15 липня 2022 р. 21:44

Що відомо про заможне життя доньки гауляйтера Херсонщини Сальдо

Що відомо про заможне життя доньки гауляйтера Херсонщини Сальдо

Український депутат, тричі міський голова Херсона, нардеп та - остання графа у біографії – колаборант. Таке коротке досьє можна скласти на Володимира Сальдо, призначеного окупантами на посаду «голови Херсонської адміністрації».

Сальдо вже місяць як громадянин росії.

Як повідомляє Центр публічних розслідувань, попри те, що родина колаборанта має квартири, будинки, котеджі у Херсоні, Києві та Криму, на самого Володимира Сальдо не записаний жоден бізнес. Водночас його донька – Ірина Сальдо – офіційно заможна панянка, що і нині веде підприємницьку діяльність за кордоном (на родинний зв’язок вказують дописи у соцмережах).  

Фото: Володимир та Ірина Сальдо/НикВести

Українські статки: будівельний бізнес від батька

Згідно з реєстрами, донька Сальдо значиться у кількох бізнесах. 

Зазначимо, що з початком повномасштабного вторгнення перестав працювати Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. У зв'язку з цим журналісти ЦПР використовували інші бази відкритих даних. 

Тож, за інформацією аналітичної системи YouControl, жінка володіє пакетом акцій наразі збанкрутілого «Херсонбуду». Саме на цьому підприємстві почав будувати свою кар’єру сам Володимир Cальдо: у 1973 році був майстром у Будівельно-монтажному управлінні «Промбуд-1», (комбінат «Херсонбуд»), а з 1991 по 2001 – став одним із начальників та акціонерів. Як це вдалося, він відповів під час інтерв’ю у 2013 році: 

«На той час відбувалася зміна правових відносин у сфері власності. Державні підприємства акціонувалися. Трудовий колектив мав право отримати акції. І, працюючи у цьому трудовому колективі, я отримав більший пакет акцій, оскільки був керівником одного із підрозділів. А згодом збільшив цей пакет і став одним із головних акціонерів компанії».  


Дані YouControl щодо акціонерів ПАТ Проєктно-будівельна фірма "Херсонбуд"

Нині серед акціонерів Володимира Сальдо немає, проте є його донька Ірина (8,56%). Коли головний колаборант Херсонщини був міським головою, підприємство вигравало тендери на ремонт установ регіону, приводимо лише кілька прикладів: у 2009 році компанія стала переможцем у тендері на завершення ремонту міської лікарні імені О. С. Лучанського, у 2008 - капітального ремонту  рентгенманіпуляційного блоку обласного кардіологічного центру. 


Дані проєкту "Закупівлі"

Нині щодо будівельної фірми порушено справу про банкрутство, а за даними системи YouСontrol, компанія багато судилась. Попри великі тендери від міста, компанія мало заборгованості перед пенсійним фондом, податковою, працівниками та іншими, які стягували свої кревні через суд. Є серед справ і кримінальні. Одна із них про умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. 

«У період з 01.10.2008 року по 31.03.2011(у цей проміжок часу Сальдо був міським головою Херсону, - ЦПР) року, шляхом безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ та заниження об’єкту оподаткування, умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на суму 1 807 669 грн та податку на прибуток підприємства на суму 264 834 грн, а всього на загальну суму 2 072 503 грн», – йдеться у матеріалах суду. 

Українські статки: автівки та інше

Окрім будівельного бізнесу, за даними YouControl, Ірина Сальдо є бенефіціаром ТОВ «БЕБКО-АВТО» – компанії зі статутним капіталом 1,8 мільйона гривень (частка у 55 %). 

У «БЕБКО-АВТО» займаються продажем машин. Серед власників підприємства записаний Антон Кушнір (відповідно до інформації ЗМІ, громадянин рф, який давно жив в Україні, а у травні під час евакуації мирного населення загинув від пострілу російського снайпера) та Вячеслав Бебко. 

«БЕБКО-АВТО» зареєстрована у Херсоні, Миколаївське шосе 4 км. У 2020 році, якщо вірити YouСontrol, фірма наторгувала на 70 тисяч гривень чистого прибутку.


Дані YouControl щодо прибутку ТОВ «БЕБКО-АВТО»

За цією ж адресою (Херсон, Миколаївське шосе 4 км) зареєстровано й інше підприємство – ТОВ «АЗБУКА АВТО», яке теж займається машинами і серед власників якої також є вище згадані Антон Кушнір і Вячеслав Бебко. Та замість Ірини Сальдо тут партнеркою є Катерина Гоменюк. У фейсбуці підприємства написано, що «АЗБУКА АВТО» займається продажем Volvo, Ford, Fiat та інших автівок. Також за цією адресою до повномасштабного вторгнення 24 лютого працювали автосалони, СТО, а також готель із котеджами, номерами, кафе та конференц-залою. 

А тепер найцікавіше. Як повідомив журналістам ЦПР засновник та власник торгової марки «Бебко-Авто» Іван Бебко (на момент окупації заступник міського голови Херсона, депутат від політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»»), жодного стосунку підприємства, що є на Миколаївському шосе, до родини колаборанта не мають. Компанія, у якій зазначена Ірина Сальдо, була колись зареєстрована, але нині ніякої діяльності не веде, а «може, десь ще числиться на папері». 

«Вона (Ірина Сальдо – ЦПР) і не вела ніякої діяльності в Херсоні. «Азбука Авто» та інші підприємства на Миколаївському шоссе не мають жодного стосунку до Сальдо чи Сальдо до них. І взагалі в Херсоні ніколи не було із Сальдо жодних спільних бізнесів. Він і його сім’я – наші клієнти, купували машини», – зазначив Іван Бебко. 

Несподівано. Хоча реєстри говорять протилежне.

Тим більше, прізвище Бебка вже звучало поряд із ім’ям головного колаборанта Херсонщини. У розслідуванні від Слідство.інфо «Державна зрада та викрадення людини: в чому підозрюють колишнього мера Херсона» йдеться, що Іван Бебко допоміг грішми помічниці Сальдо Ользі Співакіній, яку знав «як вірного соратника, помічницю Володимира Васильовича». 

Також зазначимо, що Іван Бебко – батько Вячеслава Бебка, одного із власників «БЕБКО-АВТО» та «АЗБУКА АВТО». Ми намагались зв’язатись із Вячеславом у фейсбуці, щоб поспілкуватись щодо його бізнеса із родиною Сальдо. І досі чекаємо на відповідь. 

Також Ірина Сальдо є однією із власниць ТОВ «КОНКА» (доля – 40 %) – підприємства, що займається розвагами та відпочинком. 


Дані аналітичної системи YouControl

Закордонний бізнес та життя

Сама ж Ірина Сальдо, за інформацією ЗМІ, проживає у Франції біля Ніцци та займається нерухомістю. За час повномасштабного вторгнення жінка видалила свої актуальні  соцмережі. Хоча раніше мала сторінку в інстаграмі, де як коуч брала гроші за медитації та енергопрактики. Профіль у фейсбуці нині майже порожній, залишилось лише кілька посилань на сайт Ірини, який зараз видалений: 

«Ставлячи цікаві та перспективні цілі, можна позбутися нудьги. Для цього змусіть себе залишити зону комфорту. Мабуть, буде страшно: адже ніколи не знаєш, чи вдасться в перспективі «вийти сухим із води»», – пише жінка у червні 2014 року (Переклад з рос. - ЦПР). 

Скрін зі старої сторінки у фейсбуці. Покликання так виглядає, бо сайт видалений

В інтернеті залишилось відео, у якому Ірина Сальдо називає себе професійною брокеркою та «експерткою з побудови ВАШОЇ нерухомості на Французькій Рів’єрі». 

Зобов'язується перетворити майно на прибуткове, а якщо у вас немає грошей на це, то: «Обіцяю навчити чарівній формулі бізнесу, які я особисто перевірила на собі». У кінці жінка каже, що вела свої профілі, у яких розповідає про красиве життя: казино, яхт-шоу, бали.  

І це дійсно так: якщо свіжі акаунти видалені, то можна натрапити на пости із відміткою Ірини та старі профілі. Де вона кілька років тому позує на Каннському кінофестивалі, фестивалі у Монте-Карло та подорожує, вдягнена у Channel та SAINT LAURENT.

Фото із її старого акаунту у твіттері

Ірина Сальдо стверджує, що є представницею агенції з нерухомості Italgest Group (займається іноземними клієнтами). Це фірма пропонує допомогу у підборі та покупці вілл, пентхаусів чи видових квартир на території Французької Рів’єри та у Монако. На сайті є варіанти житла, ціни якого стартують від 650 тисяч євро. Статутний капітал компанії – 10 тисяч євро, а от працівників у ній всього від 3 до 5. Ми написали компанії на пошту та у фейсбуці, але на момент публікації матеріалу відповіді ще не отримали.

Сайт Italgest Group

Компанія Italgest Group розташована у маленькому містечку поблизу Ніцци – Ментоні, а ось неподалік, у кількох кварталах, зареєстровано ще одно індивідуальне підприємство, яке записане на IRYNA SALDO. Інформації про компанію мало, лише відомо, що це агенція з нерухомості.

Ірина закінчила Київський національний економічний університет (менеджмент та міжнародний бізнес) та французьку бізнес-школу INSEEC (теж менеджмент). У Ірини є донька, а у Володимира Сальдо, відповідно, онука. Це підтвердив і сам колаборант в інтерв’ю, коли сказав, що у нього в родині – самі жінки: дружина, донька та онучка. 

Щодо чоловіка Ірини є лише єдина згадка у ЗМІ. У 2016 році Володимир Сальдо сказав, що підприємство ПРАТ «Каштан» у Житомирській області, яке виробляє продукцію із природного каменю та записане на його дружину Любов Сальдо, було засноване зятем. Керівником у ПРАТ «Каштан» значиться Ігор Миколайович Колпаков. Чоловік управляє ще одним підприємством – ПП «Орбіта», що виробляє продукти із м’яса, та є власником долі у «ТОВ ПРОГРЕС - 2001» зі видобутку каменю. Все це у Житомирській області. 

Коли Володимиру Сальдо видавали російський паспорт, він заявив, що це найбажаніший подарунок напередодні дня росії. Поки чоловік братається із ворогом та мріє про майбутнє Херсонщини у складі рф, його донька продовжує жити та працювати в одній з країн ЄС. Одній із тих, що наклала санкції на її батька. 

Авторка: Наталя Куліді

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися