12 серпня 2022 р. 18:49

Як великі аграрії Херсонщини перетворилися на поплічників ворога

Як великі аграрії Херсонщини перетворилися на поплічників ворога

Один заявив про намір вивозити українські продукти до росії, інший – тисне на аграріїв, щоб вони сплачувати податки до рф, а третій через синів має сотні гектарів української землі. Це все про колаборантів Херсонщини, що увійшли до складу окупаційного уряду регіону. Деякі із них співпрацювали із росією ще до повномасштабного вторгнення, а нині впливають на агрожиття області.

Більше про агробізнес представників «уряду» Херсона в матеріалі Центру публічних розслідувань.

Хотів вивозити українські продукти ще до 2013 року: Ігор Григор’єв

Ігоря Григор’єва у новинах рф титрують як "голову департаменту сільського-господарства військово-цивільної адміністрації Херсонської області". Це саме він заявив, що частину українського врожаю відправлять до росії. 

Що відомо про цього колаборанта? До приходу окупаційної влади Григор’єв вів не надто публічний спосіб життя, розвиваючи власний аграрний бізнес. 

Ігор Григор’єв був керівником товарної біржі «Аграрна біржа» (філії київської агропромислової біржі «Київагропромбіржа»). Нині підприємство, яке, за даними системи YouControl проіснувало 16 років, не працює. Проте, наприклад, за 2019 рік вдалось виручити 1,8 млн гривень. 

Фінансовий аналіз ТБ «Аграрна біржа», дані YouControl

Також ТБ «Аграрна біржа» вигравала державні тендери. Найбільший на 358 тисяч гривень. Спочатку підприємство уклало договір корегування генерального плану для сіл Борозенське, Кучерське, Садок та П’ятихатки Херсонської області. Але потім його розірвало через неправильно вписаний код робіт. Наступний договір щодо розробки генеральних планів вже був складений правильно. Пізніше із цією сільською радою товарна біржа уклала ще один додатковий договір: скромніший – на майже 40 тис. гривень – це розробка містобудівної документації (плану зонування території) все тих же чотирьох населених пунктів.  

У ТБ «Аграрна біржа» залишився сайт, на якому зазначено, що Ігор Григор’єв – «ініціативний, вмілий та енергійний». 

І, дійсно, вмілий, бо він ще виступає бенефіціаром Товариства з обмеженою відповідальністю «Росукртрейд», серед засновників якого вказане підприємство «Вектор», зареєстроване у Москві. «ТОВ «Росукртрейд» – це спільне російсько-українське підприємство, створене 24 травня 2012 року у рамках Міжнародної системи просування товарів "Зелений коридор"», – йдеться на сайті

Що ж воно мало робити? Все просто: вивозити херсонські продукти до рф: овочі, баштан, м’ясо та інші. Меморандум про це був укладений між Ігорем Григор’євим, генеральним директором «Росукртрейд» та Миколою Костяком, головою Херсонської облдержадміністрації, у вересні 2012 року. У презентації Міжнародної системи просування товарів «Зелений коридор», йдеться, що після організації всієї схеми початок отримання доходів припав би на серпень 2013 року. 

Засноване у Херсоні «Росукртрейд» не припиняло діяльність 10 років. Та діяльність підприємства за цей час не відображена у реєстрах. Лише відомо, що у 2019 та 2021 роках засновників-бенефіціарів – трьох громадян росії – видалили із реєстраційної інформації. А російське товариство з обмеженою відповідальністю «Вектор», за даними реєстрів рф, було ліквідоване у 2018 році. 

Крім цього, Ігор Григор’єв є бенефіціаром Малого колективного підприємства «Либідь» (торгівля паливом, рудами, металами та хімічними речовинами), Товариства з обмеженою відповідальністю «Землевпорядний аутсорсінговий центр» (діяльність в галузі інженерних досліджень та надання технічних консультацій) та Херсонського осередку всеукраїнського громадського об’єднання «Українська аграрна конфедерація». 

Змушує аграріїв сплачувати податки до рф: Олексій Ковальов

Нардепа Колесникова партия "Слуга народы" считает коллаборантом | The Page

Олексій Ковальов. Фото: The Page

Олексій Ковальов – нардеп від «Слуги народу», обійняв посаду заступника голови у незаконно створеному окупаційною адміністрацією держави-агресора «уряді Херсонської області». «Планується повномасштабна інтеграція аграріїв Херсонщини до економічної моделі росії», – писав чоловік на своїй сторінці у facebook у червні (дані від ДБР). Наприкінці того ж місяця авто із ним підірвали, але Ковальов вижив

Пізніше стало відомо, що Олексій Ковальов постачав харчі та продукти до Криму, а звідти віз паливно-мастильні матеріали, а у Голій Пристані на Херсонщині віддав санаторій для розміщення росіян. Підозру нардепу у державній зраді та пособництві державі-агресору підписала генеральна прокурорка України 2020-2022-х років Ірина Венедиктова

За інформацією від Херсонської ОДА, на початок серпня колаборант Олексій Ковальов, призначений окупаційною владою так званим «міністром аграрної політики Херсонщини», змушує місцевих аграріїв реєструватися та сплачувати «податки» за російським законодавством.

Хоч нині Ковальов опікується аграрними питаннями, сам відповідних бізнесів не має. Проте досі номінально володіє медійним. Чоловік є бенефіціаром ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"», яке транслює ефір інформаційно-розважального «4 каналу». Після купівлі ТОВ Олексій Ковальов заявив: «Проукраїнський вектор каналу буде збережений, незалежна редакційна політика також (під час знайомства з колективом, я вже підписав відповідну редакційну угоду). Вважаю, що телеканал має бути більш чітко спрямований на посилення об’єднавчих процесів в українському суспільстві. Це ще одне наше завдання в найближчий перспективі».

Олексій Ковальов загинув – попередньо, інформація про загибель нардепа на Херсонщині є фейком » Слово і Діло

Олексій Ковальов. Фото: Слово і діло

3 серпня стало відомо, що у приміщенні «4-го каналу» ДБР провело обшуки. Управління корпоративними правами ухвалою слідчого судді передали в Агентство з розшуку та менеджменту активів. Варто додати, що керівництво та працівники каналу відхрестились від свого власника і заявили, що не були поінформовані про його проросійські погляди.

Зараз, за даними системи YouControl, Олексій Ковальов не має жодного стосунку до сільгосппідприємств, але мав раніше. Він був директором та співзасновником ПП «ЛК-АГРО» (вирощування зерна та технічних культур), це підприємство згадувалось у розслідуванні про продаж солезаводу неподалік Голої Пристані (батьківщини Ковальова), а тепер у власниках там залишився Володимир Трухан (частка у 50 %), пов’язаний із родиною нардепа; засновником та директором ТОВ «Херсонські аграрії» (вирощування зерна та технічних культур) та ТОВ «Херсонагропродакшин» (вирощування овочів та баштанних, коренеплодів та бульбоплодів). 

Ці всі підприємства входять до групи родини Ковальових. І хоч сам нардеп вийшов із числа причетних до цих компаній, втім може їх контролювати – наприклад, через матір (більшість записані саме на неї). 

Усі підприємства родини Ковальових працюють в аграрному секторі, зокрема, це вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів. Сам Олексій Ковальов в останнє згадується у цих підприємствах у 2019 році, якраз коли був обраний нардепом. 

Власники сотень земельних ділянок на Херсонщині: родина Булюків 

Депутату Херсонської облради Віталію Булюку оголосили про підозру в держзраді – Кавун.Сity

Віталій Булюк. Фото: Кавун.city

Віталій Булюк – кум Ігоря Калєтніка, нардепа від «Комуністичної партії», який голосував за «диктаторські закони» від 16 січня 2014 року. 

Колаборант Віталій Булюк очолював Херсонську митницю з 2007 до 2015 року, був люстрований. Але посадовець звернувся до суду з вимогою визнати його звільнення з митниці протиправним. Частково позов задовольнили у тому, що стосується поновлення на митниці, а також поверненні коштів: «Стягнути на користь Віталія Булюка середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 28 березня 2015 року по 25 листопада 2020 року у сумі 814113 грн. 53 коп. з відрахуванням податків та зборів». Після місцевих виборів 2020-го став депутатом Херсонської облради від «Нашого краю». 

Віталію Булюку прокуратура повідомила про підозру у колабораційній діяльності, бо очолив окупаційну митницю та був призначений росіянами одним із «заступників» окупаційної адміністрації Херсонщини. На самого Віталія Булюка не зареєстрована жодна фірма, а от його діти – мають мільйонні прибутки. 

За даними «Наших грошей», у Віталія Булюка є старший син Віктор (1995 рік народження, у декларації за 2015-й батько чомусь забув про нього та не вказав) та молодший – Ігор (1998 рік народження). А от вони вже є керівниками та бенефіціарами кількох великих сільгосппідприємств Херсонщини, на які зареєстровані сотні земельних ділянок (за даними системи YouControl). Розглянемо їх детальніше.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське підприємство «Басматі» з вирощування рису, де Віктор Булюк є керівником та бенефіціаром (частка у 50 %). На ТОВі записані 244 земельні ділянки. Виторг із підприємства у 2019-ому сягав 7,7 млн гривень. 

Фінансовий аналіз «Сільськогосподарське підприємство «Басматі», дані YouControl

Наступне підприємство – Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма-Булюк» (вирощування зерна та технічних культур). Частки у ньому розподілені між синами - Віктором Булюком (84,2%) та його братом Ігорем Булюком (15,8%). Тут вже земельних ділянок більше – 835 штук, прибутку теж – 82 млн гривень за 2019 рік.

 

Фінансовий аналіз «Агрофірма-Булюк», дані YouControl

Цю компанію її керівник Віктор Булюк назвав «сімейною», у 2021 році він вже очолював її п’ятий рік (тобто зі свого 21-річного віку). 

Херсонщина, агрофірма, Булюк

Віктор Булюк справа. Фото: Херсонці

Також – ТОВ «Агрофірма Преображення» (вирощування зернових культур, крім рису), де Віктор Булюк є бенефіціаром (50% доля). На бізнесі зареєстровано 143 земельні ділянки. 

Ще одне – Товариство з обмеженою відповідальністю «Сервіс м'ясо» (оптова торгівля м’ясом та м’ясними продуктами). Тут частки теж розподілені між Віктором Булюком та його братом Ігорем, але вже 50 на 50%. При підприємстві є 10 земельних ділянок. 

Також Віктор Булюк є бенефіціаром ТОВ «Б-АГРО» (торгівля фруктами та овочами), ТОВ «Юридична компанія «Авеллум Легас», ПП «Приватне Фармацевтичне підприємство «Адоніс», а також одним із засновників ТОВ «Кінбурнська коса» .

А Ігор Булюк є співвласником ТОВ «Енергія Півдня» (система подачі пари та кондиціонування повітря) та керівником ТОВ «Комбікормовий комбінат «Бехтери» (вироблення готових кормів для тварин, що утримуються на фермах).
 

Херсонщина - аграрний регіон із високорозвиненим сільським господарством, який забезпечуває врожаєм всю Україну і не тільки. Територія області займає майже 2 млн га сільськогосподарських угідь, це один з національних лідерів у вирощуванні овочів і баштанних культур.

Вищезгадані колаборанти усі свої статки заробили на тому, що давала плодюча українська земля, однак зараз вони є представниками окупаційного керівництва регіону.

Маючи по декілька агропідприємств, вони співпрацювали і продовжують співпрацювати із ворогом, впливаючи на розподіл українського врожаю.

Авторка: Наталя Куліді

Поділитися