильотів"?

- Були оце перед Новим роком, — зітхає Сич. - У нас, щоб ви розуміли, на сьогодні зафіксовані 306 постраждалих будинків. На минулий рік це була третина в Одеській області, де загалом було зафіксовано 900 будинків.


Жанна Лисак надає нам необхідну інформацію. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Секретарка сільради Жанна Лисак уточнила, що в цілому на відновлення пошкоджених будівель було виділено у 2022 році 7 696 500 грн. Торік - 545 000 грн.


Сільрада опікується 35 бригадою морпіхів та 80 десантно-штурмовою. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

"Люди спочатку були налякані. Але на даний час майже всі вже повернулися і зараз ми разом з ними намагаємося зробити наше життя якось на краще", — каже голова сільради. 

Саме так в Дачному пояснюють виділення 29,03 млн грн на будівництво водопостачання

Зазначимо, що "Наші гроші" звинуватили сільраду у завищених цінах.

"Переплата на трубах може складати 1,35-1,80 млн грн, а на піску – 1,98-2,31 млн грн. Тобто разом це 3,33-4,10 млн грн. Цих коштів вистачило б на два-три нові пікапи Mitsubishi L200", - підрахувало видання.

Фірми ТОВ "Одесагрогаз" та ТОВ "Будівельна фірма Преміумстандартбуд" отримали підряди без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

"Я знаю, що обласна адміністрація має допомогти, тому що в нас є велика проблема — це водозабезпечення. Коли я сюди прийшов, у 2010 році критична проблема водопостачання була вирішена десь на 15-20%. Зараз, мабуть, 10-12% залишилося закінчити. На території будинку культури, де вчаться діти, дуже близько розташовані ґрунтові води й люди копали собі копанки й тою водою користувалися. Але це категорично заборонено, тому що це практично нижній шар стічних вод і це дуже небезпечно для людей, — пояснює керівник села.


Кабінет Руслана Сича. За його словам, раніше тут була стайня. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Він зазначає, що до кінця березня почнеться подача води: "Уже випробування пройшли, просто погода нам не дає це закінчити трохи" (ми дійсно приїхали в дощ). 


Фото: Інтент/Ната Чернецька

Наша розмова закінчилася філософічно: "Я досліджую цю проблему. Чому ми повинні витрачати стільки грошей? Ми спальний район під Одесою. Люди працюють в місті, а потім приїжджають сюди. А чому тоді ПДФО лишається тільки в Одесі? Моя пропозиція, щоб цей податок розщепити: 50% за місцем роботи,  50% - за місцем проживання. Тоді й місто, і село розвивалися б гармонічно. А так виходить, що десь і тротуари, і фонтани, а десь болото і діти. Мені зараз 55 років і я хочу з цим болотом якось покінчити", - зізнався чоловік.


Фото: Інтент/Ната Чернецька

Читайте також: Єпархія, мерія та Італія: як в Одесі відновлюють найбільший храм Московського патріархату після атаки рф

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Ната Чернецька

Поділитися