30 листопада 2022 р. 20:21

"Все для своїх": як прибирання одеських вулиць перетворюють на прибутковий бізнес

Фото: tOrange.biz

(Фото: tOrange.biz)

Підмітанням вулиць в Одесі ще кілька років тому опікувалися виключно комунальники. Однак поступово ці роботи перестають виконувати працівники ЖКС. На зміну комунальникам приходять керуючі компанії. І складається цікава ситуація – там, де комунальники розорювалися і по самі вуха влазили в борги, приватні фірми, пов'язані з міською владою, заробляли непогані гроші. Хто отримує дохід на підмітанні вулиць – читайте в матеріалі Центру публічних розслідувань

Ціни 

Одеська область одна з тих, де у 2022 році укладено найбільше договорів на послуги з прибирання та підмітання вулиць. Вона на четвертому місці з 78 договорами. Однак суми, порівняно з іншими областями, Одещина все ще витрачає скромні. Якщо на Дніпропетровщині договорів уклали на понад 560 мільйонів, а на Київщині на понад 152 мільйони, то в Одеській області поки що лише на трохи більше ніж 37 мільйонів гривень.

Чому так мало? А навіщо витрачати більше, поки на ринку ще працюють КП, а наближені до міськради керуючі компанії ще тільки потихеньку створюються? Керуючі компанії відкушують все більшу частину "пирога" поступово і непомітно для пересічних громадян. 

Відповідно до рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради № 36 від 21 березня 2022 року "Про встановлення граничної вартості послуги з утримання територій загального користування в місті Одесі", вартість послуги з утримання 1 кв. м площі територій загального користування в Одесі може коштувати не більше 1,2 гривень. 

Здавалося б, є фіксована помірна ціна, які ж тут можуть бути можливості для збільшення заробітків. Однак керуючі компанії поступово починають заробляти все більше, прибираючи одну й ту саму загальну площу. Річ у тому, що підмітати одну й ту саму вулицю по 1,2 гривень можна багато разів. Та й окрім підмітання у договорах є багато пунктів з якими можна "погратися". 

Наприклад, 5 квітня 2021 року Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради уклала договір з ТОВ "Керуюча компанія "Суворовський". Договір мав діяти до кінця року, тобто майже 6 повних місяців. За договором керуюча компанія прибирала площу в 1 млн 152 тис. 560 квадратних метрів протягом пів року за 6 млн 308 тис. 100 гривень. 

А 14 листопада 2022 року Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради уклала інший договір з ТОВ "Керуюча компанія "Суворовський". За цією угодою КК має прибирати площу у 1 млн 330 тис. 400 метрів протягом 1,5 місяців за 3 млн 192 тис. 960 гривень. 

Отже, площа прибирання зросла на 177 тис. 840 кв. м. Це трохи більше ніж на 15 відсотків. Ціна ж у перерахунку на 1 місяці у першому випадку складала 1 млн 51 тис.  350 гривень, а у другому вже 2 млн 128 тис. 640 гривень. Тобто майже вдвічі. 

У серпні 2021 року Малиновська райадміністрація Одеси уклала договір з КК "Сервіс плюс" на прибирання 33,821 га території протягом 5 місяців за 996 тисяч 329,62 гривень. А 28 липня 2022 року – договір на прибирання 173,279 га протягом 2 місяці за 4 млн 158 тис. 696 гривень. Площа зросла в більш ніж 5 разів. Термін скоротився. Якщо у 2021 році один місяць 33,821 га прибирали за майже 200 тисяч гривень, то у 2022 році 173,279 га прибирають за 2 млн 79 тис. 348 гривень. Якщо поділити цю суму на 5, тобто знайти ціну за прибирання п’ятої частини площі, яку прибирають цьогоріч, щоб порахувати, як зросла вартість прибирання 33,821 га, бачимо, що вартість зросла більш ніж удвічі і становить 415 тис. 869,6 гривні. І це ще не все - за договором 2021 року у літній період підмітання територій проводили щотижня, а за договором 2022 року – "за потреби, але не рідше 2 разів на місяць". 

Історія питання 

У 2018 році, за даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, закупівель за кодом 90610000-6 (Послуги з прибирання та підмітання вулиць) в Одесі було здійснено всього 18. Семеро з дев'яти постачальників були комунальними підприємствами. Витратили на ці послуги 284 тис. 648 гривень. Закупала такі послуги тільки Централізована міська бібліотека для дітей. Місту ці послуги надавали ЖКС та КП "Міські дороги". 

У 2019 році ситуація майже не змінилася. Укладено було 20 угод на суму понад 273 тисячі гривень. Окрім бібліотек послуги з прибирання вулиць купило КП "Міжнародний аеропорт Одеса". 

У 2020 році ситуація раптом різко змінилася. На прибирання вулиць уклали 19 договорів на суму у 6 млн 755 тис. 501 гривню. Серед замовників раптом з'явилися КП ЖКС, Крім того, Суворовська районна державна адміністрація міста Одеси несподівано закупила таких послуг на 6 мільйонів гривень. Постачальником послуг стала ТОВ "Керуюча компанія "Суворовський". 

У 2021 році послуг з підмітання вулиць місто купило вже на 7,6 мільйона гривень. Найбільшу суму (6,3 мільйона гривень) витратила Суворовська райадміністрація. 

У 2022 році ми знову маємо "рішучий крок" з боку міської влади у сторону перетворення послуг, які раніше надавали комунальники, у золоту жилу для "своїх". Адже закупівель оголосили на понад 13 мільйонів гривень. Серед постачальників все ще є ЖКС. Однак, з ними договорів уклали на 2,3 мільйона гривень. А майже 11,4 мільйона поділять між собою вже згадана КК "Суворовський", що належить соратнику мера, Керуюча компанія "Сервіс плюс", ТОВ "ЕКО-ЛІДЕР" та ФОП Євгеній Савченко. 

Цікавий факт: попри те, що за даними BI Prozorro з керуючими компаніями "Суворовський" та "Сервіс плюс" у 2022 році всього укладено 19 договорів на загальну суму менш ніж 7 мільйонів гривень, згідно з даними Spending отримали вони від чотирьох районних адміністрацій Одеси 19 млн 396 тис. 740 гривень за утримання та благоустрій територій у 2022 році. 

Всі "свої"? 

Найочевидніші зв'язки з владою має Керуюча компанія «Суворовський». Цій фірмі ми присвятили окрему статтю. Вона належить поплічнику Одеського мера Геннадія Труханова, Віталію Поповичу. КК «Суворовський» примудрилася не лише повністю витіснити з ринку комунальне підприємство ЖКС «Північний», а ще й користується нерухомістю цього КП. Опубліковано документ, в якому вказано, що в серпні 2017 року ЖКС передав компанії Поповича свої будівлі та споруди площею 1841 кв. м за адресою вул. Паустовського, 31а. Так само ЖКС чомусь передав у позику конкуренту і свою техніку.

Ще один близький до влади підрядник – Керуюча компанія "Сервіс плюс". Цікава ця фірма тим, що створена 2,8 року тому, її директор, Геннадій Іваницький, донедавна був директором ЖКС "Фонтанський". До цього він також працював в ЖКС "Порто-Франківський". 

На тендер Малиновської районної адміністрації ця фірма подала пакет документів, з яких можна дізнатися багато цікавого. Наприклад, у довідці про наявність працівників відповідної кваліфікації більшість співробітників, які фактично будуть виконувати роботу (двірників), вказані як "Робітник з КП". 

Здавалося б, людина з досвідом та зв'язками, Геннадій Іваницький міг би сам піти в бізнес та скласти конкуренцію комунальним підприємствам. Однак ексчиновник чомусь найнявся директором у компанію до Вадима Зайцева. 

Власник Керуючої компанії "Сервіс плюс" Вадим Зайцев – засновник ГО "Мото Одеса". Він, за даними аналітичної платформи YouControl, також раніше був керівником фірми "Екосервіс Одеса", якою зараз керує Андрій Тихонов, а володіють Соколовський Ігор та Савченко Каріна (про пані з аналогічним ПІБ ми ще згадаємо далі). Фірма спеціалізується на утилізації сміття та активно отримує підряди від одеських чиновників, орендуючи транспорт у фірми, розташованої за тією ж адресою, що і КК "Сервіс плюс". Іноді ця фірма приходить на торги з дуже дивними пакетами документів, в яких можуть одночасно бути довідка про наявність матеріально-технічної бази, в який сказано, що фірма виступає посередником, довідка про незалучення субпідрядників та договір з прямим конкурентом на торгах про надання послуг. 

Один з засновників фірми "Екосервіс Одеса", Ігор Соколовський, також є головою правління ГО "Патріоти Одеси". А один з засновників цього ГО, Євген Нижегородов, своєю чергою, балотувався до Одеської міської ради у 2015 році від Радикальної партії Олега Ляшка, а у 2020 році від "Національного корпусу". 

"Патріотам Одеси", до речі, за якісь невідомі широкому загалу здобутки міська рада безплатно передавала нерухомість. "Патріоти Одеси" отримали приміщення загальною площею 362,3 кв. м, що знаходиться за адресою: провулок Покровський, 15, біля будівлі Служби безпеки України. Значиться воно як житловий будинок Зельдовича, збудований 1912 року архітектором Файфелем.

Окрім "політично-активних громадян" серед цього кола пов'язаних осіб є й особи більш тісно та очевидно пов'язані з чиновниками міськради. Так, вже згаданий Андрій Тихонов, керівник "Екосервіс Одеса", який паралельно вже найнявся в новостворену фірму "Керуюча компанія "Перша міська", За даними YouControl, може виявитися однією людиною з начальником відділу експлуатаційно-сервісної роботи Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України. 

Андрій Тихонов з великою ймовірністю є членом родини та власником спільного майна з Наталею Мостовських, керівницею Департаменту міського господарства Одеської міської ради.

Адже судячи з фото в паспорті, яке пан Тихонов надавав в пакеті документів на відкриті торги, це та сама людина, яку обіймає на фото на своїй сторінці у фейсбуці Наталя Мостовських.


Про Наталю Мостовських відомо, що вона працювала керівницею "Міськзелентресту", заступницею директора Департаменту муніципальної безпеки, начальницею управління благоустрою та екологічного контролю того ж департаменту, головою Суворовської районної адміністрації міста Одеси, заступницею директора Департаменту міського господарства, наразі є директоркою цього департаменту.

Ще один постачальник послуг з підмітання вулиць – фірма "ЕКО-ЛІДЕР". У неї придбали послуги з прибирання тротуарів вакуумним транспортом на суму приблизно 300 тисяч гривень. Всього з фірмою "ЕКО-ЛІДЕР" чиновники уклали 143 договори на суму у понад 35 мільйонів гривень. Здебільшого йдеться про послуги з поводження зі сміттям. 

Власник і уповноважена особа – Наталія Радченко. Судячи з даних паспорту, який вона подавала у пакеті документів на відкриті торги, у пані Наталії є чоловік, Сергій Радченко. Особа з ідентичним ПІБ є підприємцем, що надає такі самі послуги, як і фірма "ЕКО-ЛІДЕР". Також аналогічні дані має колишній керівник підприємства КП "Одескомунтранс". Крім того, особу з такими даними судили за службове підроблення. Виправдали, але наразі прокуратура подала апеляцію і для допиту викликають свідків

ФОП Євгеній Савченко теж буде прибирати вулиці вакуумним автотранспортом. Зареєстрований підприємець лише рік, у місті Білгород-Дністровський Одеської області. Цікаво, що перший свій підряд від чиновників ФОП отримав за пів року до того, як зареєструвався. І це був підряд з утеплення фасаду

ФОП використовує спільний номер мобільного телефону з фірмою "Будтеплоенерго", де він є керівником і засновником. 

З фірмою Євгенія Савченка чиновники укладають договори від самого її створення. І вже довірили молодому бізнесмену робіт на суму понад 15 мільйонів гривень. 

Пан Савченко співпрацює зі згаданою вище фірмою "ЕКО-ЛІДЕР". Договір між "ЕКО-ЛІДЕР" та "Будтеплоенерго" було надано на одні з торгів

Крім того, юристом у Євгенія Савченко працює Каріна Савченко. 

Нагадаємо, засновницю фірми "Екосервіс Одеса", про яку йшлося раніше, звуть саме так, Каріна Ігорівна Савченко. Отже, у документах Євгенія Савченка ми знаходимо звязок між трьома з чотирьох постачальників послуг з підмітання вулиць. 

Олена Кравченко

Поділитися